G4Media.ro

Prima barză din judeţul Covasna s-a reîntors la cuibul său pentru al…

Sursa Foto: Facebook/ Petre Botianu

Prima barză din judeţul Covasna s-a reîntors la cuibul său pentru al șaselea an: ”Înseamnă că a venit primăvara” /  În ultimii 10 ani populaţia de berze din judeţ a crescut la circa 320 de cuiburi

Pentru al şaselea an la rând, prima barză din județul Covasna s-a întors acasă, în satul Bicfalău, fiind observată în cuibul său în data de 6 martie, mai devreme faţă de ultimii ani, când ajungea în jurul datei de 8 martie, anunță We Radio Sfântu Gheorghe.

Preşedintele Asociaţiei „Rara Avis”, Kelemen László, a precizat că în ultimii 10 ani populaţia de berze din judeţ a crescut considerabil, ajungând în prezent la circa 320 de cuiburi.

”Creşte numărul lor şi e foarte bine, pentru că în Europa populaţia e în scădere, mai mult migraţia afectează. Contează foarte mult şi faptul că oamenii sunt interesaţi şi au grijă de berze, la noi îşi doresc, se bucură când vine prima barză, anunţă imediat, pentru că e o veste bună, înseamnă că a venit primăvara dacă apar păsările migratoare”, ne-a spus Kelemen László.

În ultimii ani, membrii Asociaţiei „Rara Avis” au derulat un amplu proiect de identificare a cuiburilor de barză aflate pe stâlpii de electricitate, monitorizându-le pe cele care depăşesc 1 metru, pentru a lua măsuri astfel încât să nu existe riscul ca acestea să fie dărâmate în caz de vânt puternic.

Barza care revine prima în fiecare an la cuibul ei din Bicfalău are circa 6 ani, iar durata de viaţă a unei berze este de 15-25 de ani.

În urmă cu aproape 7 ani, Enel și Societatea Ornitologică Română au lansat o aplicaţie unică în Europa, „Uite Barza”, cu ajutorul căreia s-a realizat recensământul berzelor albe din ţară, iar persoanele care doresc să ajute la menţinerea evidenţei o pot descărca din Google Play sau AppStore.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Macar animalele salbatice si pasarile sa le protejam in Romania. Majoritatea sunt valoroase, si aduc frumusete in viata noastra.
    Lantul trofic trebuie pastrat.