G4Media.ro

Președintele României a fost eliminat din procedura de convocare a referendumului pentru…

Președintele României a fost eliminat din procedura de convocare a referendumului pentru revizuirea Constituției

Curtea Constituțională (CCR) a respins marți ca inadmisibilă sesizarea președintelui Klaus Iohannis împotriva modificării aduse legii referendumului.

Decizia Curții consfințește practic o nouă amputare a atribuțiilor președintelui României: eliminarea sa din procedura de convocare a referendumului pentru revizuirea Constituției.

Astfel, potrivit noii forme a legii, referendumul pentru revizuirea Constituției se organizează automat în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării modificărilor la legea fundamentală.

În forma în vigoare, actul normativ prevede că data referendumului de revizuire se stabilește prin lege în Parlament, care apoi este trimisă președintelui pentru promulgare.

Cum arată noua prevedere din legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului:

 • Art. 6 alin (1) Iniţiativa şi procedura revizuirii Constituţiei sunt supuse dispoziţiilor prevăzute la art. 150 şi 151 din Constituţia României, republicată, şi prezentei legi.”
 • Art. 6 alin. (3) Dacă Curtea Constituţională constată că iniţiativa legislativă de revizuire nu depăşeşte limitele revizuirii, proiectul legii constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, împreună cu decizia Curţii Constituţionale. Cetăţenii României sunt chemaţi să-şi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută la art. 151 alin. (3) din Constituţia României, republicată, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţă publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului naţional.

Cum arată prevederea aflată acum în vigoare:

 • Art. 6 alin. (1) – (1) Inițiativa și procedura revizuirii Constituției sunt supuse normelor prevăzute la art. 146 și 147 din Constituție*), iar organizarea și desfășurarea referendumului se stabilesc prin lege.

Klaus Iohannis a atacat modificările aduse de PSD-ALDE la legea referendumului pe 18 mai, după ce Curtea a mai analizat de două ori actul normativ.

”Nu doar obiectul, ci și data fiecărui referendum pentru fiecare revizuire a Constituției în parte ar trebui să fie stabilită clar și distinct, numai de către Parlamentul în exercițiu. A proceda altfel ar echivala cu o restrângere a competenței decizionale și a marjei de apreciere a Parlamentului aflat în exercitarea mandatului la data la care ar avea loc o revizuire a Constituției de către parlamentarii din legislatura în care s-a adoptat legea criticată, atitudine care poate fi justificată în cazul legiuitorului constituțional derivat în anumite limite și condiții precizate în Constituție, dar care nu este permisă legiuitorului ordinar sau organic. Prin urmare, stabilirea acestei date trebuie lăsată la aprecierea Parlamentului aflat în exercițiu la momentul fiecărei astfel de inițiative de revizuire a Constituției, numai acesta fiind în măsură să aprecieze în concret care sunt condițiile cele mai adecvate pentru ca cetățenii să își exprime voința cu privire la acea revizuire a Constituției, ca modalitate de exercitare a suveranității naționale consacrată prin art. 2 alin. (1) din Legea fundamentală”, a scris Klaus Iohannis în sesizarea trimisă CCR.

La finalul lui 2017 Curtea a admis o sesizare făcută de PNL și USR împotriva modificării legii referendumului, care iniţial prevedea că data organizării unui referendum pentru revizuirea Constituţiei este stabilită de Guvern. CCR a spus atunci că Parlamentul, nu Guvernul trebuie să stabilească data consultării populare.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

 1. astia vor sa arunce tara in aer ?

 2. Deja au aruncat-o!

 3. Ahahahahahahahahahahahahaha !!!!! Ficusul devine impotent si d.p.d.v politic !!!

  • Oltete, n-am înțeles comentariul: e ” ha, ha, ha”, sau ” ah, ah, ah”?

  • tac-tu nu era impotent, prostane ?

 4. Valer e profesorul ala care aparea ca titular de curs dar pe care nu-l vedeai niciodata ca la curs venea un alt baietas :))) O capusa fe$enista bine lipita :)) Dupa cum e proverbul, pr..t sa fii, noroc sa ai :))

 5. Cat de nesimtiti sa fie nene astia? Iti rad in fata in timp ce dau legi care favorizeaza infractorii. Nu mai avem sanse la normalitate. Acum chiar ca nu mai am nici o asteptare ca macar nepotii mei sa vada construita macar o autostrada cap coada si functionala 100% cu toate detaliile si functionalitatile pe care ar trebui sa le aiba aceasta. O sa fure toti la fel ca si pana acum, diferenta va fi ca nici macar nu o sa mai fie acuzati sau urmariti. Ca de confiscat si dat la buget nici nu o sa se puna problema. Ce I mai trist e ca nu se ridica unul mai breaz decat altul. Toti sunt obisnuiti sa faca aceste gainarii ca sa isi asigure viitorul. Pe principiile „o mana spala pe alta” si „care pe care” se poate ajunge foarte departe. Din pacate „ce tie nu ti place, altuia nu i face” nu mai functioneaza la noi. Nesimtirea si golaneala sunt ridicate la rang de arta. Pacat de tara asta frumoasa si de oamenii care sunt corecti si incearca sa se mentina asa.

 6. Superb!Lucrurile încep sa fie făcute așa cum trebuie,nu cum ne-a impus Basescu cu Macovei,forțându-ne sa credem ca asta este normalitatea.

  • superb, ai creierul plin cu rahat din Latrina 3

 7. Foarte bine , si asa era a cincea roata la caruta ! Pampalaul asta e ca un papagal , repeta mereu aceasi propozitie : Nu sunt de acord ! Acum o sa-i cante acordul final !