G4Media.ro

Președintele Iohannis susţine un pact naţional pentru protecţia mediului

Sursa: G4Media.ro

Președintele Iohannis susţine un pact naţional pentru protecţia mediului

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, marţi, necesitatea unui pact naţional în baza căruia protecţia mediului să devină o prioritate, transmite Agerpres.

„Pentru a dezvolta cele mai bune politici şi legislaţie privind protecţia mediului, este vital să existe dialog şi colaborare între instituţiile publice, societatea civilă, mediul economic şi sectorul academic şi de cercetare. Văd necesar un angajament comun al întregii societăţi, reflectat într-un pact naţional care să facă din protecţia mediului o prioritate naţională. Din păcate, realitatea ne arată că natura se distruge uşor şi se reface greu. Reconstrucţia habitatelor sau prevenirea dezastrelor climatice necesită planificare strategică şi resurse consistente. Sunt astfel necesare o cooperare transpartinică şi un angajament politic pe termen lung pentru a face faţă acestor provocări”, a spus preşedintele în cadrul evenimentului „Bune practici pentru mediu avansate de societatea civilă”.

El a subliniat că deciziile şi acţiunile actuale în domeniul mediului au implicaţii pentru generaţiile prezente şi viitoare. Şeful statului a mulţumit societăţii civile implicate constant „în găsirea şi implementarea de soluţii la crizele multiple” prin care trece societatea.

„În efortul naţional de protejare a mediului, instituţiile statului au nevoie de parteneri pe care i-au găsit deseori în rândul societăţii civile. În ultimii ani, am participat la acţiuni de mediu împreună, mi-aţi scris pentru a-mi prezenta proiecte de succes sau pentru a-mi semnala probleme de mediu. Mulţi dintre dumneavoastră aţi participat la grupurile de lucru ale Administraţiei Prezidenţiale, pe teme precum educaţia pentru mediu, schimbările climatice şi tranziţia verde echitabilă, generând astfel soluţii la probleme presante. Sunt exemple clare de implicare şi dedicare din partea dumneavoastră, pentru care vă mulţumesc”, a declarat Klaus Iohannis.

Acesta a remarcat importanţa educaţiei pentru mediu şi climă, precum şi numeroasele iniţiative neguvernamentale legate de Săptămâna Verde.

„Vorbim de proiecte care propun noi activităţi pentru elevi sau contribuie la formarea cadrelor didactice, venind în completarea capacităţii guvernamentale încă limitate în materie de educaţie ecologică. În plus, multe organizaţii fac demersuri care implică direct comunităţile în conservarea naturii, dar şi în tranziţia energetică. În cadrul unor astfel de proiecte, cetăţenii înţeleg mai bine beneficiile unor acţiuni pentru mediu şi devin veritabili parteneri în tranziţia verde”, a precizat Iohannis.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. ce zici ma? nu ai plantat cu inalt patronaj un copacel cu alexe-tabla si ai zis ca e cu ecologie prio & s hit?

  2. Eu salut aceasta initiativa, si faptul ca vine dinspre Presedintele Romaniei. Cred ca in orice proiectie de dezvoltare sociala si economica pentru Romania, naturii trebuie sa i se confere pilonul central.

    • @I vorbesti de acel presedinte care prefera charterul pentru 10 persoane? curat „green”, dar washing

  3. Nu vorbesc despre acest presedinte. Ci ca ideea vine de la acest nivel. Degeaba vine de la mine, chiar si martian de-as fi, e ca si inexistenta. De unde sa apara si sa aiba vreo sansa sa prinda contur?
    POate asa ne fortam cu totii sa trecem mai departe cu tema, acum blocata in trei expresii care nu zic mare lucru: sustenabilitate, dezvoltare durabila, rezilienta la schimbari climatice. Bla bla bla.
    Ca va fi ca Romania Educata… sper ca nu. Sa scuipam in san si o cruce’n cerul gurii. Si pt simplul motiv ca pe termen mediu si lung e vorba sa asiguri dezvoltare economica dar si acces la apa de calitate, produse alimentare ok si aer respirabil, ca la sat, ca la oras, pt oameni educati sau nu, martieni, lunatici, romani verzi sau pachistanezi.