G4Media.ro

Preşedintele ales al Indoneziei explorează relaţiile cu China şi Japonia în primele…

Sursa foto: Facebook / Prabowo Subianto

Preşedintele ales al Indoneziei explorează relaţiile cu China şi Japonia în primele vizite înaintea învestirii

Preşedintele ales al Indoneziei, Prabowo Subianto, se află într-o vizită în China, unde se va întâlni luni cu preşedintele Xi Jinping, la mai puţin de două luni de când a câştigat alegerile în ţara sa, transmite Reuters, transmite Agerpres.

Prabowo întreprinde vizita la invitaţia lui Xi pentru discuţii privind relaţiile bilaterale, chiar dacă politicianul indonezian va fi învestit în funcţie abia în octombrie.

China este prima ţară străină vizitată de Prabowo în calitate de preşedinte ales, ceea ce subliniază parteneriatul strâns construit în ultimul deceniu de predecesorul său, Joko Widodo.

Jokowi, cum este cunoscut acesta, nu a făcut vizite în străinătate înainte de a fi învestit, însă prima sa deplasare externă ca preşedinte a fost tot în China, la summitul APEC (Cooperarea Economică Asia-Pacific) în 2014, urmată de alte şase până în 2023.

China a devenit cel mai mare partener comercial al Indoneziei în ultimul deceniu, resursele sale naturale precum cărbunele şi nichelul alimentând economia chineză.

China, la rândul său, a investit miliarde în infrastructură şi proiecte industriale în Indonezia, inclusiv în linia feroviară de mare viteză Jakarta-Bandung.

Prabowo, în prezent ministru al apărării, este considerat de analişti ca având susţinerea lui Jokowi, care a pariat pe fostul său rival politic devenit aliat pentru a-i continua moştenirea.

Rămâne însă de văzut cum va naviga Prabowo printre alte probleme, inclusiv disputa între China şi SUA pentru influenţă în Asia de Sud-Est.

Prabowo a afirmat anterior că Indonezia este angajată faţă de politica sa de nealiniere şi va menţine relaţii bune atât cu China, cât şi cu SUA.

Luni, guvernul japonez a anunţat că Prabowo Subianto se va afla la Tokyo în zilele de 2 şi 3 aprilie, unde se va întâlni cu prim-ministrul Fumio Kishida şi cu alţi oficiali.

Japonia şi Indonezia sunt parteneri strategic cuprinzători care împărtăşesc principii fundamentale şi valori, şi se speră că vizita lui Prabowo va impulsiona cooperarea bilaterală strânsă într-o gamă largă de domenii, a declarat secretarul-şef al cabinetului de la Tokyo, Yoshimasa Hayashi, într-o conferinţă de presă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...