G4Media.ro

Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, replică pentru PSD: Am fost bătuți, torturați,…

Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, replică pentru PSD: Am fost bătuți, torturați, înlănțuiți, înfometați. Orice asemănare din zilele noastre cu cei de atunci este o dovadă ori a ignoranței, ori de rea credință

Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, Octav Bjoza, a reacționat dur marți la comparația făcută de PSD între situația infractorilor condamnați pentru corupție și întemnițarea de către comuniști a oponenților politici.

”Orice asemănare din zilele noastre cu cei de atunci este o dovadă ori a ignoranței, ori de rea credință. Atunci, noi am fost bătuți, torturați, înlănțuiți, înfometați și lipsiți de minime condiții de igienă și asistență medicală. A face o paralelă între viața de penitenciar de azi și cea de atunci, este o jignire grosolană adusă la adresa noastră”, a declarat Octav Bjoza pentru G4Media.ro.

”În vara lui 1959, de referință pentru temnițele comuniste, a fost anul cu cea mai mare densitate și mortalitate din istoria penitenciarului Gherla. Eram șapte deținuți la două patru metalice. Eram patru deținuți pe metrul pătrat, nu un deținut la patru metri pătrați. Această categorie socială a foștilor deținuți politici, greu de digerat de mai toți cei care s-au perindat la putere în ultimii 30 de ani, a fost și a rămas umilită prin așa-zisele reparații care ni s-au făcut”, a mai adăugat Bjoza.

PSD a comparat marți condamnările politice de dinainte de 1989 cu situația infractorilor condamnați în ultimii ani pentru corupție,  într-o postare pe Facebook care se dorește a fi un răspuns la avertismentul Comisiei Europene către Guvernul Dăncilă să nu permită punerea în discuție a hotărârilor judecătorești definitive.

”Apreciem faptul că reprezentanții Comisiei Europene s-au exprimat față de eventualitatea unei OUG privind completele ilegale de la Înalta Curte. Amintim însă că abuzurile împotriva drepturilor omului nu pot fi trecute cu vederea în niciun stat european. La fel cum condamnările politice de dinainte de 1989 nu au putut fi ignorate și au fost abolite de România democratică, tot așa nu putem rămâne indiferenți când trei decenii mai târziu vedem că drepturile omului au fost din nou încălcate”, se arată într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a PSD.

Partidul condus de Liviu Dragnea, condamnat definitiv într-un dosar, condamnat în primă instanță în altul și anchetat într-un al treilea, dă exemplul legii 221/2009 privind condamnările politice din timpul regimului comunist, care spune că „toate efectele hotărârilor judecătorești de condamnare cu caracter politic (…) sunt înlăturate de drept” (detalii aici).

Foto: Octav Bjoza, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, este decorat de președintele Klaus Iohannis. Sursa: presidency.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. pai nu e singura tampenie in aceasta comparatie , in timpul comunismului oamenii erau arestati, torturati pentru o idee, acum acesti prigoniti „politici” (coruptii) se coboara din bmw seria 7 (fara itp) si au conturi prin tot felul de off-shore-uri, proprietati prin brazilia si alte tari , iar legatura intre ei si politic e ca ei sustin tot niste hoti ajungi in politica

 2. comunistii din seva carora se trag si tariceanu si dragnea sunt hoti prin statut.
  in romania au furat de doua ori. prima oara cand i-au deposedat de proprietati pe „burjui” si a doua oara , dupa lovilutie, cand s-au improprietarit din ce furasera si facusera proprietate a intregului popor.

 3. Conditiile pe care le-au avut deținuții politici din timpul comuniștilor,trebuie la fel să le aibă si penalii ăstia,care au vândut România! JILAVA,FORTUL 13, ESTE LOC PENTRU TOȚI ESCROCII ŞI PENALII CARE CONDUC ROMÂNIA DIN ’90!

 4. Este o dovadă de golănie!

 5. Cum o fi sa iti faci concediul in Brazilia si Maldive si sa te dai detinut politic ca in timpul comunistilor? O grosolana lipsa de respect.
  Bai Livache detinutii politici din comunism au fost sfinti bai baiatule…Papacioc, Maxim, Gafencu, Ianolide etc…mai citeste prin ce au trecut oamenii aia!

 6. In ce hal a ajuns Romania !!!!!!!!!!!!

  Dupa 30 de ani de la revolutie , un detinut politic care a luptat pt eliberarea noastra de comunism sa fie nevoit sa-si salveze inca o data onoarea, iar noi sa stam cu mainile in san.

  Niciun partid politic nu condamna postarea psd ului ? Sau asteptati totul de la UE ?!

  • Asteptati vreun raspuns de la nulitatea de orban, ori de la Presedintele Johannis?
   Pacat de USR-isti nu au expert in comunicare iar segmentul caruia i se adreseaza mafia pesedista nu-si pune intrebari deoarece creierul lor este abrutizat de ignoranta, saracie, boala, disperare caci la ei nu s-au gandit niciodata guvernele CDR-ului ori AliantaDa….

 7. Politicienii de mucava fara ideologii, fara tara, fata scrupule fac comparatii idioate iar o parte a electoratului lor sunt de acord cu ineptia.
  Se compara penalii cu deținuții politici?
  Cate idiotenii intr-un comunicat.
  Sper ca la urmatoarele alegeri libere sa fie aruncați la lada de gunoi a istoriei!

 8. Asta e idee de la madam mungiu pi-pi D.
  Trebuie sa i se acorde drept de copyright: nastase = maniu, zice doamna pipi

 9. Cum Ministerul Justiţiei intenţionează introducerea în lege a acordării unor compensaţii financiare pentru deținuții care au executat pedepse în condiții necorespunzătoare (vezi Dan Voiculescu), foștii deținuti politic ar trebui sa se bucure si ei de prevederea respectiva, având in vedere ca respectivele condiții din pușcăriile comuniste sau de la Canal numai corespunzătoare nu au fost. Uni poate ca au scris ceva carti după ieșirea din pușcărie (11 scrise de Dan V..escu), dar nu in interior. Nu știu daca Statul roman ar avea destui bani ca sa plateasca- ar intra in faliment, dar oricum si deținuții politic ar trebui sa se bucure de respectiva prevedere (deocamdată propunere)

  • Stai linistit! Pentru cati fosti detinuti politici au mai ramas in viata, compensarea se poate face din banii de buzunar ai lui livache.
   Si, ca sa arate ca e baiat bun o sa le dea cate o bere si alora pe care i-a caftit tacsu cand era sef de post.
   Aici e vorba despre indemnizatii de „ilegalisti”. Alea sunt substantiale!

 10. Am trăit s-o văd și pe asta: autocompătimirea hoților și compararea hoților cu martirii acestui neam. Ne uităm și la declarațiile unor intelectuali virați rău la stânga eșichierului politic. Să comiți astfel de derapaje nu arată altceva decât un lucru ce mă înfioară. Suntem un popor fără de rasă.

 11. Este inadmisibil sa compari detinutii politici din timpul dictaturii comuniste cu hotii de astazi. Dar cum PSD-ul este urmasul PCR-ului, acest lucru este posibil.

 12. Compensarea persoanei care se dovedește victima a torturii fizice și psihice ,în forma continuata prin abuz de putere săvârșit asupra sa , trebuie sa reprezinte despăgubiri financiare (pentru prejudicii materiale și morale) sub forma unei rente lunare pe parcursul vieții.

 13. În 1998 m-au arestat nevinovat ,polițiștii m-au bătut de mi-au spart dinții din gură ,m-au legat în lanțuri la mâini și la picioare și o bară de fier legată de lanțuri timp de 81 de zile ,colegi de celulă mă ștergeau cu hârtie la fund când eram dus la wc , m-au dus de șapte ori în lanțuri la picioare și cătușe la mâini în fața judecătoarei Rodica Ghilea la Tribunal Deva , am fost ținut într-o cameră de izolare două luni cu șoareci prin saltea și șobolani care săreau din wc cât mâna până la cot de mari .După 20 de ani am demonstrat nevinovăția și voi vă mirați de cazuri din anii 1950 , nu s-a schimbat nimic ,tortura fizică este tot aceeași .

  Trebuie să recunoști că ești om educat în spiritul dreptății atunci când ști că cel nevinovat arestat și torturat fizic a primit o recompensă morală pentru a fi reabilitat .

  Compensarea persoanei care se dovedește victima a torturii fizice și psihice ,în forma continuata prin abuz de putere săvârșit asupra sa , trebuie sa reprezinte despăgubiri financiare (pentru prejudicii materiale și morale) sub forma unei rente lunare pe parcursul vieții.

 14. Tatăl meu a fost deţinut politic iar eu am suportat „rigorile”şi doar Bunul Dumnzeu m-a ajutat să fac facultatea în nişte ani de relativă deschidere. Pot să spun că acum este mai rău. Am rezistat prin muncă şi asta pentru că, oricât de mulţi piloşi ar fi, cineva trebuie să şi muncească. Acum e mai rău. Înaite mai simţeam o umbră de simpatie din partea unor colegi şi nimeni nu mi-a spus nimic. Acum, în urmă doar cu câţiva ani, „şeful” (Dumnezeu să-i ierte!!!) mi-a spus răstit: Ştim noi cine a fost tatăl Dvs. I-am spus că nu am ascuns niciodată, ca şi cum s-ar fi putut. Sunt tot ei, sau disciploii lor, şi se cunosc după stilul de muncă. Este asta una dintre cauzele crizei…ei fac ce ştiu – furt, minciună, delaţiune. Am să am în minte până în ultima clipă, deşi eram foarte mici, că ieşind pe uşă, cu cătuşe la mâini ne+a spus: Tatăl vostru nu a minţit şi nu a furat. După elinerare, un timp a fost preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Galaţi, dacă ţin bine minte. Comportamentul acestui Domn(?) este caracteristic genului. Nimeni nu face nimic, mai ales pentru cei mari. De plidă, pentru Mircea Vulcănescu sau Radu Gir. Acum e suficient să spui că a fost legionar şi fără să fii crcetat eşti trecut pe o listă neagră. Păcat, pentru că acum s-ar putea cerceta. Tata ne-a povestit mai târziu cum a fost. Acum, un oarecare de profesie mincinos şi hoţ are neobrăzarea să se compare cu acei şfinţi. Şi asta este simptomatic. Anul trecut am participat la un simpozion naţional de martiriologie chiar la Aiud…Sper că jertfa lor să nu rămână zadarnică …deşi…Voi, toţi care aţi suferit în temniţele comuniste şi aţi plecat la Domnul, iertaţi-ne şi vă rugaţi pentru noi.