G4Media.ro

Presa maghiară: La alegerile din România de la sfârşitul săptămânii atenţia se…

Sursa Foto: Facebook

Presa maghiară: La alegerile din România de la sfârşitul săptămânii atenţia se va îndrepta către Târgu Mureş/ Zoltán Soós: După toate semnele nu va avea loc un vot etnic/ Tot mai mulţi români mă susțin pe față

După două decenii, Zoltán Soós ar putea aduce o schimbare în conducerea oraşului. Candidatul care a intrat în competiţie pentru funcţia de primar din Târgu Mureş, fiind susţinut de UDMR şi de partide maghiare mai mici din Transilvania, a apreciat că este vorba despre cel mai important examen din ultimii 20 de ani. Tatăl a şase copii a declarat cotidianului citat că la alegerile locale de duminică se aşteaptă la multe voturi din partea românilor, scrie Magyar Nemzet, citată de Rador.

Maghiarii din Târgu Mureş sunt deja minoritari. De 20 de ani nu s-a reuşit în acest oraş alegerea unui primar maghiar. De ce s-ar reuşi tocmai acum?
Zoltán Soós: Pentru că majoritatea doreşte astăzi o schimbare la Târgu Mureş. Maghiari şi români deopotrivă. Actualul primar, Dorin Florea, este atât de conştient de acest lucru, încât nici nu mai candidează. Degeaba există 13 de candidaţi, este doar unul care doreşte schimbarea şi are şi şanse. Contracandidaţii mei români cu şanse aparţin cu toţii sistemului Florea, unul dintre ei a fost şi viceprimar.

Pornind de aici, formula este simplă: cel ce doreşte schimbarea şi merge la sigur, nu îşi va da votul aiurea, ci mă va vota pe mine. Atmosfera este în schimbare, aşa arată şi sondajele. În ultimele şase luni, au devenit majoritari românii pentru care nu contează naţionalitatea primarului.

Este îmbucurător să observi în viaţa de zi cu zi că tot mai mulţi români din Târgu Mureş, personalităţi cunoscute sau oameni obişnuiţi mă susţin pe faţă. Înainte niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva. Mulţi se apropie de mine pe stradă sau îmi fac cu mâna de pe celălalt trotuar, este un sentiment înălţător. Deci acum există cerinţa şi posibilitatea pentru schimbare. Este vorba de alegerile cele mai importante din ultimii 20 de ani.

Spuneţi că aveţi mulţi susţinători români. La alegerile anterioare votul avea în mare parte un caracter etnic. Fapt este că acum există în oraş foarte multe căsătorii mixte. De data aceasta nu apartenenţa etnică va fi factorul determinant la vot?
Zoltán Soós: După toate semnele nu va avea loc un vot etnic. La rândul nostru muncim foarte mult pentru acest lucru. Am desfăşurat pe toată perioada o comunicare bilingvă, ne susţin români cunoscuţi, iar numărul lor creşte. Sper că s-a perceput mesajul că doresc să fiu primarul tuturor. Primarul schimbării, al dezvoltării. În programul meu am prezentat amănunţit viziunea unui oraş în care se poate trăi şi creşte – pentru toţi.

La aceste alegeri UDMR atribuie oraşului Târgu Mureş rolul locului cel mai important. Cum se explică acest rol deosebit?
Zoltán Soós: Există lucruri care sunt permanente şi există altele care se schimbă. Cea mai mare comunitate maghiară a Transilvaniei trăieşte la Târgu Mureş, de aceea oraşul a fost mereu important nu doar pentru UDMR, ci şi pentru maghiarii transilvăneni. Ceea ce s-a schimbat în acest an, este şansa: acum există o şansă mai mare pentru victorie decât oricând. Apreciez drept un lucru firesc ca într-o asemenea situaţie să crească şi atenţia politicii naţionale.

Din 13 candidaţi pentru funcţia de primar, dvs sunteţi singurul maghiar. Nu au avut loc retragerile pe care au contat mulţi, nu există un candidat român “mai special”. Cum se explică acest fapt?
Zoltán Soós: Principalul meu rival este mâna dreaptă a actualului edil Dorin Florea, arhicunoscut pentru încheierea oricăror înţelegeri. Dar treaba mea nu este să mă ocup de înţelegerile adversarilor mei. Campania nu s-a terminat încă. În cazul în care va persista acest entuziasm pe care l-am simţit până acum, iar la 27 septembrie vor merge la vot cei ce vor schimbarea, nu vor exista probleme. Acum există o şansă reală pentru schimbare.

Cum va arăta Târgu Mureşul care se va afla la 45 de minute cu avionul, dacă dvs veţi fi ales funcţia de primar?
Zoltán Soós: Desigur că se va ajunge cu avionul şi mai rapid faţă de 6 ore parcurse cu maşina – pentru că în cazul în care se va construi în sfârşit autostrada, atunci atât va dura drumul. Dar lăsând gluma la o parte: mă aşteaptă o muncă grea atât pe mine, cât şi pe cei din echipă care doresc schimbarea, pentru că va trebui să se recupereze rămânerea în urmă din ultimii 20 de ani.

A doua zi ne vom apuca de treabă, dar mare parte a rezultatelor vor fi vizibile doar în 2-4 ani, chiar şi 10. Ceea ce se va schimba rapid este atitudinea. Echipa care va începe lucrul va avea în faţă un singur obiectiv: un Târgu Mureş care se dezvoltă şi în care se va putea trăi. Însă pentru ca lucrurile să fie aşa, ca oraşul să se urnească în sfârşit după două decenii în care a bătut pasul pe loc, este nevoie ca toţi cei care acum dau like-uri, fac cu mâna în semn de salut, îndeamnă, să se unească cu familiile şi prietenii lor şi să se prezinte la vot la 27 septembrie. Pentru că atunci va deveni adevărată şi dorinţa: Târgu Mureşul să iasă câştigător!

Sursa: Magyar Nemzet/ Rador/ Traducerea: Imola Stănescu

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Maine m-as muta la Tg. Mures, arata bine orasul.

  • Este un oras ok, dar ramas ca dezvoltare la nivelul anilor 2000 din cauza administratiei de 20 de ani fara nici o viziune si facuta cu reavointa. Cand traiesti zilnic acolo iti mai schimbi parerea. Daca e sa compari cu alte orase din jur, e clar ca e undeva la coada clasamentului…

  • Arata bine daca treci ca turist 1-2 zile.

   Daca locuiesti intr-un astfel de oras mai mult vreme o sa realizezi ca lipsa oportunitatilor economice il trage rau in urma. Si mai sunt destule orase in situatia asta, primarul crede ca trebuie sa se ocupe doar de maturat, de dat cu var si de tuns boschetii.

   In situatia actuala a Romaniei, primaria trebuie sa faca pe dracu-n patru ca sa asigure dezvoltarea economica rapida, sa incurajeze investitorii cu facilitati, sa dezvolte parcuri industriale, sa asigure un invatamant de calitate (inclusiv scoli profesionale bune), conectat cu economia locala si asa mai departe.

   De abia atunci orasul infloreste, de abia atunci ai cu adevatat bani pentru scoli si strazi, pentru parcuri si fantani arteziene sau pentru refacut fatade.

   Dar nu e Tg Mures cel mai rau pozitionat in treaba asta. Sunt orase care subperformeaqza rau fata de potential. Craiova, de exemplu. Constanta e exemplul absolut despre cum o mafie deghizata in administratie publica locala poate dobori un oras cu potential urias.

 2. Nu-l cunosc si nu am nimic cu el, dar nici credit prea mare nu i-as oferi. Pe partea cu votul etnic incearca sa induca electoratul in eroare. Poate cativa romani il vor vota, dar majoritatea sigur nu. Dialogul lui cu alegatorii se desfasoara aproape integral in limba maghiara, asa ca despre ce vorbim? Cat despre mesajul lui electoral, este unul foarte slab. Vom face si vom drege. Dar cum anume?! Nu zice niciunde. De asemenea evita orice raspuns direct si la obiect. Or fi zeci de canditati la functia de primar al Targu Mures, dar asa adunatura de papagali mai rar. Foarte slabi, fara solutii si absolut fara carisma.
  PS Intotdeauna pocaitii (e vorba de religia lor, fie ca sunt adventisti, martorii lui Iehova, samd) mi s-au parut oameni nesinceri si ascunsi. Este doar o parere personala.

 3. Daca va face cat au facut targumuresnii UDMR-isi care au fost in diferite guverne ale Romaniei (ministri sau vice-prim-ministri) pentru oras sau cat cei doi primari UDMR-isti(Nagy Gyozo si Fodor Imre,de dinaintea actualului primar) e-n regula …

 4. Poate fi de oricare etnie, si srilankeza, ma intereseaza un sigur lucru, ba nu, doua: copii sai cunosc sau invata lb. romana ; ii forteaza pe romani sa se maghiarizeze sau sa plece din zona din lipsa comunicarii institutionale si de oricare fel cu ei in lb romana ?
  De program nu duc grija, se face in alta parte si asta e de-a dreptul treaba statului roman, care crede ca e monarhie si regele inseamna statul, fara nici o problema.

 5. Nu e „vot etnic”-de exemplu,romii de la Liga Pro Europa si d-na Smaranda Enache au anuntat ca voteaza cu candidatul „independent” sustinut de UDMR,adica dl.Soos

 6. Romanii din Oradea, Cluj, Mures sunt nepotii celor care au stat capra in timpul ocupatiie hortiste. Zeroi acte de nesupunere s-au inregistrat in aia trei ani de ocupatie maghiara. Sa voteze cu un ungur e cel mai mic act de slugarnicie pe care il pot face.

  Alminteri, la marsuri catre Bucuresti, impotriva lui Dracnia sau Vintila Bratianu (6 mai 1928, puneti mana pe carte), nu ii intrece nimeni.

 7. @Dacian etc. : Ce-ar fi sa pui si matale mana pe carte si sa vezi istoria foarte recenta,sa vezi cine au fost „eroi”(nu „capre”,precum romanii din Ardeal oarecand,nu-i asa ?):Cum a înființat Silviu Brucan Grupul pentru Dialog Social cu Pleșu și Liiceanu. Fondatorul GDS a cerut moartea lui Pamfil Șeicaru, Iuliu Maniu, Gheorghe I. Brătianu și Corneliu Coposu. DOCUMENTE (dupa titlu urmaza povestile unui mare numar de „eroi”,nu numai ale celor trei,poti fi matale mandru)