G4Media.ro

Preşedintele Iohannis, la Summitul NATO / Va solicita atenţie sporită pentru Flancul…

Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis

Preşedintele Iohannis, la Summitul NATO / Va solicita atenţie sporită pentru Flancul Estic şi Marea Neagră

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, de marţi până joi, la reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care va avea loc la Washington, D.C., Statele Unite ale Americii.

Administraţia Prezidenţială a informat într-un comunicat de presă că summitul din 2024 este unul aniversar, marcând 75 de ani de la înfiinţarea NATO, cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie, care a dovedit inclusiv în perioada dificilă de la declanşarea războiului împotriva Ucrainei că unitatea, solidaritatea şi hotărârea Aliaţilor reprezintă principalele sale avantaje strategice.

Sursa citată subliniază şi că ţara noastră marchează în acest an două decenii de la aderarea la NATO, apartenenţă care a adus cetăţenilor români cele mai solide garanţii de securitate din istorie.

„România este un aliat puternic şi responsabil, un furnizor relevant de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi dincolo de aceasta. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia la Washington că apartenenţa la NATO este unul dintre fundamentele solide ale dezvoltării României democratice, profund angajate în arhitectura de securitate europeană şi cea euroatlantică”, se arată în comunicat.

În cadrul summitului, liderii vor adopta decizii importante cu privire la consolidarea sprijinului pe termen lung pentru Ucraina, oferind mai multă predictibilitate acestuia. Totodată, liderii aliaţi vor agrea asupra întăririi şi a modernizării pe mai departe a posturii de descurajare şi apărare colective.

Programul Summitului va include trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic, inclusiv în formate cu Ucraina, Uniunea Europeană şi partenerii NATO din Indo-Pacific, precum şi un eveniment aniversar. De asemenea, vor fi adoptate mai multe documente oficiale, printre care Declaraţia Summitului şi o Declaraţie a Consiliului NATO-Ucraina.

„Preşedintele României va evidenţia, în sesiunile de lucru, importanţa crucială a legăturii transatlantice şi a apărării colective, în baza Articolului 5. În acest sens, va susţine deciziile Aliate privind consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare şi va solicita acordarea unei atenţii sporite Flancului Estic şi Mării Negre, regiune de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică. Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia, totodată, că postura NATO se fundamentează pe forţe, capabilităţi şi aranjamente de comandă şi control robuste şi eficiente, capabile să răspundă tuturor ameninţărilor”, informează Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, în cadrul reuniunii, România va susţine pachetul de sprijin substanţial pentru Ucraina. Va arăta că integrarea euroatlantică a Ucrainei în NATO este ireversibilă, în linie cu deciziile adoptate la Summitul NATO de la Bucureşti din 2008 şi de la Vilnius din 2023.

Preşedintele României va pleda şi pentru continuarea sprijinului în favoarea partenerilor vulnerabili ai NATO, în special pentru Republica Moldova, şi creşterea capacităţii acestora de a răspunde ameninţărilor hibride în creştere. Preşedintele Klaus Iohannis va sprijini demersul NATO de consolidare a relaţiei cu partenerii din Sud.

Alte teme care vor fi discutate de lideri la Washington se referă la consolidarea rezilienţei, răspunsul NATO la ameninţările din Sud şi aprofundarea cooperării cu partenerii NATO.

În arhitectura geopolitică a lumii, Organizaţia Tratatului Nord Atlantic va continua să asigure cadrul necesar cooperării pe zona de securitate şi de consolidare a încrederii reciproce între Aliaţi, oferind cetăţenilor spaţiului euroatlantic nivelul de securitate necesar prezervării valorilor democratice şi a calităţii vieţii, mai arată Administraţia Prezidenţială.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Gustere… Pt Patriotul ala de 1 miliard, trb sa obtinem prezenta unor trupe de 5000 10000 de soldati pe cel putin 5 10 ani. Dar tu esti doar o marioneta in mana americanilor. Un sclavete, cum o sa fie si Goeana sau sclavetii de la psd, pnl.

  • Nu te ambala foarte tare,ca poate „angajatorul” tare de cap nu pricepe atacul prin invaluire si crede ca ai devenit pro roman si antisovietic si sisteaza platile.
   Cat despre miliardul ala…soldatii Nato care sunt acum in Romania ii costa pe aliati muuult mai mult(sunt sodati nu mujici scosi din parnaie si transformati in carne de tun pe 400 de dolari pe luna).
   In alta ordine de idei,poti cumpara un Patriot cu un miliard,dar cand sta ambalat in depozit cum statea ala.donat de Romania,are valoare zero in apararea antiaeriana. De abia acum cand doboara rachete care la un moment dat puteau ajunge in Romania,si asta fara sa mai plateasca Romania rachetele si soldatii.

  • Daca asta sta treaba cu Patriotul… Inca astept sa vad de ce Polonia, Grecia, Spania, Suedia, Norvegia nu au trimis inca 1. Ele la ce le folosesc? La pescuit? Romania de ce a trebuit sa faca ea asta? Romania este supusa si atat. Un stat format din sclaveti saraci, votanti de psd si pnl. Mai lasati vrajeala asta cu urmeaza Romania, Nato… Ca sunteti fix aia care ziceti ca Rusia e in mocirla de 3 ani si ca se chinuie si pierd zilnic soldati si in acelasi timp dupa ce termina cu Ukr vina dupa noi. Face sens…

  • Usurel cu logica pe scari comrade.
   Patriotul donat era nefunctional ,poti pricepe asta?Americanii care cheltuie multe miliarde cu soldati si tehnica militara sa ne protejeze ne-au cerut sa donam,am facut-o,probabil celorlalti care le au functionale nu le-au cerut.Cand le-am cumparat am facut-o pentru a ne proteja de sovietici,nu? Ei acum ne protejeaza de sovietici in timp real,nu aduna praf prin vreun depozit.

 2. Asta iar nu si-a luat medicamentele de dimineata.
  trebuia sa mentioneze ” NATO sa isi sporeasca atentia ,CU INGRIJORARE,pe flacul estic si MN.” dixit Iohanila.

 3. Si partii de schii pe flancul vestic ca sa fie mai in siguranta…

 4. Trebuia sa doneze toata armata cu tot cu generali, inclusiv aia din rezerva.