G4Media.ro

Preţurile europene la gaze cresc, traderii evaluează planurile Rusiei privind plata în…

Foto: Energy.gov

Preţurile europene la gaze cresc, traderii evaluează planurile Rusiei privind plata în ruble

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au urcat vineri cu 5,6%, traderii evaluând impactul deciziei Rusiei de a cere plata în ruble pentru livrările sale, în condiţiile în care vremea mai rece ar urma să majoreze cererea, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

Preşedintele Vladimir Putin a semnat joi decretul prin care impune statelor ”neprietenoase” faţă de Rusia, în rândul cărora a inclus şi ţările UE, să plătească începând de vineri gazul rusesc în ruble, în caz contrar urmând să oprească furnizarea acestuia. Traderii analizează cum va afecta acest decret fluxul de gaze.

Rusia a dat asigurări că va continua fluxul de gaze spre Europa, dar lipsa detaliilor privind impactul deciziei asupra contractelor afectează preţul gazelor. De asemenea, piaţa este afectată de estimările privind o vreme mai rece. Temperaturi sub nivelul normal se vor înregistra de săptămâna viitoare în cea mai mare parte a Europei, se arată în raportul Maxar, traderii aşteptându-se la majorarea cererii pentru încălzirea clădirilor.

Vineri dimineaţa, cotaţiile la gaze cu livrare în luna următoare la Bursa de la Amsterdam au urcat cu 0,9%, până la 127,05 euro pentru un Megawatt-oră. În martie, preţurile au înregistrat cel mai semnificat avans lunar din noiembrie.

Gazprom a anunţat vineri că va continua livrarea gazelor naturale spre Europa prin Ucraina în linie cu solicitările clienţilor europeni. Compania a anunţat că solicitările pentru gaze naturale s-au situat vineri la 108,4 milioane metri cubi (mcm), în scădere faţă de 109,5 (mcm) joi.

Decizia Rusiei de a cere plata în ruble pentru livrările sale de gaze este o replică a Moscovei la sancţiunile occidentale ce i-au fost impuse după invadarea Ucrainei, în special îngheţarea activelor Rusiei în străinătate, măsură prin care statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur.

Uniunea Europeană îşi stabilise înaintea acestei decizii obiectivul să reducă anul acesta cu două treimi importul de gaze ruseşti, cu ţinta ca până în 2027 să nu mai fie deloc dependentă de importurile energetice din Rusia.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Opriți încălzirea in locuințe, industria mare consumatoare de energie să treacă pe cărbuni si păcură, nu-i cedați lui Putin că ați pus sancțiunile degeaba și picați de păcălici!
    Este război!

  2. Pentru noi culmea ironiei, ai rezerve de gaze naturale și tu ești dependent de importuri.

    • Ghici ciuperca din vina caror patrioti nu exploatam noi acum rezervele naturale din Marea Neagra? Aia care veneau cu legi foarte dubioase si spuneau „nu pleaca nici un investitor din Romania, noi vrem doar sa luam cat se cuvine statului roman”… si ghici ce, au plecat investitorii sau nu au demarat investitiile…

  3. Tipule, repeti aceleasi ineptii cu rubla si aurul fara sa ai nici cel mai elementar bun simt de economie, despre ce inseamna standardul aur… nu ca ar fi fost anuntata vreo revenire la standardul aur pentru vreo moneda din lumea asta (inclusiv a rublei). Rubla este pe perfuzii acum, o economie slab diversificata (exportatoare in principal de materii prime) care este pe cale sa-si piarda cel mai important client al celei mai importante companii… hai, mai spune-ne despre ce viitor luminos are rubla, ca esti hazliu tare 🙂 …

  4. o sa devina euro hartie igienica la mii de ani dupa ce vor disparea rusii de pe fata planetei! mai baga o fisa, asta nu a mers.