G4Media.ro

Președintele ales al Argentinei, Javier Milei, numește un expert în finanțe la…

sursa foto: Facebook/ Javier Milei

Președintele ales al Argentinei, Javier Milei, numește un expert în finanțe la Economie, dar avertizează asupra unei viitoare stagflații

Președintele ales al Argentinei, Javier Milei, a anunțat miercuri că a ales un fost ministru de finanțe pentru portofoliul economiei, dar a temperat puternic speranțele unei redresări rapide a țării sale, aflată într-o criză profundă, avertizând asupra unei viitoare stagflații, transmite agenția AFP.

Luis Caputo, în vârstă de 58 de ani, economist și fost trader la bursa din New York, a condus pentru scurt timp și banca centrală sub conducerea liberalului Mauricio Macri (2015-2019).

El l-a însoțit pe Javier Milei timp de două zile în Statele Unite, unde viitorul șef de stat – care urmează să fie învestit peste douăsprezece zile – s-a întâlnit cu consilierii președintelui american Joe Biden. De asemenea, Caputo a participat la o reuniune tehnică cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

Recent, Javier Milei l-a descris pe dl Caputo ca fiind „cel mai bun expert financiar din țară”.

„Când te uiți la natura problemelor Argentinei, când vezi că din cele 15 puncte de deficit bugetar (potrivit lui Javier Milei, n.r.), zece provin de la banca centrală, este clar că prima problemă care trebuie rezolvată este cea a Leliq-urilor”, a declarat el la radio La Red. Și, în opinia sa, Luis Caputo este cel mai bun om pentru această sarcină.

Leliq-urile sunt un instrument de datorie pe termen scurt emis în pesos de către banca centrală pentru a susține moneda națională. Dar, potrivit lui Milei, acestea se află în prezent la un nivel de insolvență care amenință Argentina cu „hiperinflația”.

Sub mandatul lui Mauricio Macri, ministrul de finanțe Caputo a fost creditat în special în 2017 cu așa-numita operațiune „obligațiuni centenare”, o emisiune de obligațiuni pe 100 de ani care a găsit cumpărători pe piețele de capital, un semnal considerat pozitiv la momentul respectiv, în pofida crizei pe care o traversa țara.

Încă o dată, de la alegerea sa la 19 noiembrie, Javier Milei a atenuat speranțele unei redresări rapide a economiei argentiniene, a treia ca mărime din America Latină, care este înglodată într-o inflație de 143% în ritm anual și o lipsă cronică de rezerve valutare.

Ajutoarele pentru persoanele „vulnerabile” vor continua

Creșterea prețurilor „va rămâne ridicată”, deoarece „a fost deja afectată de ceea ce s-a făcut în materie de politică monetară în ultimii doi ani”, a spus el, criticând politica monetară a guvernului demisionar.

În plus, el a recunoscut că prioritatea absolută a guvernului de a face reduceri bugetare în vederea „echilibrării bugetului, care nu este negociabilă”, va avea un impact negativ asupra PIB-ului.

„Va exista stagflație, deoarece, atunci când pui în ordine un buget, va avea un impact negativ asupra activității economice”, a avertizat el.

În cele mai recente proiecții pentru 2023, FMI a estimat o contracție de 2,5% a PIB-ului.

Încă o dată, Milei a estimat că ar fi nevoie de 18-24 de luni „pentru a pune capăt inflației”, odată ce ordinea bugetară va fi restabilită.

Cu toate acestea, el a asigurat că asistența socială va fi menținută pentru a atenua impactul reducerilor bugetare.

„Singurul portofel care va rămâne deschis” va fi cel a viitorului „minister al capitalului uman”, pentru a compensa eventualele „efecte sociale negative” ale acestor măsuri și pentru a oferi sprijin persoanelor cele mai „vulnerabile”, a spus el.

Pe de altă parte, el a lăsat să se înțeleagă că va ataca organizațiile și mișcările sociale, care, în opinia sa, „obligă oamenii să manifesteze”.

În Argentina, 40% din populație trăiește sub pragul de sărăcie, iar 51% beneficiază de o formă de subvenție sau de asistență socială.

Comentând vizita sa la Washington, Javier Milei a declarat că aceasta a decurs „mult mai bine decât am sperat”. În special, el a spus că Luis Caputo s-a bucurat de o primire „excelentă” din partea FMI, care „înțelege pe deplin provocarea” cu care se confruntă Argentina.

Țara se străduiește să ramburseze o datorie de 44 de miliarde de dolari contractată la Fond, moștenire a unui împrumut acordat în 2018 sub președintele Macri.

Economist ultraliberal și „antisistem”, cu poziții controversate în special în ceea ce privește schimbările climatice și avortul, Javier Milei a obținut o victorie răsunătoare în alegerile prezidențiale în fața ministrului demisionar al economiei, centristul Sergio Massa.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...