G4Media.ro

Prima condamnare din România pentru negarea Holocaustului: Un fost locotenent colonel SRI,…

sursa foto: Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Ellie Wiesel

Prima condamnare din România pentru negarea Holocaustului: Un fost locotenent colonel SRI, condamnat la un an și o lună de închisoare cu amânarea executării pedepsei

Vasile Zărnescu, fost locotenent colonel în Serviciul Român de Informații, a fost condamnat astăzi de Judecătoria Sectorului 3 la un an și o lună de închisoare, cu amânarea pedepsei, pentru negarea Holocaustului, potrivit minutei de ședință. Este un verdict istoric în România, fiind prima condamnare pentru negaționism. Sentința poate fi atacată cu apel.

El a fost condamnat pentru două articole publicate pe site-ul altermedia.ro, potrivit deciziei instanței, ambele negând Holocaustul.

Pe lângă cele două articole incriminate de procurori, Zărnescu a publicat în 2016 și un întreg volum cu numele ”Holocaustul – Gogorița diabolică – Extorcarea de ‘bani de holocaust”. Lansarea cărții, care fusese programată pe 8 aprilie 2016 la Librăria Mihai Eminescu, a fost contramandată, iar Vasile Zărnescu a făcut obiectul unui denunț penal și al cercetării de către Parchet, fiind trimis în judecată în 2020.

Negarea Holocaustului – inclusiv a celui din România – este incriminată prin Ordonanța de Urgență 31/2002, ratificată de parlamentul României prin Legea 107/2006 și modificată prin Legea 217/2015.

Articolul 6 al OUG 31/2002 prevede: (1) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Până acum, în aproape 19 ani de existență a acestui act normativ, nu a fost pronunțată de instanțele din România nicio hotărâre definitivă de condamnare pentru negarea Holocaustului.

În 2016 Vasile Zărnescu a declarat la RFI că OUG 31/2002 este „neconstituțională” și „criminală”. În 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în cazul Pastors contra Germania că negarea Holocaustului nu este protejată de libertatea de exprimare, constituind în fapt o incitare la ură.

Instanța a decis că inculpatul are de executat pedeapsa de 1 an şi o lună închisoare, dar a amânat aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani. In aceşti 2 ani, fostul ofițer SRI are următoarele obligaţii:
a. să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti la datele fixate de acesta; b. să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c. să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d. să comunice schimbarea locului de muncă; e. să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Foto: Cimitir evreiesc (sursa foto: Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Ellie Wiesel)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

41 comentarii

 1. Asa. Sa-i vina mintea la cap. Sa nu mai faca asa.

 2. Pe când prima condamnare pentru negarea comunismului?

  … oh, whait, comuniștii au câștigat războiul, ne-au salvat din ghearele fascistilor

 3. daca nu face pirnaie, totul este un circ ordinar.

 4. Je suis Zărnescu

 5. de acord ,a fost holocaust.dar perioada 1947-1964 in care intelectualitatea romana a fost pur si simplu exterminata in inchisori, d ecatre aparatul securisto ,comunist format in proportie de 80-85 % din persoane de origine evreiasca?nikolschi, alexandru draghici, vasile luca ,ana pauker ,etc.se recunoaste acest lucru care s-a intamplat in romania?

  • Vezi că intri la aprobare și sub diferite forme cred că vom fi colegi de celulă 😆

  • parintii si bunicii vostri erau calaii care bagau anti comunistii in celula. Arza va focu iadului.

  • Și ce e rău să fii pui de se cu rist? Te înscrii în P D, P D L ajungi în P N L sau dacă ești de 2,15 mergi la U S R ușier sau la plus lhăbar ereditar

 6. Asa ceva mai rar…sa condamni romanul ca-i roman.

 7. Cum vine asta? Pedeapsa cu amânarea pedepsei? Nu-i dai trei ani, dar sase luni cu executare pentru încălcarea Legii 217/2015 ar fi un educativ exemplu.

  • @ion cu ziua,
   Cu tine se mândrește prostia!

  • Cauta seria de 10 episoade „Europa The Last Battle” pe net (bitchute si alte site-uri) despre WW2 si holochaust-ul rasei umane cauzat de evrei.
   Iar seria aia de documentare e numai despre WW2! Nu despre toata istoria lumii si miliardele de oameni ucisi salbatic de evrei timp de 3000 de ani, de care premeditat nu vorbeste nimeni, si nu exista lege care sa ii pedepseasca pentru tinerea ascunsa a acestor genociduri evreiesti contra rasei umane. Vezi si Talmud-ul evreiesc pe net, 100% contra rasei umane.

 8. Extrem de trist ca pentru negarea crimelor comunismului nu am fost in stare sa facem nicio lege si niciun muzeu cu ororile comunismului!

  31 de ani Parlamentul a fost sechestrat de grupari infractionale de nomenclaturisti si securisti.

  Confiscarea averilor ilicite!
  Inasprirea codului penal!
  Toleranta zero fata de corupti!

 9. Intrebati-l pe Bombonel ce e cu legea aceasta, un comunist notoriu!Dar individul e doar un securist-exemplu pentru AURISTI si ARGINTARI, unul din patriotii tarii asemeni lui Catarama si toti securisti care au mostenit vilele de pe Valea Prahovei… Mai lipsea Vadim si gasca era completa…De ce nu a atacat legea la CCR????

 10. Auzi, sa scrie o carte?
  Sa pună la îndoială povestea oficiala?
  Apropo, pt neștiutori povestea oficiala a apărut în 1948 la câțiva ani după procesul de la Nuremberg.
  Banditul sa execute pedeapsa, sa_i între mințile in cap. Sa creadă în poveste, sa nu fabuleze, sa_si recunoască greșeală!

 11. Ar fi interesant de citit și motivarea sentinței. Poate ne ajuta g4media cu publicarea acesteia

 12. Și ce e rău să fii pui de securist? Te înscrii în PD, PDL ajungi în PNL sau dacă ești de 2,15 mergi la USR

 13. Și ce e rău să fii pui de se cu rist? Te înscrii în P D, P D L ajungi în P N L sau dacă ești de 2,15 mergi la U S R ușier

 14. @Habarnel Habarnel Nericeputeanu

  …masturbator oculat!? Ti-am spus ca eu si mama ta frichi-frichi”?!
  O iubesc pe mamica ta, in toate pozitiile posibile ce-i aduce linistea in rect.

 15. De fiecare dată când stăpânul îi mai dă o palmă educativă unei slugii, crește iubirea celorlalte slugi pentru stăpân.
  Ipocrizia asta ține doar să arate că ăștia conduc lumea, nu are legătură cu suferința altora de acum multe decenii. Omul, chiar dacă greșește, are dreptul fundamental să se exprime liber.

 16. Poliția gândirii !
  Dacă nu mă interesează holocaustul (în sensul în care se referă doar la evrei, ca și cum suferința lor e mai specială decât a aztecilor, de exemplu), comit o infracțiune ? Nu eram născut în anii 40, nu știu cu certitudine ce s-a întâmplat atunci, nu am voie să am dubii sau să nu îmi pese ? Va fi obligatoriu să iubim alte nații sau etnii ?
  Cei care au dat legile respective sunt niște slugi grețoase, libertatea de exprimare e mult mai importantă decât orice sensibilități au evreii, sau negrii, sau țiganii

 17. @Atotprostule,
  Ești clar un impotent frustrat, nu cred că ai avut parte de vreo femeie în viața ta.

 18. Asta este o lege infantila,dictatoriala si penibila.
  La intrebarea „crezi ca holocaustul a avut loc” un om care chiar nu crede e fortat sa spuna ca crede,altfel merge la parnaie.Adica presupune nesinceritate pentru a fi urmarita.Adica incalca libertatea de constiinta,crima ta este ca asa gandesti sau daca esti prost si zici in loc sa minti.Adica pe de-o parte daca nu crezi,trebuie sa minti sau sa te straduiesti sa NU CREZI in SINEA TA,adica presupune incalcarea flagranta a dreptului la constiinta libera.
  Este exact ca vechile legi in UK unde daca nu jurai pe Biblie sau spuneai ca NU crezi in Dumnezeu,nu erai admis ca martor in procese.Adica cei care minteau erau primiti,doar aia,cei care spuneau adevarul,abilitate critica ca sa fii martor la un proces erau exclusi doar aia care spuneau adevarul,nu si aia care minteau.Numai ca acolo era doar ca sa ai calitate de martor,aici e all inclusive,oricand spui ca crezi altfel esti pasibil de parnaie.
  Asta nu este lege si ar trebui SCOASA imediat.Nu sa adaugam si aia cu impotriva comunismului,sa o SCOATEM.
  Maine te intreaba daca crezi ca au mers americanii pe luna,crezi ca x teorie e adevarata,daca nu,la zdup.Evreii nu au fost omorati intr-o tara care respecta libertatea de exprimare si cea de opinie sa fim seriosi,cea mai buna aparare este sa o avem nu sa o ciuntim.

 19. Evreii baga romanii la puscarie pentru ca nu cred propaganda lor!
  Rusine!

 20. Justiția nu e de condamnat, zău așa: legea trebuie aplicată. Cei care au promovat, au votat și au promulgat legea sunt de rahat.
  Nu negăm holocaustul, dar interzicerea libertății de gîndire și de exprimare nu poate fi acceptată. Și merită să luptăm împotriva-i. Altminteri ce urmează? Îi vom omagia pe mai sus-pomeniții Pauker, Nikolski și alții ca fiind ,,binefăcătorii poporului român”? Și pentru izbucnirea răscoalei din 1907 vom da vina pe ,,Niște țărani”, nicidecum pe arendași evrei?!
  Ideile se combat, teoriile false se demontează… lăsați oamenii să se exprime!!!
  Ne-am întors în evul mediu, cînd cine susținea că nu Pamîntul e-n centru era ars pe rug?

  • Ieri ati sters un comentariu antisemit, penal, dupa o sesizare, care, ulterior si ea a fost stearsa dintre comentarii.
   Intrebare: in viitor veti sterge si comentariile similare, penale, la adresa maghiarilor, stimate ”Redactie”?
   Publicati?

 21. Daca spui ca nu a existat comunismul, nu patesti nimic… cati dintre voi de aici stiu ca multi ofiteri care au intretinut gulagul romaneac erau evrei? Numai ei trebuie sa apara ca victime…

  Faptul ca era ofiter SRI, inculpatul, presupune ca stie el ceva, nu ca abereaza ca unul de la vax-populi…

 22. Ieri ati sters un comentariu antisemit, penal, dupa o sesizare, care, ulterior si ea a fost stearsa dintre comentarii.
  Intrebare: in viitor veti sterge si comentariile similare, penale, la adresa maghiarilor, stimate ”Redactie”?
  Publicati?

 23. Dupa mintea romanului, pentru toate necazurile si neajunsurile din trecut, prezent si viitor, altii au fost, sunt si vor fi de vina.

 24. Cauta seria de 10 episoade „Europa The Last Battle” pe net (bitchute si alte site-uri) despre WW2 si holochaust-ul rasei umane cauzat de evrei.
  Iar seria aia de documentare e numai despre WW2! Nu despre toata istoria lumii si miliardele de oameni ucisi salbatic de evrei timp de 3000 de ani, de care premeditat nu vorbeste nimeni, si nu exista lege care sa ii pedepseasca pentru tinerea ascunsa a acestor genociduri evreiesti contra rasei umane. Vezi si Talmud-ul evreiesc pe net, 100% contra rasei umane.

 25. Va recomand cartea „Trei milenii de istorie si de religie iudaica” scrisa de evreul Israel Shahak.
  Acesta a fost un luptator pt drepturile omului. Stie f bine ce spune. Stie ce invata Talmudul, Cabala…ce predau rabinii despre atitudinea unui evreu fata de un neevreu.
  Daca ar fi sa spun in public din cartea lui sigur ajung si eu la puscarie.
  Cu evreii nu te joci.
  De oricine poti spune de rau, dar de ei nu.

 26. Astept o lege care sa interzica negarea incalzirii globale si o alta care sa interzica negarea ideilor „”progresiste””, legate de homosexualitate. Nu am mult de asteptat, nu-i asa ?

 27. Habarnel, Se pare că ai habar de ceva, dar incomplet.
  Aici, la f inal, greșești profund. Nu sunt „idioți” cei care au zis că este „neconstituțională”, ci sunt ticăloși. Dacă îi califici ca „idioți”, atunci le acorzi circumstanțe atenuante, pentru că, în subsidiar, se presupune că apelezi la versetul biblic rostit de Iisus Hristos pe cruce: „Iartă-l Doamne, că nu știe ce face!” Dar ăștia din Curtea Cosnstituțională a României (C.C.R.) știu ce fac, pentru că sunt juriști de înaltă clasă – care „știu cuvinte”, cum zisese Bahmuțanca – și, deci, nu pot fi scuzați „că nu știu ce fac”! Dimpotrivă! Ei, membrii C.C.R., sunt condamnabili în cel mai înalt grad, fiindcă sunt „tobă de carte” – de-aia au fost promovați la Curtea Constituțională! Sigur, s-a prezumat că sunt competenți, dar, în realitate, au fost puși acolo pe criterii de lichelism, nu de competență, de echilibru și de obiectivitate juridică și morală! Statuia Justiției cu balanța în echilibru este doar o figură de stil! E-adevărat, ei sunt plini de „carte”, dar sunt goi de caracter! Membrii C.C.R. trebuie jupuiți de piele și din pielea lor argăsită nu trebuie făcut pergament pentru abajururi sau coperți de cărți, nici mănuși de damă, nici șei pentru cai etc., cum, cică, făcuseră odioșii naziști din pielea juden-ilor nevinovați, ci trebuie făcut pămătuf de muște!

 28. Mulțumesc de sprijin! Și eu sunt Zărnescu! Chiar sunt!