G4Media.ro

Prima carte despre pandemie, o colecție de texte conspiraționiste și propagandiste. Dan…

Prima carte despre pandemie, o colecție de texte conspiraționiste și propagandiste. Dan Puric și trei preoți sunt trecuți la categoria ”experți”, iar Ioan Aurel Pop, Patriarhul Daniel și Andrei Marga și-au reciclat texte mai vechi. Informații false, publicate lângă analize științifice

Editura Institutul European din Iași a publicat volumul ”Covid. Colivia noastră”, coordonat de profesorul universitar, Laurențiu Șoitu, prima carte din România despre pandemia de coronavirus. Cartea, publicată luna trecută, adună texte ale unor experți, dublate de cele ale unor personaje extrem de controversate. Autori precum Dan Puric, intens promovat de propaganda rusă, sunt validați de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, proaspăt numit șef al CNATDCU, dar și de Patriarhul Daniel.

Compilație a mai multor genuri (jurnale personale, articole științifice, reportaje, postări de pe Facebook etc), volumul include articole ce conțin izbucniri isterice și câteva fake-news-uri preluate din presă.

Președintele Academiei, inspirația conspiraționiștilor

În prefață, coordonatorul Laurențiu Șoitu scrie: ”Am dorit ca volumul să fie un document editat în perioadă de maximă prezență a pandemiei, încărcat de forme ale raportării așezate între optimism și destulă tristețe, între auto(ironie) și umor, între analiza rece a savantului și emoția dezlănțuită a scriitorului, între dorința de autocontrol și vulcanica izbucnire generată de blocarea unor drepturi fundamentale – precum cel de liberă mișcare și, ca niciodată cândva, interzicerea rugăciunii în Biserică, lăcașuri de cult.” (p. 11).

Cele 48 de texte sunt împărțite în trei secțiuni: ”Vremuri de restriște”, ”Revenirea la experți” și ”Covid. Colivia noastră”. Numele primei secțiuni este inspirată de un text scris în pandemie de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop (”Gânduri în vremuri de restriște”), al doilea, dintr-o propunere formulată ad litteram, în textul său, de Bogdan C. Simionescu, iar ultima este aidoma cu titlul cărții. Și dedicația de la început – ”Periculoșilor bătrâni”, este tot o copie după același Pop care semnează textul ”Periculoșii bătrâni”. Președintele Academiei Române, după cum o recunoaște și coordonatorul, a fost un soi de ”far călăuzitor” pentru mulți dintre semnatari, pozițiile sale critice din timpul pandemiei având ecou printre ei.

Încadrarea în secțiuni este, însă, îndoielnică. De exemplu, ”actorul, regizorul, scriitorul” Dan Puric și preoții Nicolae Dascălu, Egidiu Condac și Ion Vicovan apar la categoria ”Revenirea la experți”. Fețele bisericești ocupă, de fapt, un loc primordial în lucrare: semnează zece dintre texte. Și aceasta nu-i tot: o parte dintre medici (Mircea Beuran, Grigore Tinică) se îndreaptă și ei cu gândul spre Divinitate, în timp ce la articolul scris de Șoitu ”Aici mă cunoaște Dumnezeu după mine”, dacă nu ai ști numele autorului, l-ai putea confunda ușor cu unul semnat de un călugăr de la Muntele Athos.

Fake-news-uri

Ponderea textelor echilibrate, documentate, inspirate (George Bondor, Mircea Dumitru, Gabriela Grosseck și Laura Malița, Bogdan C. Simionescu, Șerban Iosifescu, Anton Adămuț) este dată peste cap de prea multe altele, care suferă din diferite pricini.

În primul rând, chiar dacă asumat, a încerca să scrii despre un fenomen atât de complex, fără a avea o pregătire necesară, sub influența unor informații fie false, fie care răstoarnă perspectiva de la zi la zi, nu reprezintă o știință onestă. Astfel, au reușit să se strecoare în paginile cărții fake-news-uri, însuși Ioan Aurel Pop fiind o victimă: ”(…) am aflat cu stupoare că ministrul Sănătății vrea să «carantineze» toate persoanele trecute de 65 de ani, «într-un hotel», «într-o camera cu tot confortul» etc. Mi se pare halucinant și cred, deocamdată, că acestea sunt metafore de jurnalist dornic de publicitate” (p. 31). O asemenea propunere a fost făcută de medicul Adrian Streinu Cercel, și nu de ministrul Sănătății, care a și respins-o puternic.

Același academician face o legătură, fără suport, între efectele pandemiei și cauza pentru care un canadian a ucis 16 persoane la jumătatea lunii aprilie.

Vasile Burlui are informația că laboratorul din Wuhan a fost ”subvenționat de americani cu 250 de milioane de dolari” (p. 208), iar ”expertul” Vasile Astărăstoae combină informațiile cu ”bomba”: ”Circulă un scenariu potrivit căuia OMS va ridica recomandarea tuturor restricțiilor numai atunci când este disponibil un vaccin și s-a desfășurat un program de vaccinare în masă. De fapt, vom fi ținuți ostatici (…)”.

De remarcat prezența într-un volum științific a unora dintre sursele invocate de Șoitu la notele de subsol ale prefeței: opiniile unui astrolog, site-urile justitiarul.ro, inpolitics.ro, m.ziuanews.ro sau luju.ro.

Episcopul Ignatie al Hușilor (paginile 61-68, selecții):

”Leftiștii totalitari români au dat deja lovitura de grație: distrugeți toate lingurițele cultice și așa veți scăpa de virusul mortal”, ”Cred că acțiunea virusopatică a moleculelor organice din ADN-ul progresiștilor totalitari țintește în această direcție: deformându-l structural prin ideologie și tâlhărindu-l pe creștin de Împărtășanie, de Liturghie, de fapt, îi provoacă infarct miocardic și îl deposedează de însăși rațiunea de a fi în Biserică (…)”, ”puroiul haterilor Învierii și ai credinței a răzbătut vehement prin crusta pandemiei, răspândind un aer pestilențial”, ”grobianismul progresist și neoateist desființează fără drept de apel dorința creștinului de a trăi bucuruia și liniștea Paștilor”, ”se pare că vigilența plină de otravă și duh de dezbinare sunt mai de preferat, conform fișei postului de progresist neocomunist”.

Dan Puric (219-221, tot selecții, printre zeci de semne de exclamare, patetisme și majuscule):

”Acum, Patriarhul conduce nava încet printre stânci, pentru că e pericol ca stânci ascunse să spargă corabia. Aceste măsuri au fost luate pentru a evita șocul anafilactic în Biserică. O făceau praf. Știți cum se face șoc anafilactic? Au făcut experiențe cu otravă extrasă din scoici, melci și au creat un peritoneu la un câine. Nu a fost o reacție. După două săptămâni au injectat o cantitate mult mai mică, iar câinele a murit. S-a numit injecție de șoc.

Prima experiență a fost Colectiv. Când s-a făcut acea propagandă bruscă asupra Bisericii, asupra Patriarhului, acela a fost fondul infecțios. Acum era de ajuns să se plaseze o babă lângă altar, să leșine. Să se spună că pandemia a pornit din România și epicentrul e Biserica Ortodoxă (….) Oastea făcută de virușii autohtoni era pregătită să iasă cu lozinci. Muți ca la șah, cu șase, șapte mutări înainte. Biserica a trebuit mereu să se strecoare prin criminalitatea politică, așa cum, în 1955, printre tancurile bolșevice au fost canonizați sfinții români.

Vedeți acum câte atacuri se dau în numele sănătății publice. Ei sunt perfect acoperiți. Așa că fă-ți crucea mare că dracul e bătrân.”

Academician Alexandru Surdu (într-un interviu, p. 285-293):

”La noi, virusul a fost lăsat să vină, și chiar a fost invitat”. ”Se prefigurează un stat polițisto-securist. Avantajați sunt și particularii străini, și marile corporații comerciale, farmaceutice, alimentare etc, scutite de impozite, dar și «tefeliștii», cum le zice ziaristul Ion Cristoiu salariaților din ONG-urile finanțate din străinătate, câteva sute de mii, mai ales de tineri, pregătiți pentru a prelua conducerea întregii societăți. Mulți consideră că asta se și urmărește, că virusul ar fi fost programat să ucidă persoanele mature și vârstnice și să-i ferească pe tineri.”

Autoplagiatori

În ceea ce privește textul lui Puric, acesta a mai fost publicat anterior, putând fi găsit pe un cont de Facebook. La fel stau lucrurile cu cele două texte ale lui Ioan Aurel Pop (Periculoșii bătrâni, Pandemia și iar pandemia), Andrei Marga (Curajul de a schimba), Patriarhul Daniel (Mesaj spiritual în vreme de pandemie). ”În Covid. Colivia noastră” sunt doar republicări și acest lucru nu apare nicăieri, în ciuda rigorilor academice. În acest sens, două precizări:

 • Editura este acreditată, iar unul dintre autori (George Bondor) a menționat că articolul său este finanțat printr-un grant oferit de Ministerul Educației, Cercetării și Inovării.
 • Alți autori (Wilhelm Dancă, Bogdan C. Simionescu) au trecut la note de subsol fie faptul că textele au fost publicate anterior, fie că unele idei au apărut într-o lucrare precedentă, indicând-o inclusiv cu link.

Foto: Coperta cărții ”Covid. Colivia noastră”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

39 comentarii

 1. Sa inteleg ca daca ai pareri contra „specialistilor OMS” clar esti conspirationist , raspandac de fake news ……si tot asa.
  Poate ne explica de ce Suedia a aplicat alta schema si nu aia izolationista ,dar vaaai asta e fake news.

  • In coada marilor nenorociri care s-au abatut asupra poporului de doua mii de ani incoace, in ultima vreme au aparut niste creaituri bizare, agresive care otrvesc vietile zi si noapte. Fatalitate!!! Toate textele astea adunate claie peste gramada intr-o isterie de turn Babel, la comanda fortei oculte, reprezinta un depozitar al tuturor tenebrelor. Propaganda mincinoasa, sperjur, infamie, fanfaronada odioasa. Nu vad la ce ne folosesc ”marii” producatori de inteligenta insolenta?

  • Corect. Care este problema G4Media? Ai uitat de celebrele cuvinte “O să mă bat pentru dreptul tău de a nu avea dreptate”?

  • „mastile fac rau oamenilor sanatosi” apud TATARU

   cel mai mare medic din ROMANIA sec 21

   nu mai urla nici un #kondensator ca sunt impinsi ca oile de un moldovean

 2. „Așa că fă-ți crucea mare că dracul e bătrân” – are dreptate Puric, ce sa zic… nu mai scapam de ei, nu inteleg cum se poate edita o astfel de carte. Atat de batrani sunt ca nu ii mai poti da jos.
  cel mai tare ma doare ca Biserica se complace in astfel de jocuri…

  • 4g specialistu care da verdicte, daca nu esti de acord cu noi fake news

  • Daca puric era de parere cu noi si noi ii spuneam marele puric dar asa esti doar un puric si ca nu contezi

  • Batrani in moarte morala, degenerati cu toane! Starpituri din stirpea sterpaturilor. Toate ii dor si ce nu-i doare nu mai functioneaza. Fanarioti de secol XXI. In Romania pandemica e greu sa traiesti fara scarba. Sansele ca acesti ramoliti cu sterilet la ganditor sa se schimbe sunt mai mici decat sansele ca Trump sa se vopseasca brunet. Lipsa de compasiune, inteligenta, ordine si responsabilitate definesc o categorie ciudata de intelectualiȘ profesionisti ai proastei dispozitii, cautatori avizi de tot ce e cenusiu in jur. Varcolaci care isi cotcodacesc cu atata siguranta ”opiniile” absolutamente ferrrhme.

 3. text propagandistic si plin de interpretari tendentioase este de fapt acest articol.

  il rog pe autor sa ne spuna de ce afirmatia conform careia „ministrul Sănătății vrea să «carantineze» toate persoanele trecute de 65 de ani, «într-un hotel», «într-o camera cu tot confortul» ” este fake news; in conditiile in care pe internet se gaseste inregistrarea acestei afirmatii:

  • Acel „VREA” folosit in carte face toata diferenta dintre realitate si manipulare.

  • tu te-ai uitat la video?

  • Corect. Planul a existat și este confirmat. A vrea înseamnă și să ai o intenție, nu doar să semnezi un ordin și să îl dai la Monitorul Oficial. Limba română are destule subtilități. Chiar să te gândești la așa ceva, este odios iar ministrul Tătaru o spunea cu nonșalanța faptului că merge să își ia floricele.
   Dragnea s-ar bucura să vadă cum toți apostolii #rezist mănâncă acum din palmă stăpânirii, stau în casă, poartă mască și când sunt singuri în mașină și cu aerul dat pe recirculare.
   De aceea Dragnea a scos din nou capul. Pregătiți-vă să îl primiți din nou, ca șef, de anul viitor. Și să îi pupați și lui mâna.

  • Oamenii nocivi nu poarta eticheta de avertisment. Oare ce putea sa iasa mare din niste indivizi impotmoliti in ignoranta? cand te confrun ti cu asemenea lepadaturi toxice, de genul zbuCiumatilor din aceasta lucratura, trebuie sa porti trei straturi de masti.

 4. O carte psd!
  Avem asadar conspiratii, zvonuri, informatii false, popi, puric, Marga si in varful gramezii de balegar pe insusi cacademicianul psd Ioan Aurel Pop! Sictir!

  • Ai dreptate, propun sa il facem academician pe Faravaran. Se simte puternic mirosul inteligentei la el. Ioan Aurel Pop e demiurg, vine un neica nimeni sa il demoleze…..

  • @Corect: hombre, (c)academicianul psd Ioan Aurel Pop e demi-docte, nu demiurg, vezi c-ai incurcat borcanele.

  • Evanghelia subumanilor care au cultul satanic al instigarii publice. Or, aici dispretul fata de popor se imbina cu pervertirea masurilor de precautie. Dar asta e meseria lor de teroristi sociali.

  • Faravaran eeti un postac slabut si fara creier. Pe Ioan Aurel Pop l – au ales presedinte al Academiei Romane ceilalti academicieni, nu psd… Aceeasi placa de 2 lei, ce treaba are psd cu el?
   Sa inteleg ca toata Academia e proasta si Faravaran noul reper?
   Esti la furat rau !

 5. Experți renumiți în domeniul virusologiei și a bolilor infecțioase sunt de acord în unanimitate că nu prea se cunoaște mare lucru despre acest virus și nici despre boala pe care o provoacă. În același timp autorul cărții și cel al recenziei de față știu totul despre virus și boala provocată de el și ridiculizează pe oricine nu intră în „grațiile” expertizei lor. Dacă ar fi numai un simplu pamflet nu ar fi o problemă dar ei spun, cu suficiența alfabetizaților nefuncțional, că cei de altă părere sunt oamenii rușilor, comuniști și orice poate fi și trebuie ostracizat din societatea „oamenilor de bine”.

  • Iata ca se adevereste ”verdictul”. Aici, in Romanica, sub fiecare bolovan se ascund comori de prostie academica, tezaure de ineptii enciclopedice, bijuterii de idiotenii universale. In concluzie, cozile de topor – niste vipere neobolsevice, un focara de infectie abjecta in viata publica – vulgarizeaza molima, cu sau fara coroana, ca niste escroci, ca niste criminali. Ca intr-un imens laborator, in care cativa instigatori macabri sunt cercetatori si ceilalti sobolani. In Evul Mediu seniorii aveau macar stil. Astazi, vasalii Moscovei vs valetii Pegrei din Casa Poporului, catarati pe cadavre, tes o urzeala de intrigi concepute cu iscusinta.

  • Nu știu ceilalți autori, dar Dan Puric chiar este omul rușilor (el nu este la prima „abatere”).

   Faptul că ceilalți autori (că or fi de bună sau de rea-credință) acceptă să fie publicați alături de Dan Puric îi face și pe dânșii suspecți. Vorba aceea: „Spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești”.

   Biserica în mod special ar trebui să fie mai atentă, pentru că spre ea este îndreptată cu prioritate propaganda dușmănoasă a rușilor. Priviți la ce au făcut deja rușii din biserica lor (transformată în bandă infracțională la degetul mic al lui Putin).

 6. @lita – „Experți renumiți în domeniul virusologiei și a bolilor infecțioase sunt de acord în unanimitate că nu prea se cunoaște mare lucru despre acest virus și nici despre boala pe care o provoacă.” arata-mi tu un „expert renumit domeniul virusologiei și a bolilor infecțioase” care afirma in luna iunie „că nu prea se cunoaște mare lucru despre acest virus și nici despre boala pe care o provoacă”. acum, in iunie, dupa 10 000 000 infectari sa afirmi „nu prea se cunoaște mare lucru” e exagerat. se cunosc foarte multe aspecte legate de acest virus si boala provocata. mai corect ar fi o formulare de genul „mai sunt destule aspecte pe care inca nu le intelegem prea bine si vor mai trece ani buni pana vom ajunge sa le intelegem si pe acestea”
  cat despre carte, nu pot sa spun nimic pentru ca nu am citit-o si ma indoiesc ca o s-o citesc, avand in vedere de cine e scrisa 😀

 7. Văd ca si-au permis să zica ceva de LEFTISTI, ai naibii rasiști, asta-i un motiv bun ca lingai bunicului Karl să mai vanture puțină propagandă de stânga prin online.

 8. Astora de la g4media le trebuia o carte scrisa de Kovesi si Macovei,aia era buna!

 9. Dar autorul articolului cine este? Ce il recomanda?

 10. Domnule Sorin Semeniuc, culegerea de texte realizată de dl Laurențiu Șoitu conține opinii deosebit de diverse, așa cum observați și dumneavoastră. Nu se precizează dacă autorii au fost informați cu privire la toate detaliile lucrării, ori dacă doar li s-a cerut acordul pentru publicare, știind cine sunt ceilalți contributori, sau nici măcar atât.

  Apoi, dl Academician I A Pop a zis că a aflat despre intenția carantinării bătrânilor. Noi știm că cel de la care a aflat, la fel ca și noi, este dl Streinu Cercel. Prin urmare, nu este clar de ce e atacat Președintele Academiei Române. Ce i se reproșează?!

  • Ca este o lifta comunista.
   Colabrator al Securitatii – daca nu cumva gresesc si chiar avea grad.
   Ca are capul plin de aberatii protocroniste, ca orice imbecil „educat” de Secu si ca le ventileaza cu tupeu ori de cate ori are prilejul.
   Si in general ca este un bun reprezentant al unei „Academii” pline de securisti si sinecuristi.
   SI ca se foloseste de functii si pile ca sa capete si el ceva anvergura. Pen’ca altfel probabil ar fi un amarat de profesoras la Cluj si acum.
   In rest e baiat bun. Roman verde.

  • @provest _ „Ca este o lifta comunista […]Roman verde.”

   Dincolo de lipsa de eleganță a textului dumneavoastră, după cum am scris, sunt interesat să aflu de ce este atacat dl Ioan Aurel Pop în legătură cu această culegere de texte, menționată în articol.

   În ceea ce privește CNSAS, nu am aflat de existența vreunei decizii în sensul celor spuse de dumneavoastră, iar pe lista d-lui M Hodor (de care CNSAS s-a disociat și l-a suspendat în urmă cu doi ani), în dreptul numelui d-lui I A Pop era scris tocmai că nu a acceptat să colaboreze.

   Altfel, sunt de acord cu dumneavoastră, că activitatea științifică a unora dintre membrii Academiei Române este discutabilă.

   Nu înțeleg însă motivul invectivelor la adresa d-lui I A Pop. Deși faceți referire la aceasta, sper că nu are nicio legătură cu etnia domniei-sale.

 11. Dan Puric, Ioan Aurel Pop, Patriarhul Daniel și Andrei Marga. Recomandari de lectura :)))

 12. Amestecăm din nou mere cu pere. Fiecare e liber să spună, să creadă și să publice ce vrea. Pe de altă parte se pune problema responsabilității publicării unor puncte de vedere în înainte de încheierea crizei. Opiniile emise de oameni aflați la vârful unor instituții esențiale cum sunt biserica și academia au impact în comportamentul populației, nu sunt discuții private la o cafea. Deci oamenii ăștia au o responsabilitate față de politica statului pe care o subminează și pentru asocierile în care apar. Faptul de a accepta să fii publicat alături de Puric spune ceva. Vorbim de un om care a apărut pe o listă de persoane de contact extrasă de ucrainieni din ambasada rusă de la Kiev îm plin conflict de după maidan. Numai în România pot oameni de asemenea calibru să se publice lângă un factor de influență al dușmanului de la răsărit și asta să nu fie nici o problemă.

 13. Ce ridica Manole, medicul, ziua daramau sabotorii noaptea la lumina lampii cu ulei si in muzica tastelor

  Imi cer scuze ca am de comentat in conditiile in care nu am citit articolul. Vai de cel ce l-a scris daca a trebuit sa citeasca si cartea!
  In weekend petrecere mare in apropiere cu gratare, manele la maxim si stupoare! manea despre pandemie …
  Acum, dupa manea sa aflu ca a aparut si cartea …

 14. relax, teologia științifică dâmbovițeană ,,e pă persoană fizică,, 😛 iar ,, în cazul oamenilor profunzi toate trăirile dăinuie îndelung,, 🙂 evident, aceste somități apără ,,interesele bătrânilor,, & tradiția:) … însă, reflexiile lor romantice cu privire la pandemie par mai degrabă să arate anumite raporturi de dominație socială & conspirații …,,paralele,, 🙂 din păcate, ignoranța e la modă …

 15. Simplu de inteles cum cu asemenea vectori de opinie, PSD va avea votanti ani de zile…
  Majoritatea romanilor nu asculta ce spune Dr Musta de la Timisoara, dimpotriva cred manipularile ordinare de la RTV ale lui Ciutacu si Ciolacu….
  Zilele trecute, eram la coada la Piiata si in spatele meu a aparut o muiere(din alea privitoare la RTV sau Antena 3!!), FARA masca, lipindu-se de mine… cand am atentionat-o sa pastreze distanta si sa stea mai in spate, mi-a raspuns: „haideti doamna ca virusul a trecut, e cald, pana la toamna suntem fara grija”!!
  M-am abtinut s-o fac cum merita, am rugat-o sa stea la distanta de mine, mai ales ca Lumea statea civilizat la distanta, doar muierea din spatele meu se foia si imi facea teorie: „E treaba dvs ce credeti, va rog sa pastrati distanta, cum fac toti cei care sunt la coada”, i-am spus… s-a mai distantat, am lasat-o in pace…
  Dr. Musta vorbeste, oameni cu Scoala precum cei mentionati mai sus fac propaganda aiurea, catre prostimea NEeducata si NEinformata….

 16. Chiar nu prezinta interes ptr. mine, opiniile Dlui Puric. Candva , L-am apreciat mult , acum , nu-i decat un”puric” , care se afunda in propria-i gandire si conceptie, privind aceasta molima , care secera din abundenta vieti omenesti. Adaug , ca este relevant efortul corpului medical , in lupta de a salva romanii infectati . De cateva luni au obosit , multi dintre acestia sunt epuizati, iar chibitii si politicul , isi etaleaza adesea, prostia si reaua credinta. Probabil ca in caz de urgenta si aceaste din urma categorii vor avea nevoie de sistemul medical. As dori sa le stiu opinia , in cazul in care scapa cu viata.

 17. Nu, nea Dane astea înseamnă corectitudine poltica relativism total…. Punem toate opiniile împreună, de ce ticăloșia și minciuna sa nu aibă aceleași drepturi ca adevărul?si vom vedea lucruri mai îngrozitoare decât acestea. Un biet minister torpila de CP, cum este cel al educației credeți ca poate distinge adevărul de minciuna? Asta este CP, promovata, din păcate și de G4. Exemplu alegerile de Polonia și albirea rasista.

 18. Buna initiativ. Ne arata cum nu se poate mai clar care sunt pionii Rusiei in Romania si prin cine . isi desfasoara Putin si Dugin agenda de dezbinare si demobilizare a populatiei. Puric, patriarhul si IOP nu ma surprind. Ma mira ceilalti. SI ma mira cat de infiltrata de agenti rusi e Academia Romana. Dezastru. Oare serviciile noastre de contraspionaj fac ceva in privinta asta?