G4Media.ro

Prețiosul cadou făcut de Vladimir Putin lui Benjamin Netanyahu. Operațiunea ”Song Sweet…

Prețiosul cadou făcut de Vladimir Putin lui Benjamin Netanyahu. Operațiunea ”Song Sweet – Bitter”

Presa din Orientul Mijlociu îşi pune întrebări în legătură cu faptul că Moscova a predat Israelului, cu câteva zile înainte de alegeri, rămășițele pământeşti ale unui soldat care a dispărut în 1982 în Liban, scrie Courrier International, citat de Rador. Operațiunea a fost numită „Song Sweet-Bitter” și a fi durat aproape doi ani. Ea consta în repatrierea în Israel a rămășițelor pământeşti ale soldatului Zachary Baumel, care a fost ucis împreună cu doi camarazi în timpul unui conflict cu armata siriană pe solul libanez în îndepărtatul an 1982.

Rămășițele sale, precum și câteva efecte personale ale soldatului i-au fost înmânate solemn de către președintele rus Vladimir Putin în timpul vizitei premierului israelian la Moscova, pe 4 aprilie. „Vrem să mulțumim Ministerului Apărării, armatei ruse. Nu vom uita acest gest. El va intra în istorie”, a declarat Benjamin Netanyahu în timpul ceremoniei la care au participat înalți oficiali ruși.

„Ţinând cont de importanța pe care societatea israeliană o acordă repatrierii tuturor soldaților, vii sau morți, liderul israelian se va întoarce mai puternic din călătoria sa la Moscova”, prognozează cotidianul libanez „L’Orient-Le Jour” într-un lung articol dedicat acestei operațiuni. Pentru ziar, timingul nu este întâmplător: „Faptul că anunțarea succesului operațiunii a fost făcută miercurea trecută, cu cinci zile înainte de alegerile parlamentare israeliene, pare să nu fie deloc o întâmplare. Benyamin Netanyahu a folosit această carte în cel mai bun moment”, continuă „L’Orient-Le Jour”.

Pentru majoritatea comentatorilor – în special arabi, revenirea rămăşiţelor lui Zachary Bauman pare a fi un cadou preelectoral oferit premierului statului evreu. „Un soldat și teritorii, cele două cadouri oferite lui Netanyahu în detrimentul Siriei”, titrează ziarul de opoziție sirian „Enab Baladi”, într-un articol citat de presa rusă, referindu-se la declarațiile recente ale lui Donald Trump reafirmând suveranitatea Israelului pe Platoul Golan. „Data întoarcerii lui Zachary Baumel nu are nimic de-a face cu alegerile. Ea a fost dictată doar de considerente operaționale”, a declarat șeful guvernului israelian, citat de „The Jerusalem Post”.

În schimb, puține elemente despre detaliile acestei operațiuni au ieşit la iveală. Premierul israelian a explicat pur și simplu că „soldații ruși, riscându-şi viața, au adus resturile lui Zachary pe teritoriul israelian”. Vladimir Putin a declarat că nu le-a fost „ușor” să găsească aceste rămășițe.

Potrivit ziarului „The Jerusalem Post”, toate serviciile speciale ale Israelului și ale armatei sale au fost mobilizate timp de 37 de ani pentru a „aduce rămășițele soldatului acasă”. Dar, potrivit analizei din „L’Orient-Le Jour”, intrarea Rusiei în această ecuație complexă a accelerat procesul.

Vladimir Putin a ţinut să mulțumească armatei lui Bashar Al-Assad pentru că a ajutat forțele speciale ruse să găsească locul unde era înmormântat soldatul Tsahal. Și cotidianul libanez se întreabă: „Cum se face că Hezbollahul și mentorii săi iranieni, în trecut maeştri în astfel de negocieri cu israelienii, au fost ținuți departe de operațiunea ‘Song Sweet-Bitter’ ?”.

Și conchide: „Președintele rus evidențiază rolul sirienilor, care susțin o propagandă foarte puternică împotriva statului evreu, dar face şi o distincţie între Iran și Hezbollah”.

Vladimir Putin pare să încerce să facă Israelul să înțeleagă că statul sirian trebuie să rămână în afara conflictului Tel-Avivului cu Iranul, într-o perioadă de tensiuni intense legate de problema Platoului Golan, unde s-ar desfășura Hezbollahul, potrivit Israelului.

Ca toate operațiunile condamnate să rămână secrete, „întoarcerea acasă” a lui Zachary Baumel încă mai are multe surprize

Sursa: Courrier International/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.