G4Media.ro

Președintele Kazahstanului propune schimbarea formei de guvernare a țării / Vrea o…

Sursa foto: Twitter / Kassym-Jomart Tokayev

Președintele Kazahstanului propune schimbarea formei de guvernare a țării / Vrea o republică parlamentară cu președinte apolitic

Forma de guvernământ din Kazahstan ar trebui să se schimbe, iar parlamentul trebuie să primească mai multe puteri, a spus președintele Republicii, Kassym-Jomart Tokayev, adresându-se oamenilor la o ședință comună a parlamentului, informează Ria Novosti.

„Avem nevoie de pași măsurați pentru a reorganiza modelul politic de dezvoltare al Kazahstanului. În primul rând, vorbim de tranziția finală de la o formă de guvernământ super-prezidenţială, la o republică prezidenţială cu un parlament puternic. Un astfel de sistem va oferi un echilibru optim a instituțiilor de putere și va contribui la dezvoltarea durabilă a țării”, a spus el.

Președintele a propus, de asemenea, interzicerea legală a șefului statului de a fi membru al oricărui partid, în timpul exercitării atribuțiilor sale.

Tokaev a remarcat că acest lucru ar crește competiția politică și ar oferi condiții egale pentru dezvoltarea tuturor partidelor.

În plus, președintele a propus înființarea unei Curți Constituționale în Kazahstan. „Procurorului General și Comisarului pentru Drepturile Omului ar trebui să li se ofere și oportunitatea de a se adresa Curții Constituționale. Sper că aceste inițiative vor fi un pas important către construirea unui stat drept și legal”, a explicat Tokayev.

O altă inițiativă a fost o propunere de a interzice rudelor apropiate ale președintelui să ocupe funcții în guvern și companii de stat.

Tokaev a menționat că șeful statului trebuie să garanteze egalitatea de șanse pentru toți cetățenii.

Sursa foto: Twitter / Kassym-Jomart Tokayev

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Asta se teme ca dispare Putin.

  2. Tokayev vede că dictatorii sfârșesc rău, pe model putinist. Mai rămâne doar să ceară intrarea în NATO ca să-i provoace un infarct locatarului de la Kremlin… sau o fi de la ceaiul cu mirodenii?

    • Fai o curte constitutionala cu sclaveti de-ai tai si toata raspundera este diluata ” nu eu am spus parlamentul a facut, nu eu am zis ci curtea spune ca e legal etc etc”

    • Înțeleg ce zici, dar bob cu bob se face sacul democratic. Hai să vb din nou peste 20 de ani, să vedem dacă am avut dreptate.

  3. Parca il vad pe Lukashenka cerand maine insistent aderarea la NATO si UE. :))

    • Ii ofera Putin grad de colonel si se linisteste

  4. Ăsta din poză nu e Isărescu?!