G4Media.ro

Prima informare EPPO privind investigarea banilor europeni în România: Este anchetată o…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Prima informare EPPO privind investigarea banilor europeni în România: Este anchetată o fraudă de 3 milioane de euro într-un dosar cu legături în Spania, Portugalia și Cipru/ Percheziții în zece locații din București, Ilfov și Giurgiu

Parchetul European condus de fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, anchetează o presupusă fraudă comisă în România, cu o valoare de peste 3 milioane de euro, într-o speță cu legături în Cipru, Portugalia și Spania, a transmis, joi, EPPO printr-un comunicat. 

Este prima informare a Parchetului European cu privire la o investigație pe care o face în țara noastră.

Joi au avut loc percheziții în zece locații din București, Ilfov și Giurgiu.

Perchezițiile sunt efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul structurii de sprijin a procurorilor europeni delegați în cadrul DNA, al polițiștilor din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și al ofițerilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române.

Procurorul european delegat în România a beneficiat de sprijinul procurorilor europeni delegați din Spania, Portugalia și Cipru, care au efectuat măsuri de investigație în jurisdicțiile lor, în cadrul mecanismului de cooperare prevăzut de Regulamentul EPPO, se mai arată în comunicat.

Comunicatul EPPO

Zece locații din regiunile București, Ilfov și Giurgiu din România au fost percheziționate astăzi, 28 aprilie 2022, la cererea Parchetului European (EPPO). Perchezițiile au fost efectuate în cadrul unei anchete în curs de desfășurare privind o presupusă fraudă privind fonduri europene de peste 3 milioane de euro, cu legături în Cipru, Portugalia și Spania.

Se suspectează, în acest caz, că beneficiarul unui proiect finanțat din fonduri europene a obținut în mod ilegal fonduri în valoare de 3 073 646,35 EUR (14 440 459,60 RON, fonduri nerambursabile) în perioada septembrie 2018 – ianuarie 2020, în urma utilizării de documente și declarații false și inexacte.

După obținerea pe nedrept a fondurilor, beneficiarul este suspectat că le-a transferat pentru a ascunde originea ilicită a acestora și pentru a ascunde frauda. Schema de fraudă a avut o dimensiune transfrontalieră, deoarece beneficiarul a utilizat, prin intermediari, societăți cu sediul în Spania, Portugalia și Cipru.

În urma finalizării perchezițiilor, șase persoane vor fi conduse la Biroul EPPO București pentru a fi informate cu privire la acuzații și pentru a efectua audieri. EPPO se află în prezent în proces de identificare a banilor, bunurilor și activelor care urmează să fie înghețate la valoarea prejudiciilor.

Perchezițiile sunt efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul structurii de sprijin a procurorilor europeni delegați în cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), al polițiștilor din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și al ofițerilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române.

Procurorul european delegat în România a beneficiat de sprijinul procurorilor europeni delegați din Spania, Portugalia și Cipru, care au efectuat măsuri de investigație în jurisdicțiile lor, în cadrul mecanismului de cooperare prevăzut de Regulamentul EPPO.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Asa, sa inceapa petrecerea!

 2. 😈😈😈😈

 3. Kovesi singura declara ca exista coruptie la fel in toata UE, dar se concentreaza pe est Romania, Bulgaria, Croatia, etc. E doar o coincidenta ea e echidistanta 😀

  • Hai s.ic.tir jig0die!!!

  • gicu tremura ca e vizat :))) ani grei de puscarie ticule!

  • singura e doar ca stii tu ca e singura. mai citeste stiri. de aia esti „wannabe” ca nici bugetar nu ai fi in stare sa fii, ci doar troll.

  • Este normal, în Europa asa- zis democratică nu există decât corupți buni, în est sunt aia răi. Pe președinta Uniunii cine o anchetează pentru afacerea cu vaccinuri ?

  • Parazitii usr-isti nu se lasa la niciun articol, ei nu produc doar cheltuiesc ce le dau parintii.

 4. Cum te gandesti sa fie anchetata,pana este de lucru in tarile estice dosarele stau in sertar,apar doar dupa ce nu mai este infunctie(vezi Merkel numai acum este muscata de c..).Cum in est gasesc tot timpul de lucru ancheta va…

 5. Anchete și justitie selective, ca în Ro, știm!

 6. D-na Codruța vrem să vedem rezultate nu vorbe!

 7. 3 mil…maruntis.