G4Media.ro

Președintele parlamentului Israelului aduce în Maroc cel mai mic Coran din lume.…

Sursa foto: Facebook Amir Ohana

Președintele parlamentului Israelului aduce în Maroc cel mai mic Coran din lume. Israelul și Marocul și-au normalizat relațiile din 2020

Israelul face cadou un obiect interesant care nu va fi uitat prea curând în Maroc și în lumea musulmană în general: președintele (Speaker-ul) Knessetului, Amir Ohana, se află în prezent în vizită istorică în Maroc, la invitația oficială a președintelui Parlamentului marocan, Rachid Talbi El Alami, și va prezenta cel mai mic Coran din lume, cu cele 320.000 de litere ale sale – care a fost tipărit cu ajutorul nanotehnologiei israeliene la dimensiunea de 4,7 milimetri înălțime și o grosime de 500 de microni, relatează site-ul israelian Ynet News.

Ohana este primul președinte al Knessetului care a fost invitat vreodată pentru o vizită oficială în parlamentul unei țări musulmane. În pregătirea acestei vizite, speaker-ul a ales cadoul simbolic pe care îl va prezenta în cadrul unei ceremonii speciale președintelui parlamentului marocan gazdă – care a fost dezvoltat în mod unic de oamenii de știință de la departamentul de nanotehnologie al Universității din Tel Aviv.

Pentru a citi literele minuscule este nevoie de un microscop electronic care mărește de cel puțin 3.000 de ori. Cipul va conține cea mai mică versiune nano a Coranului – care este cartea sfântă pentru credincioșii musulmani și care conține 114 surah (capitole) – va fi prezentat expus în interiorul unei cutii de sticlă.

Ohana a declarat că „am avut privilegiul de a fi ministru în guvernul care a semnat acordurile de pace și acum – un progres semnificativ la nivel parlamentar. Cu această ocazie, voi oferi omologului meu marocan cel mai mic Coran din lume cu nanotehnologie, ceva care exprimă legătura dintre vechi și nou, dintre istorie și progres, respectând tradiția și trecutul”.

În cipul Coranului, care a fost produs pentru prima dată de compania israeliană de bijuterii Tanaor, sunt gravate peste 320.000 de litere. Comparația dintre o unitate nano și un metru este ca și cum ai compara dimensiunea unei măsline cu cea a pământului. La finalul procesului, s-a obținut o placă din material de siliciu care conține mii de unități ale textului minimizat, iar acestea sunt separate în cipuri individuale cu ajutorul unui ferăstrău cu tăiere cu diamant.

La finalul ceremoniei festive, se așteaptă ca speaker-ul Ohana și gazda sa să semneze un memorandum oficial de înțelegere al cărui scop este dezvoltarea cooperării interparlamentare în vederea consolidării relațiilor dintre Statul Israel și Regatul Marocului. În plus, în timpul vizitei sale, se așteaptă ca Ohana să se întâlnească cu înalți oficiali din guvernul marocan, precum și cu șefii comunității evreiești din regat.

„Am speranța că întărirea relațiilor dintre Regatul Maroc și Statul Israel va deschide noi orizonturi pentru regat, care, datorită curajului reginei, Regele Mohammed al VI-lea, va vedea un viitor bun și progresist pentru copiii săi”, a declarat Ohana.

Israelul și Marocul au restabilit relații depline în 2020. Marocul a avut întotdeauna o poziție moderată în rândul țărilor musulmane față de Maroc, iar bunicul actualului suveran, Mohammed al V-lea a acordat evreilor drepturi depline în 1956 când țara și-a câștigat independența față de Franța.

În vârstă de 47 de ani, Ohana este fiul unui cuplu de imigranți evrei din Maroc, o țară care a fost gazda unei importante comunități evreiești, care datează după distrugerea Templului de la Ierusalim în anul 70 al erei creștine și unde au găsit refugiu numeroși evrei expulzați din regatele creștine ale Spaniei (1492) și Portugaliei (1497). Se estimează că între 1948 și 1964 220.000 de evrei marocani au emigrat în Israel iar astăzi numărul evreilor din Israel cu origini marocane este estimat la 900.000, cea mai numeroasă comunitate de evrei sefarzi/orientali.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...