G4Media.ro

Președintele Emmanuel Macron vrea o „revizuire completă” a sistemului judiciar înainte de…

Președintele Emmanuel Macron vrea o „revizuire completă” a sistemului judiciar înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare din Franța

Președintele francez Emmanuel Macron a lansat luni o consultare denumită „Stările generale în justiție”, menită să propună reforme pentru a „revizui total” sistemul judiciar, pentru a răspunde nemulțumirii magistraților și criticilor cu privire la lentoarea actului judiciar, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Stările generale” îşi are originea în istoria medievală a Franţei, când era convocată o dezbatere generală a tuturor plătitorilor de impozite, chemaţi să decidă în probleme legate de o situaţie de criză (politică, financiară, război). Astfel, timp de mai multe luni, se vor reuni grupuri de lucru din întregul sistem al justiţiei: judecători, procurori, grefieri, auxiliari, avocaţi, executori judecătoreşti, supraveghetori din penitenciare, precum şi voluntari din rândul cetăţenilor, printr-o platformă digitală.

O comisie independentă va conduce lucrările şi va garanta independenţa lor. Aceasta va fi prezidată de înaltul funcţionar Jean-Marc Sauve – preşedinte al Comisiei de anchetă care a publicat la începutul lunii octombrie un raport copleşitor despre abuzurile sexuale asupra minorilor în Biserica catolică.

În baza propunerilor ce vor făcute în timpul consultărilor, această comisie îşi va prezenta guvernului în februarie concluziile cu o „cartă albă” pentru o „revizuire totală” a justiţiei, potrivit preşedinţiei franceze.

„Tot ce va putea intra sub incidenţa regulilor”, adică ceea ce nu are nevoie de votarea unei legi pentru a fi aplicat, „va fi făcut cât mai repede posibil, cu pragmatism” înaintea alegerilor prezidenţiale şi legislative din primăvara anului 2022, continuă preşedinţia Republicii.

În schimb, pentru că Adunarea Naţională (parlamentul bicameral) îşi va înceta mandatul la sfârşitul lunii februarie, cu o lună şi jumătate înaintea alegerilor prezidenţiale, tot ceea ce va cădea sub incidenţa legii, deci inclusiv ceea ce necesită o finanţare bugetară, va trebui să aştepte noul parlament.

Şeful statului anunţase această dezbatere încă în iunie, după ce îi primise pe doi dintre cei mai înalţi magistraţi ai Franţei, Chantal Arens, prima femeie preşedinte a Curţii de Casaţie, şi Francois Molins, procurorul general al Curţii de Casaţie.

Îngrijoraţi de „acuzaţiile sistematice la adresa justiţiei”, criticată de sindicatele poliţiei şi de responsabili politici pentru lentoarea sa şi pentru presupusul său laxism, cei doi i-au transmis lui Macron nemulţumirea magistraţilor şi au cerut această măsură. Situaţia s-a complicat după inculparea ministrului justiţiei, Eric Dupond-Moretti, pentru conflict de interese. Acesta a denunţat un „război” al anumitor sindicate ale magistraţilor.

Emmanuel Macron, însoţit de ministrul justiţiei, va pronunţa luni un discurs la Palatul Congreselor din Poitiers (vest).

El va avea un schimb de opinii cu cetăţeni, studenţi în drept, aleşi, profesionişti ai justiţiei din toată Franţa şi reprezentanţi ai forţelor de ordine, a precizat Palatul Elysee.

Sursa foto: Emmanuel Macron / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Ce latră gerontofilul ăsta curcubeist?

    • Stie ca nu mai prinde al doilea mandat si trage tare sa distruga tot cat mai are timp, la fel cum fac incearca plusereii sa investeasca un guvern pentru ultima data. Cand dispare macron, ciolosel nu mai are sustinere si o dispara si plusere la noi.
      Daca merge bine treaba toata ue o sa scape de liderii ne_omar_xisti si mai are o sansa la supravietuire. Daca raman aceasi lideri, o sa urmeze si alte exituri si o sa se destrame incet si sigur.

  2. Lasă bă Vladimire nu te mai strofoca