G4Media.ro

Presiunea politică asupra prim-ministrului britanic Boris Johnson se menține: alte două petreceri…

Presiunea politică asupra prim-ministrului britanic Boris Johnson se menține: alte două petreceri în timpul carantinei la reședința din Downing Street

Joi seara un alt deputat din Partidul Conservator condus de premierul Johnson, Andrew Bridgen, i-a cerut să demisioneze, după apariția unor noi relatări cu privire la alte două petreceri cu băutură și dans la nr. 10, Downing Street, în ajunul înmormântării soțului Reginei Elisabeta, Ducele de Edinburgh, din aprilie 2021, când Marea Britanie era în doliu național și socializarea în interior între gospodării era interzisă.

Recomandările guvernamentale de la acea vreme spuneau: „Nu trebuie să socializați în interior decât cu gospodăria sau cu bula de sprijin. Vă puteți întâlni în aer liber, inclusiv în grădini, în grupuri de șase persoane sau două gospodării.”

Cele două petreceri au avut loc pe 16 aprilie pentru a marca plecarea lui James Slack, fostul director de comunicații al premierului și unul dintre fotografii personali ai premierului Johnson, potrivit The Daily Telegraph.

Martorii oculari au spus că aproximativ 30 de persoane au participat în total la cele două petreceri, care au început separat în diferite părți ale clădirii înainte de a se combina mai târziu în noapte. Unul dintre cei prezenți a fost trimis la un magazin Co-op din apropiere cu o valiză pentru a cumpăra mai multe sticle de vin pentru a le aduce apoi la petrecere, potrivit cotidianului londonez.

Downing Street a spus că premierul Johnson nu era la numărul 10 în acea zi, după ce a plecat spre reședința sa de la țară, Chequers.

Atât Laburiștii, cât şi Liberal-Democrații din opoziție au spus că prim-ministrul este responsabil în ultimă instanță pentru petrecerile care au loc într-un moment în care Regina îşi plângea soţul cu care fusese căsătorită timp de 73 de ani.

Poate însă premierul Johnson să supraviețuiască dezvăluirilor repetate privind petreceri la Downing Street în timpul carantinelor?

Aliații săi au fost din ce în ce mai încrezători joi seară că ar putea, cu atât mai mult după ce Poliția Metropolitană a Londrei a anunțat că nu va începe propria anchetă. Decizia Scotland Yard lasă viitorul premierului Johnson în mâinile lui Sue Gray, înalt funcționar public independent care investighează acuzațiile.

Cotidianul Times dezvăluie că anchetele lui Gray nu au găsit nicio dovadă de infracționalitate și că este puțin probabil să constate că Johnson a încălcat codul ministerial.

Totuși, se așteaptă ca Gray să critice cultura băuturii și a socializării în Downing Street și să pună la îndoială judecata primului ministru după participarea la o petrecere cu băuturi în timpul primei carantine pe 20 mai 2020.

Chiar dacă Johnson supraviețuiește raportului de săptămâna viitoare, el va fi sever afectat. Un sondaj realizat de YouGov pentru The Times a constatat că Conservatorii sunt cu 10% în urma Laburiștilor, cel mai mare decalaj în sondaje din decembrie 2013.

Cu opinia publică împotriva lui și autoritatea asupra parlamentarilor săi diminuată, Johnson se va trezi nevoit să se confrunte cu inflația, cu creșterea facturilor la energie și cu un set potențial dezastruos de rezultate ale alegerilor locale din mai.

Confruntați cu aceste avertismente politice foarte serioase, deputații Conservatori ar putea acționa decisiv și provoca contestarea poziției de lider de partid a premierului Johnson. Este necesară întrunirea a 56 de deputați (15% din partidul parlamentar) pentru a provoca un scrutin intern. Și chiar dacă îl câștigă, premierul Johnson va fi probabil mult prea slăbit politic ca să continue în funcție.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Cum? Cum? Ați fost scoși din UE de un bețiv și nigel? Și mai zicem ca la noi sunt oamenii fără cap și votează PSD:)