G4Media.ro

Președintele Autorității Electorale susține că în diaspora vor putea vota chiar 10.000…

Președintele Autorității Electorale susține că în diaspora vor putea vota chiar 10.000 de cetăţeni într-o singură secţie de votare

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că, urmare a simplificării procedurilor de votare în străinătate, vor putea vota chiar 10.000 de cetăţeni într-o singură secţie de votare.

„39.000 şi ceva până în 40.000 de cetăţeni au cerut să le înfiinţăm secţie de votare acolo unde sunt peste 100 de cereri. Au fost înfiinţate sub 80 de secţii de votare la 100 de cetăţeni pe localitate sau grupuri de localităţi, iar la votul prin corespondenţă 41.002 (de cereri, n.r.)”, a spus preşedintele AEP, citat de Agerpres.

În opinia sa, românii din străinătate merg la secţia de vot şi pentru a socializa.

„Am membri din familie care sunt în străinătate şi cred că vor să se prezinte la vot, în primul rând aţi văzut, se creează şi nişte comunicări, mai socializează, mai stau de o cafea, o apă şi cetăţenii se duc şi pentru aceste lucruri la secţia de votare. Efortul a fost nu numai fizic şi logistic pentru a înfiinţa secţii de votare, ci şi financiar, dar democraţia e scumpă şi sigură, dar la fel s-au simplificat procedurile de votare, astfel încât să ne asigurăm că pot să voteze cu mult mai mulţi cetăţeni şi nu va mai fi o legendă că 3.000 de cetăţeni au votat într-o singură zi. Credeţi-mă, după estimările noastre pot să voteze chiar 10.000 de cetăţeni într-o singură secţie de votare pe acest proces simplificat şi tehnologizat la care pot vota nouă oameni în acelaşi timp, nu mai semnează decât electronic, nu mai sunt înscrişi de nimeni într-o listă pe hârtie, ci sunt înregistraţi, iau buletinul de vot, intră în cabină, se întorc”, a declarat Mituleţu-Buică.

El a spus că, în cazul în care tableta este nefuncţională în totalitate, aceasta se înlocuieşte cu lista pe hârtie.

„Dacă tableta e nefuncţională doar ca urmare a conexiunii la internet, toate informaţiile se memorează, când aceasta se conectează la internet transmite în sistem şi toate informaţiile sunt şi pe sistemul informaţional central. (…) De fiecare dată când tableta nu are conexiune la internet, preşedintele secţiei de votare trimite un sms cu codul numeric personal către sistemul informatic electoral central să ştim că persoana e verificată şi nu a mai votat (…) Toate informaţiile care se află în sistemul informatic vor fi transmise în timp real şi pe serverele AEP”, a precizat preşedintele AEP.

El a spus că în ţară se păstrează şi tableta şi foaia de mână.

„Vorbim în ţară de un alt sistem de votare, votăm pe listele electorale permanente, avem oameni clar arondaţi, care sunt stabiliţi cu mult timp înainte (…). Dacă lucrurile vor funcţiona şi vom avea timp, nu ştiu dacă pentru la anul am putea să luam 40.000 de tablete, dar cu siguranţă va crea un precedent pentru 2024. Şi în ţară se poate vota în astfel de sistem, pentru că votarea se desfăşoară mult mai lejer şi mai sigur atâta timp cât tehnologizăm sistemul electoral”, a declarat preşedintele AEP.

Mituleţu-Buică a afirmat că în străinătate vor fi aproximativ 4 milioane de buletine de vot.

„La acest moment aveam o estimare de 3 milioane de buletine de vot în străinătate, înţeleg că vor fi undeva la 4 milioane de buletine de vot pentru secţiile de vot din străinătate, deoarece s-a schimbat numărul secţiilor de votare şi preconizăm o prezenţă mai mare în anumite locaţii”, a afirmat Mituleţu-Buică.

El a menţionat că în prezent sunt 444 de secţii de votare înfiinţate în străinătate.

Sursa foto: Biroul Electoral Central

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Personal am fost nevoita sa ma inscriu pe lista de votare pentru ca nu am domiciliul din strainatate trecut pe pasaport si alta dovada a domiciliului nu era acceptata.

    • Ioana dragă, bați câmpii. Tu ori nu stai unde stai cu acte în regulă, ori minți. Se accepta orice document care să ateste că stai unde stai. Meldebestätigung pentru Germania de exemplu, dar unii s-au înscris și cu un scan de pe o factură de utilități. Așa că lasă vrăjeala, căci unii au mai ieșit prin lume

  2. Unii nu stiu ce vorbesc ; altii vorbesc ce nu stiu .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.