G4Media.ro

Presa maghiară: Orbán a vrut să cumpere un miliard de metri cubi…

Sursa foto: Moldovagaz Facebook

Presa maghiară: Orbán a vrut să cumpere un miliard de metri cubi de gaze naturale de la ruşi, dar deocamdată a obţinut doar 52 de milioane / Extrem de puțin, se consumă într-o zi de iarnă mai friguroasă

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior din Ungaria,Tamás Menczer, a informat cu satisfacţie populaţia ţării, sâmbătă la prânz, că de vineri Rusia furnizează Ungariei mai multe gaze naturale decât până acum.

Potrivit anunţului secretarului de stat, până la sfârşitul lunii august zilnic vor fi livrate dinspre Serbia o cantitate de gaze naturale mai mare cu 2,6 milioane de metri cubi faţă de ceea ce prevede contractul pe termen lung, intrat în vigoare din octombrie anul trecut.

Această cantitate înseamnă 20 de zile de livrare suplimentară, respectiv înseamnă în total 52 de milioane de metri cubi de gaze. Secretarul de stat a scris pe pagina sa de Facebook că despre continuarea livrărilor de gaze în luna septembrie încă au loc negocieri (sau aşa cum s-a exprimat „consultările sunt deja în curs”, scrie publicația 444.hu, citată de Rador.

În Ungaria, 52 de milioane de metri cubi de gaze naturale se consumă într-o zi de iarnă nu extrem de friguroasă.
Aşa cum şi Tamás Menczer s-a referit în anunţul său, ministrul de externe, Péter Szijjártó, s-a deplasat, în luna iulie, la Moscova, cu scopul de a cumpăra gaze naturale, şi în urma negocierilor începute atunci s-a reuşit obţinerea a 52 de milioane de metri cubi de gaze.

Aşadar, deocamdată atât a rezultat în urma acestei vizite în cadrul căreia Péter Szijjártó a asistat ca şef al diplomaţiei unei ţări membre NATO pentru ca omologul său rus să poată spune că ucrainenii își împușcau propriii oameni pentru ca apoi să de vina pe ruşi pentru morţi.

Cantitatea suplimentară de 52 de milioane de metri cubi de gaze, achiziţionată până acum, înseamnă extrem de puţin, mai cu seamă dacă avem în vedere că premierul Viktor Orbán a vrut să cumpere în luna februarie a acestui an un miliard de metri cubi în plus anual de la Gazprom.

În timpul ultimei călătorii a premierului ungar la Moscova, acesta a abordat acest subiect împreună cu președintele rus, Vladimir Putin, care a răspuns că vor ajunge la un acord în acest sens în luna aprilie – adică abia după alegerile din Ungaria.

Numai că pe 24 februarie Rusia a lansat un război de amploare împotriva Ucrainei, astfel că încheierea acordului în aprilie nu a mai avut loc. Ba mai mult, în această vară ruşii au diminuat chiar şi cantitatea de gaze naturale precontractate, livrate Ungariei.

Conform acordului încheiat anul trecut pentru următorii 15 ani, ruşii ar trebui să livreze 4,5 miliarde de metri cubi pe an, din care un miliard de metri cubi este transportat în Ungarie dinspre Austria. În momentul semnării acordului, gazul rusesc a ajuns în Austria din două direcții: prin Ucraina și Slovacia, respectiv dinspre Germania.

Până în această vară, livrările de gaze pe ambele conducte au fost reduse semnificativ. Prin conducta de gaze ucraineano-slovacă, cunoscută drept „Rețeaua Frăția”, sunt livrate cu 50% mai puțin gaze naturale decât se aștepta, iar prin gazoductul german (Nord Stream 1) cu 80% mai puțin. Rușii invocă dificultăți tehnice.

Din cauza livrărilor diminuate, acum, dinspre Austria ajung doar o treime din cantitatea zilnică de gaze naturale, contractate anul trecut de compania energetică ungară MVM cu Gazprom.

Szijjártó a încercat să aranjeze la Moscova ca volumul de gaze care numai vine din sud să fie completat de Gazprom, dar aceasta a fost refuzată deocamdată. Cu toate că Péter Szijjártó a discutat deja în acest sens cu ministrul de externe Serghei Lavrov și cu ministrul energiei, Alexander Novak. Cu alte cuvinte, sunt livrate mai puţine gaze din Rusia către Ungaria, decât se aștepta Guvernul ungar pe baza contractului său.

Văzând lipsa de gaze naturale la nivelul Europei şi incertitudinea livrărilor de gaze ruseşti, Guvernul ungar a decis în luna iulie că trebuie să achiziţioneze alte 740 de milioane de metri cubi de gaze încă din acest an, şi pentru asta a fost deschisă şi o linie de credit de 1,85 miliarde de euro. Potrivit declaraţiilor lui Péter Szijjártó, această cantitate poate fi achiziţionată doar de la ruşi şi de aceea s-a deplasat la Moscova.

În concluzie: Există un acord ruso-ungar pentru 4,5 miliarde de metri cubi de gaze, cantitate pe care Viktor Orbán a vrut în februarie să o crească la 5,5 miliarde de metri cubi, dar nu a reuşit.

situației actuale, Gazprom nu asigură nici măcar cantitatea de 4,5 miliarde de metri cubi de gaze, deoarece dinspre Austria s-a diminiuat cantitatea de gaze livrată, iar rușii, invocând forță majoră, nu vor să compenseze deocamdată această pierdere.
Potrivit unor estimări ale portalului 444.hu, deficitul ar putea fi de 250-350 de milioane de metri cubi. (Până la sfârşitul lunii mai nu au fost probleme, partea proporțională a volumului de un miliard de metri cubi de gaze pe an dinspre Austria a fost livrată, însă de atunci această cantitate a scăzut mai întâi la jumătate și apoi la o treime).

În iulie, Guvernul ungar a încercat să cumpere alte 700 de milioane de metri cubi de gaze naturale, din care doar 52 de milioane de metri cubi au fost contractaţi cu Gazprom până la jumătatea lunii august. Aceasta ar putea acoperi doar cantitatea pe care rușii ar trebui să o furnizeze dinspre Austria în luna august pe baza contractului lor aflat în vigoare – dar nu o furnizează.

Tamás Menczer a declarat sâmbătă: „În pofida creşterii dramatice a preţului la gaze naturale, azi întrebarea nu este, în primul rând, cât costă gazele naturale, ci dacă va exista o cantitate necesară pentru perioada de iarnă”.

Această afirmaţie ar putea să se refere la faptul că cele 52 de milioane de metri cubi de gaze în plus, tocmai achiziționate, au fost scumpe, dar – potrivit afirmaţiei – prețul nu mai contează. După negocierile de la Moscova chiar şi Péter Szijjártó a afirmat că gazul rusesc nu este ieftin: „Azi preţul este stabilit de vânzător, iar cumpărătorul fie îl cumpără, fie nu”.

Sursa: 444.hu/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Dacă Orbikă n-a lins cum trebuie…

  • Acum a rămas și fără gaze și cu gust de 💩 pe limba… Și ce planuri își făcuse, credea ca linsul îl ajuta. A crezut ca e smeker, sarisera toți pupatorii de pe aici și de aiurea să-l laude pe orban. Să-l laude și la iarna.

 2. Articolul e fa ke nius de la un capat pana la altul, distribuit in si de reteaua lui shorosh. Rador o fi sub comanda serviciilor, a retelei sau ambele? Ca despre 444 stim ca are finantare externa masiva, ca si acest site dealtfel. Te uiti si te crucesti cum a decazut aceasta meserie, candva onorabila. 🤣

  • Deci ne prezinti o dovada ca e minciuna sau esti tu un mincinos care doar afirma fara sa dovedeasca?
   Oricum e regretabil daca oamenii au de suferit.

 3. Dupa ce se vor debransa de la astia nici conducrele nu vor mai avea de ce sa fie folosite.

 4. viktor orban buze reci! nu i-a placut lui putler!

 5. Pentru toți smecheri din România. Tot combustibili de la pompă provine din petrol rusesc!! Mol Gazprom Omv lukoil etc??!!! Slava Ucraina.

 6. Maghiarii ne demonstreaza inca o data ca atat ei cat si „secuii” din Romania NU au ce cauta in Europa, organizatii europene sau NATO. E o rusine sa aven asa vecini, mai ales in aceste vremuri unde unitatea este cuvant sfant. „Pretul nu mai conteaza” zice acel oficial ungar-adica si cu spatele la UE si NATO, si cu pret mare ei oricum cumpara de la rusi?

  • Dar unde am dat de inteles ca mi’ar pasa daca o duc rau sau bine? Eu deschid discutia despre apartenenta lor la familia europeana. Si de ce m’as inchina la ceva sau cineva? Stii sa citesti sau faci parte dintre cei care se inchina des orbeste la ceva, orice ar fi acel lucru?