G4Media.ro

Președintele Klaus Iohannis critică intenția PSD de a prelua controlul serviciilor secrete

Președintele Klaus Iohannis critică intenția PSD de a prelua controlul serviciilor secrete

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat miercuri intenția PSD de a schimba legile securității naționale, prin care președintele PSD, Liviu Dragnea, urmărește să preia serviciile secrete de sub controlul preşedintelui și să le treacă sub cel al Guvernului sau al Parlamentului. G4Media.ro a scris, în premieră, despre această intenție a lui Liviu Dragnea.

„Este evident că securitatea națională este o temă atât de importantă încât ea nu poate fi ocupată de o singură instituție. De aceea, și în Constituție, toate instituțiile mari au un rol în asigurarea securității naționale, începând de la președinte, la CSAT, la Parlament, la Guvern și, bineînțeles, la entitățile de specialitate: Armata, servicii ș.a.m.d. În acest sens, cred că este important să înțelegem că orice demers făcut de vreuna dintre aceste părţi pentru a schimba sau a îmbunătăţi cadrul general are nevoie de colaborarea tuturor celorlalţi. În acest context, sigur, teoretic, sunt imaginabile două scenarii. Un scenariu ar fi ca un PSD dornic să ocupe toate instituţiile statului, să le acapareze, să forţeze schimbări ale legislaţiei în domeniul securităţii naţionale, în sensul unui control politic, fără să colaboreze cu Preşedinţia, fără să colaboreze cu CSAT, fără să colaboreze cu Armata, cu serviciile. Acesta este un scenariu prost”, a răspuns președintele Klaus Iohannis întrebării unui jurnalist legată de inițiativa înființării Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului privind analizarea și actualizarea cadrului normativ cu incidență în domeniul securității naționale.

„Alt scenariu. O coaliţie responsabilă, care înţelege nevoia modernizării legislaţiei în domeniul securităţii naţionale, se apucă să lucreze pe aceste teme foarte importante, colaborează cu preşedintele, cu Preşedinţia, colaborează cu CSAT, colaborează, inclusiv, cu reprezentanţii serviciilor vizate şi, în final, se obţine ceea ce ne dorim cu toţii: o legislaţie modernizată, o legislaţie europeană, o legislaţie care într-adevăr conduce la un cadru care permite o securitate naţională modernă, care permite să spunem cetăţeanului «da, statul român este capabil şi are toate instrumentele şi legislaţia aferentă pentru a vă apăra aşa cum vă doriţi cu toţii». Acesta este scenariul pe care mi-l doresc și am speranța că acest al doilea scenariu de colaborare va deveni realitate”, a mai spus președintele Iohannis.

(Sursa foto: Facebook / Klaus Iohannis)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Doamne , cîtă fermitate ! Imi dau lacrimile . Trebuie sa ințeleagă si canaliile alea că cu Iohannis nu le merge . Prea des .