G4Media.ro

Președintele parlamentului ucrainean, demis în urma neînțelegerilor cu președintele Volodimir Zelenski privind…

Președintele parlamentului ucrainean, demis în urma neînțelegerilor cu președintele Volodimir Zelenski privind legea anti-oligarhi și sancțiunile împotriva opozanților și mass-media favorabile Kremlinului

Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) l-a demis joi pe preşedintele acestui for legislativ, Dmitro Razumkov, la iniţiativa partidului preşedintelui Volodimir Zelenski, „Servitorul Poporului”, în urma criticilor formulate de Razumkov faţă de legea „dezoligarhizării” şi sancţiunile contra opozanţilor şi mass-media favorabile Kremlinului impulsionate de şeful statului, relatează agenţiile EFE şi DPA, citate de Agerpres.

Dmitro Razumkov, care vineri împlineşte 38 de ani, este văzut drept un posibil rival al lui Zelenski la alegerile prezidenţiale din 2024, după ce în campania electorală dinaintea alegerilor din 2019 a fost purtătorul de cuvânt al actualului preşedinte care a câştigat atunci scrutinul cu un scor istoric de 73% în faţa fostului preşedinte Petro Poroşenko.

Zelenski şi-a motivat acţiunea de demitere a lui Razumkov prin faptul că preşedintele Radei Supreme a făcut declaraţii publice despre disputele interne. De asemenea, Razumkov nu a susţinut măsurile lui Zelenski împotriva influenţilor oligarhi ai Ucrainei, cerând în special o opinie a Comisiei de la Veneţia cu privire la legea „dezoligarhizării”, act normativ în baza căruia se creează un registru special al oligarhilor care şi-ar putea pierde o parte din active.

Mai mult, preşedintele parlamentului a criticat acţiunile guvernului împotriva presei considerate proruse şi opozanţilor proruşi fără decizii ale instanţelor judiciare. Zelenski a închis trei posturi de televiziune proruse şi a blocat mai multe website-uri.

Înainte de a fi demis, Razumkov a semnalat că principiile partidului prezidenţial s-au schimbat şi a susţinut că „principiul democraţiei s-a transformat în principiul puterii majorităţii, principiul statului de drept şi al legalităţii s-a transformat în principiul conformismului politic”.

Sursa foto: Twitter/ Dmytro Razumkov

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Democratie cat cuprinde.

  2. Presedinte esuat, stat esuat.

  3. Tovarasul Zelenski intra in categoria oligarhilor?
    L-au gasit cu bani frumosi prin paradisuri fiscale.