G4Media.ro

Președintele Xi Jinping participă la summitul virtual despre schimbările climatice organizat de…

Președintele Xi Jinping participă la summitul virtual despre schimbările climatice organizat de Joe Biden, în contextul unor relații sino-americane foarte tensionate

Preşedintele chinez, Xi Jinping, va participa la un summit virtual asupra climei organizat săptămâna aceasta de Joe Biden, a declarat miercuri Ministerul chinez de Externe, în timp ce tensiunile chino-americane rămân puternice, notează AFP.

Şeful statului chinez va ţine „un discurs important” online, de la Beijing, a indicat ministerul, la câteva zile după ce cele două ţări s-au angajat „să coopereze” în privinţa schimbărilor climatice.

Preşedintele american, Joe Biden, a invitat circa 40 de lideri mondiali la un summit internaţional asupra climei care va avea loc prin videoconferinţă joi şi vineri.

China şi Statele Unite sunt cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră, la originea încălzirii globale. Prin urmare, înţelegerea lor este considerată crucială pentru succesul eforturilor internaţionale de reducere a acestor emisii.

Cele două puteri se opun în continuare în privinţa mai multor subiecte, Washingtonul criticând, de exemplu, Beijingul cu privire la politica sa din Hong Kong, Taiwan, tratamentul aplicat musulmanilor uiguri din Xinjiang (nord-vestul Chinei) sau comerţul.

Dar cele două ţări s-au angajat sâmbătă „să coopereze” asupra schimbărilor climatice, în urma unei vizite la Shanghai a emisarului american pentru climă, John Kerry, care s-a întâlnit acolo cu omologul său chinez, Xie Zhenhua.

Relaţiile dintre Beijing şi Washington s-au deteriorat considerabil sub mandatul fostului preşedinte american Donald Trump. Acesta din urmă a retras ţara din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Imediat după instalarea sa la Casa Albă în ianuarie, Joe Biden a optat pentru revenirea Statelor Unite în acest acord.

Mare consumatoare de cărbune, China este în termeni absoluţi cel mai mare emitent de gaze cu efect de seră din lume, dar şi ţara care investeşte cel mai mult în noile energii.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Oare cand o sa intelegem ca nu se poate negocia cu regimurile totalitare? Aici ii de.vina in principiu mainstream media care ani de zile s au facut ca nu vad atrocitatile comise de partidul dumnezeu comunist chinez. Urmeaza atacul CCP asupra Taiwan, o democratie consolidata, si putem multumi „lame stream media” pentru modul cu care au tratat subiectul. Va include si pe voi @Pantazi @Tapalaga, sa va fie rusine.

    • la-s ca-i bun pentru noi UE, ne dicteaza cum trebuie tinuti pasariile in curte, cum trebuie sa arate un castravete pe care o duce taranul la piata, si inca nu am povestit despre minunatia LGBT , despre drapeluri curcubeu arborate pe parlament, despre drepturile sirieniilor in tara ta si asa mai departe

  2. incolonarea si la treaba altfel e vai de voi

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.