G4Media.ro

Președintele Columbiei: Statele Unite ruinează economiile din întreaga lume / ”SUA iau…

sursa foto: Facebook/ Gustavo Petro

Președintele Columbiei: Statele Unite ruinează economiile din întreaga lume / ”SUA iau decizii pentru a se proteja, uneori fără să se gândească la ce vor implica acţiunile lor”

Statele Unite ruinează economiile din întreaga lume prin creşterea dobânzilor, a afirmat joi preşedintele columbian, Gustavo Petro, citat de AFP și preluat de Agerpres.

„Statele Unite sunt pe cale de a ruina practic toate economiile lumii”, a spus el în timpul unei întâlniri cu responsabili şi locuitori ai oraşului Turbo (nord-vest).

În opinia sa, ţările sunt ameninţate de recesiune şi de „rata mare a dobânzii” stabilită de Rezerva Federală americană (Fed) care atrage „capitalurile ţărilor sud-americane”.

„Statele Unite iau decizii pentru a se proteja, uneori fără să se gândească la ce vor implica acţiunile lor. Economia naţiunilor latino-americane se goleşte (…) Monedele noastre se depreciază, nu doar pesoul columbian”, a avertizat el.

Primul preşedinte de stânga al Columbiei, Gustavo Petro a prezis o criză globală, printre altele, din cauza a ceea ce el a numit „războiul gazului” din Europa, în urma conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

Pentru a lupta împotriva inflaţiei, Fed şi-a majorat dobânzile de referinţă de cinci ori din martie, trecându-le de la intervalul 0-0,25% în care se aflau din martie 2020, la 3,00-3,25%.

În consecinţă, datoria în dolari a Columbiei ar putea creşte accelerat şi o scurgere de capital ar putea avea loc datorită perspectivei investitorilor de a obţine un profit mai mare, estimează analiştii.

De la începutul anului, moneda columbiană s-a depreciat cu 16% faţă de dolar. În Columbia, un dolar valorează 4.700 de pesos, ceva nemaivăzut până în prezent, scrie AFP.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

  1. Coa….ruzzia distruge DIRECT toata economia Ukrainei. Ce ai de zis?

  2. Vorbeste principalul producator de cocaina mondial.

  3. serios? acum fed nu poate majora dobanzile deoarece columbia e afectata? de ce nu se ocupa parlamentul columbian si ministerul de finante columbian de luarea unor masuri pentru a impiedica plecarea capitalului columbian din banciile din tara?
    sua ia ce masuri considera pentru a proteja economia americana, e normal sa fie asa. cu ce e de vina fed ca dolarul american e mai atractiv?

  4. Nu vrei tu sa te muti in Rusia lui Putin daca tot il admiri atat de mult. Poate te face baban intr-un sat din ala din Siberia unde nici curentul electric n-a ajuns.