G4Media.ro

Președintele Autorității Electorale Permanente: Toate contractele partidelor cu presa vor deveni publice,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Președintele Autorității Electorale Permanente: Toate contractele partidelor cu presa vor deveni publice, articolele trebuie marcate

Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu-Buică, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că se va schimba legea finanțării partidelor, iar toate contractele partidelor cu presa vor deveni publice. De asemenea, site-urile vor fi obligate să marcheze distinct articolele plătite de partide.

El a promis că va introduce aceste modificări în proiectul aflat deja în dezbatere publică. Proiectul AEP trebuie să fie aprobat de Guvern, iar apoi va merge în Parlament ca proiect legislativ. Parlamentarii vor avea ultimul cuvânt, dacă acceptă să crească transparența cheltuirii banilor publici.

Mitulețu-Buică spune că toate contractele partidelor vor fi publicate lunar pe site-ul AEP, iar site-urile vor fi obligate să marcheze distinct articolele care fac parte dintr-un contract cu un partid politic. Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) a declarat că proiectul inițial privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale a fost îmbunătățit, iar transparența va crește prin aceste raportări lunare.

Varianta dezbătută marți în prezența societății civile nu prevedea publicarea contractelor partidelor, lucru solicitat de ONG-uri precum Centrul pentru Inovare Publică și Expert Forum.

Europa Liberă a scris în mod constant despre secretomania care a însoțit contractele partidelor cu presa.

PNL și PSD au alocat în ultimii doi ani peste 28 de milioane de dolari pentru a-și promova imaginea în presă. PSD nu a dezvăluit vreodată unde au ajuns banii publici primiți de la bugetul de stat.

Citește tot articolul pe Europa Libera

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

 1. AU GASIT ALTA CALE…

 2. Hai ca va credem. Daca spune AEP, institutia care a tolerat sponsorizarea asa zisei prese romanesti de catre PSD si PNL cu bani publici si promovarea unor parasute ca Ciuca, Ciolacu, Grindeanu, Firea si mai ales pe Marele Nimic, Johannis, atunci da, suntem pe calea cea bună. Ne facem bine!

 3. Plus afisarea PUBLICA pe Site-ul fiecarui partid a Cheltuielilor Detaliate cu BANII din subventie, sa STIM pe ce se duc BANII nostri, ai Contribuabililor!!
  Ma indoiesc eu ca PSD si PNL si UDMR vor fi de acord!
  DIGI 24: „Un grup civic din Iași anunță că a câștigat procesul cu PSD: Va trebui să ne spună cum a cheltuit banii din subvenții
  06.05.2020
  Grupul civic Reset din Iași anunță, miercuri, că a câștigat definitiv procesul cu PSD, în dosarul deschis după ce partidul a refuzat să transmită ONG-ului, în baza Legii 544/2001, situația DETALIATA a Cheltuielilor pe 2016, 2017 și 2018 provenite din subvenții de la stat, relatează Mediafax.
  Așadar, ONG-ul spune că PSD trebuie să spună CUM si pe CE a Cheltuit banii din subvenții, „fără amânări și alte tertipuri”.

  Nici azi, 11.11.2022 PSD nu a catadicsit sa respecte Decizia finala a unei Instante si NU a facut publice Cheltuielile DETALIATE cu Banii din subventie pe anii 2016,, 2017 si 2018!
  Desi exista o Decizie DEFINITIVA a unei Instante care OBLIGA PSDul!!!