G4Media.ro

Președintele instanței supreme din Bosnia și fostul șef al spionajului, arestați pentru…

Sursa foto: Unsplash / Markus Winkler

Președintele instanței supreme din Bosnia și fostul șef al spionajului, arestați pentru suspiciuni de corupție

Poliția bosniacă i-a arestat luni pe președintele tribunalului de stat, instanța supremă din această țară, și pe fostul șef al agenției de spionaj pentru suspiciuni de abuz de funcție și alte fapte penale, a anunțat parchetul într-un comunicat, scrie Reuters.

Ofițerii Agenției de Stat pentru Informare și Protecție (SIPA) i-au arestat pe președintele tribunalului Ranko Debevec și pe fostul șef al agenției de informații OSA/OBA Osman Mehmedagic la ordinul unui procuror, se arată în declarație.

„Persoanele numite sunt suspectate de fapta penală de abuz de funcție, legată de alte fapte penale enumerate în codul penal din Bosnia-Herțegovina”, se arată în declarație, adăugând că nu vor fi publicate alte informații.

Debevec prezidează instanța de stat din 2017.

Consiliul Superior al Judecătorilor și Procurorilor a efectuat anterior o anchetă disciplinară asupra lui Debevec din cauza comportamentului său, în interiorul și în afara instanței, despre care consiliul a spus că a adus atingere reputației funcției sale.

Debevec s-ar fi întâlnit cu Mehmedagic în afara instanței în momentul în care au fost depuse acuzații penale separate împotriva sa. De asemenea, el a fost acuzat că a furnizat informații înșelătoare despre proprietatea sa.

Acuzațiile disciplinare împotriva sa au fost ulterior respinse.

În martie, Mehmedagic a fost sancționat de Statele Unite pentru că ar fi subminat instituțiile democratice și ar fi pus în pericol pacea și stabilitatea în Balcanii de Vest.

El a fost acuzat că a folosit în mod abuziv compania de telecomunicații de stat în beneficiul unui partid politic și că a colaborat cu rețele criminale pentru îmbogățirea personală și de partid.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...