G4Media.ro

Președintele Biden este de acord cu eliminarea unei cerințe pentru a facilita…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Președintele Biden este de acord cu eliminarea unei cerințe pentru a facilita aderarea Ucrainei la NATO – surse CNN

Președintele american Joe Biden este de acord cu eliminarea unei cerințe specifice pentru a facilita aderarea Ucrainei la NATO, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu situația.

Potrivit sursei, Biden ar fi dispus să renunțe la Planul de Acțiune pentru Aderare (MAP) pentru Ucraina, care a fost descris într-un acord din 2008 ca fiind „următorul pas pentru Ucraina … pe drumul lor direct spre aderare”. MAP, caracterizat ca fiind „programul de consiliere, asistență și sprijin practic adaptat la nevoile individuale ale țărilor care doresc să adere la Alianță”, este un proces pe care alte națiuni au trebuit să îl întreprindă pentru a adera la NATO.

De ce contează acest lucru: Eliminarea sa ar reprezenta un mic pas în facilitarea aderării Ucrainei la alianța defensivă.

Aceasta face parte din propunerea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, și a fost discutată atunci când cei doi lideri s-au întâlnit la Washington la începutul acestei săptămâni, a precizat sursa CNN.

Președintele american este cel mai preocupat de găsirea unei propuneri concrete care să fie susținută de restul aliaților și care să semnaleze Ucrainei că face progrese în vederea aderării, a precizat sursa.

Cu toate acestea, Statele Unite încă nu consideră că aderarea Ucrainei la alianță este iminentă din cauza reformelor pe care Kievul trebuie să le facă, iar sursa a declarat că propunerea lui Stoltenberg reflectă acest lucru.

Propunerea șefului NATO nu stabilește un calendar specific pentru aderarea Ucrainei la alianță, lucru care a fost promovat de unii membri ai alianței.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că înțelege că țara sa nu poate deveni membră a NATO cât timp se află încă în război.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...