G4Media.ro

Președintele Iohannis despre Holocaust: Este inacceptabil că anumite persoane sau grupuri instrumentalizează…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Președintele Iohannis despre Holocaust: Este inacceptabil că anumite persoane sau grupuri instrumentalizează cinic Holocaustul pentru interese politicianiste de moment

Președintele Klaus Iohannis a avertizat marți, la ceremonia dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustuluică, că încercările de reabilitare a criminalilor de război, exacerbarea antisemitismului sunt pericole la adresa democrației.

”Astăzi, pericolele la adresa democrației îmbracă forme noi și înșelătoare. Exacerbarea antisemitismului, a xenofobiei, a intoleranței, a rasismului și a discriminării, încercările de reabilitare a criminalilor de război, ca și abdicarea de la apărarea valorilor supreme ale umanității pot readuce în actualitate experiențele tragice ale istoriei”, a spus președintele Iohannis la evenimentul desfășurat la Templul Coral din București.

Președintele a denunțat și instrumentalizarea politică a Holocaustului: ”Este inacceptabil că anumite persoane sau grupuri instrumentalizează în mod cinic acest episod cumplit pentru interese politicianiste de moment”.

  • Discursul integral al președintelui Iohannis:

Apreciez modul în care continuați misiunea onorantă de a reprezenta comunitatea evreiască din România, având necontenit în amintire personalitatea remarcabilă a domnului Aurel Vainer, un exemplu veșnic al toleranței, respectului, modestiei și demnității, cel care pe tot parcursul vieții sale a promovat dialogul interetnic și interconfesional.

Am primit cu profundă tristețe vestea plecării dintre noi a domnului Liviu Beris, un supraviețuitor al Holocaustului care a vorbit deschis despre propria tragedie, având convingerea că doar prin înțelegerea răului, acesta poate fi înlăturat.

Printre noi mai sunt astăzi puțini dintre cei care au trăit ororile Holocaustului.

Mărturiile și exemplele lor de umanitate, iertare și speranță trebuie păstrate și prețuite de către noi toți.

Templul Coral, acest leagăn sacru al comuniunii și al iubirii, a fost ținta urii dezlănțuite asupra evreilor în timpul Pogromului de la București, în care credincioșii au fost vânați și uciși cu bestialitate.

Pe străzile Capitalei, în ianuarie 1941, criminalii au vandalizat și au ars sinagogi, au zdrobit destinele a mii de oameni nevinovați prin cele mai atroce torturi, toate aceste orori fiind parte a unui plan diabolic de exterminare în masă.

27 ianuarie, data când la nivel internațional sunt comemorate victimele Holocaustului, a marcat în anul 1945 ziua în care dezlănțuirea malefică a urii absolute față de evrei și romi a fost oprită.

Cei care supraviețuiseră infernului, cu trupurile schingiuite și firave, pășeau învingători în fața morții.

Însă pentru șase milioane de persoane, ziua eliberării nu a mai venit.

Aduc un pios omagiu victimelor Holocaustului și reiterez angajamentul ferm de a nu uita și de a transmite generațiilor viitoare misiunea prezervării memoriei Holocaustului.

Promovarea drepturilor și a libertăților fundamentale, respectarea adevărului istoric și înțelegerea cauzelor care au determinat apariția unor asemenea atrocități ne dau asigurări că astfel de crime împotriva umanității nu vor mai avea loc niciodată.

Astăzi, pericolele la adresa democrației îmbracă forme noi și înșelătoare. Exacerbarea antisemitismului, a xenofobiei, a intoleranței, a rasismului și a discriminării, încercările de reabilitare a criminalilor de război, ca și abdicarea de la apărarea valorilor supreme ale umanității pot readuce în actualitate experiențele tragice ale istoriei.

Este inacceptabil că anumite persoane sau grupuri instrumentalizează în mod cinic acest episod cumplit pentru interese politicianiste de moment.

Toate acestea riscă să pericliteze progresele pe care România le-a înregistrat în ultimii ani în domeniul asumării trecutului și combaterii extremismelor.

Este imperativ ca fiecare dintre noi să spună un „NU!” hotărât urii, minciunii, dezinformării, teoriilor conspirației, pentru că doar așa poate fi garantată respectarea valorilor și a principiilor democratice.

Pandemia de COVID-19 a amplificat virulența atacurilor antisemite și a creat un cadru propice răspândirii teoriilor conspirației și a dezinformărilor.

Să nu închidem ochii în fața acestor pericole reale, care se ascund de multe ori abil în spatele unei clamate libertăți de expresie. Escaladarea atitudinilor și a manifestărilor antisemite, radicale și discriminatorii are loc tocmai pe fondul unei stări de apatie, când societatea nu consideră suficient de serioasă amenințarea extremistă.

Istoria ne-a arătat, fără putință de tăgadă, ce monștri pot naște abdicarea de la valorile fundamentale, disprețul față de democrație, ura și pasivitatea în fața acestor atitudini. Nu avem voie să rămânem tăcuți! O voce care spune adevărul poate stinge mai multe voci mincinoase.

Să ne implicăm, așadar, cu toții, reprezentanți ai autorităților publice și cetățeni, pentru apărarea libertăților fundamentale și pentru menținerea sănătății democrației noastre. Abuzurile și extremismele de orice fel nu pot fi tolerate și încălcarea legii trebuie ferm sancționată.

România deține instrumentele necesare pentru contracararea acestor elemente și trebuie ca toate eforturile să fie concentrate în direcția consolidării lor.

Suntem un model de bune practici în regiune, prin pașii pe care i-am făcut pentru asumarea corectă a trecutului, precum extinderea și consolidarea programelor educaționale despre istoria evreilor și a Holocaustului.

Educația ne oferă anticorpii necesari pentru a lupta împotriva tendințelor toxice, iar cultivarea toleranței, a solidarității și a respectului față de ceilalți și față de diversitate reclădesc încrederea la nivelul societății.

Totodată, realizarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului în România și colaborarea cu parteneri naționali și internaționali în vederea combaterii antisemitismului sunt angajamente naționale pe care le-am reafirmat cu prilejul participării la Forumul Internațional dedicat Comemorării Holocaustului și Combaterii Antisemitismului de la Malmö, de anul trecut.

Trebuie să vorbim deschis și onest despre ceea ce a fost Holocaustul, să ne asigurăm că generațiile tinere și viitoare vor cunoaște acest trecut dureros. Să nu rămânem indiferenți și martori tăcuți în fața discursului instigator la ură și să sancționăm ferm, de pe poziții democratice, fiecare derapaj!

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Give me a break, scursură

  2. Dar ce interese politicianiste aveti voi de ii pupați în dos non stop pe cei de religie mozaica?

  3. „Este inacceptabil ca și alții să facă ce fac eu” trebuia să zică dulapul.

  4. AUR normalizeaza violenta in spatiul public. Au doar mesaje de ura si instiga la dezbinare si destabilizare.

  5. Inacceptabil e să ai un Președinte autist la cerințele societății!

  6. La fiecare zi a holocaustului (trimestrial se pare), ar trebui sa avem zi libera. Altfel ne facem vinovați de a trata holocaustul ca pe o tema minora.

  7. Poate merge sa se inchine putin la statuia lui Brukenthal

  8. Vorbi și ion ca și el e om

  9. Domnule Presedinte, si ce masuri aveti de gand sa luati domnia voastra in calitate de presedinte al acestei tari? cum veti proteja dumneavoastra societatea pe care o reprezentati si care va asigura venituri si privilegii , de astfel de comportamente si declaratii derapante? pe scurt ce o sa FACETI? ce MASURI veti lua? cu declaratiile numai ne enervati.

  10. Iohannis e viclean, una vorbește si alta face.

  11. Ăștia țin neapărat să dovedească că cei care vorbeau despre o presiune exercitată de această minoritate asupra societății a fost adevărată.

  12. Nu stiu ce e aia holocaust dar stiu ce este Rugul aprins .

  13. La alegeri o sa îi pupați… Ca și cu ciuma roșie psd. Credeți că mai crede cineva ce spune?