G4Media.ro

Presa locală în zodia PSD: bani publici pentru slava baronului Nicuşor şi…

Presa locală în zodia PSD: bani publici pentru slava baronului Nicuşor şi atacarea adversarilor politici

Fostul baron PSD de Constanţa, Nicuşor Constantinescu a fost trimis recent în judecată, „în stare de deţinere”, într-un nou dosar penal. Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu pentru că, între decembrie 2009 şi noiembrie 2010, pe când era preşedintele Consiliului judeţean Constanţa, a plătit ilegal „servicii de publicitate” în presa locală în valoare de peste 400.000 de lei, adică peste 90.000 de euro. Potrivit rechizitoriului obținut de G4Media.ro, banii s-au dus la firma Combat Press SRL, care edita ziarul local Liderul de opinie, condus de Valentin Popescu, un „ziarist” de casă al tripletei care a condus Constanţa în ultimii 15 ani, Mazăre-Nicuşor-Strutinsky.

Chiar dacă rechizitoriul DNA priveşte fapte de acum 8-9 ani, el este foarte actual. Iată ce notează procurorii de la DNA Constanţa în rechizitoriu:

  • „Preponderent, materialele publicate reprezintă simple ştiri de presă. Alte materiale reprezintă publicitate vădită a persoanei politice care ocupa funcţia publică sau chiar a partidului din care făcea parte. Există şi materiale în care sunt atacaţi adversarii politici sau sunt promovaţi candidaţii partidului de apartenenţă la funcţii publice precum cea de preşedinte al ţării!, se arată în rechizitoiul obţinut de G4media.ro.

Procurorul dă şi exemple: „În decembrie 2009, a fost publicat articolul ,,Solidaritatea învinge dezbinarea”. În fotografia care ocupă jumătate din prima pagină în care apar inculpatul Nicuşor Constantinescu, fostul primar al municipiului Constanţa şi candidatul la alegerile prezidenţiale din acea perioadă, Mircea Geoană. Articolul conţine expunerea pe larg a declaraţiilor candidatului Mircea Geoană.

În aceeaşi lună, a fost publicat articolul ,,Palaz derapează spre totalitarism”, care nu are nicio legătură cu informarea cetăţenilor judeţului Constanţa, ci reprezintă un simplu articol de presă prin care numitul Claudiu Palaz, la acel moment Prefect al judeţului Constanţa, era acuzat că fraudează alegeri.

În ianuarie 2010, a fost publicat articolul ,,Guvernul dă cotu’ şi pişcotu”, prin care este criticat Guvernul României şi este lăudat inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel. În aceeaşi lună, a fost publicat articolul ,,Prefectul recidivist”, care se referă tot la numitul Palaz Claudiu Iorga.

În luna februarie 2010, au fost publicate articole cu titlurile ,,Buget feliat politic” sau ,,Cornul şi lapte revin în meniul elevilor”.

În aprilie 2010, a fost publicat articolul ,,Grădiniţă nouă în Sau Nou”, iar în luna mai 2010 au fost publicate articole precum ,,Ori sunt incompetenţi, ori vor să ne aducă în genunchi”, ,,România – declaraţie preşedinte CJC” sau ,,Colectă pentru orfanul Spital judeţean Constanţa”.

În lunile iulie-noiembrie 2010, au fost publicate articole cu titlurile ,,Bugetari, lăsaţi orice speranţă”, ,,Aleargă-mă iubito! … până la Mamaia”, ,,Incurabilul abuziv” (Caudiu Iorga Palaz), ,,Cel mai bun medic este drumul spre Bucureşti”, ,,Prefectul confundă Consiliul Judeţean cu oieria Palaz”, ,,Vuvuzela autohtonă a Guvernului”, ,,Hotărârea Prefectului nu poate împiedica salcâmi să crească”

Nu este singurul contract de publicitate prin care baronul Nicuşor a drenat bani publici către presa locală aservită. După cum a arătat o analiză Hotnews.ro din 2014 privind achiziţiile acestuia, pe 28 septembrie 2012, Consiliul Judeţean Constanţa a publicat anunţul de atribuire al unui contract (acord-cadru) în valoare de 372.480 de euro pentru servicii de publicitate şi informare a cetăţenilor judeţului Constanţa în presa scrisă. Atribuirea contractului s-a făcut prin licitaţie deschisă, iar contractul a fost atribuit pe 4 septembrie 2012 către Combat Press SRL, care edita ziarul local Liderul de opinie, condus de Valentin Popescu.

După cum nota la acea vreme Hotnews.ro, „ziaristul” Valentin Popescu avea afaceri cu primăria lui Radu Mazăre, printr-o altă firmă unde era administrator, Octav Tour SRL. În 2008, firma administrată de Popescu a cumpărat un teren de la primăria Constanţa de 350 mp, pe bulevardul Ferdinand şi a vrut să construiască un bloc de 7 etaje.

„Preţul tranzacţiei a fost de 147.000 de euro fără TVA. Popescu a dat avans 29.400 de euro, iar diferenţa de 117.600 de euro a plătit-o în 12 rate de 9.800 de euro, din trei în trei luni. Plata se va finaliza, de altfel, pe 15 iunie 2011″, nota Ziua de Constanţa, citată de Hotnews.

În mai 2011, Valentin Popescu a fost implicat împreună cu directorul Agenţiei locale de mediu într-un scandal cu acuzaţii reciproce. Ziaristul a fost acuzat de şantaj de către directorul de la mediu. În schimb, Popescu l-a acuzat pe director că i-a cerut mită pentru eliberarea unui certificat. Directorul ziarului Liderul de opinie, Valentin Popescu, scria si editoriale. Iată un fragment legat de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu din 2012:

‘Menţinerea „enigmei“ despre târşâita afacere cu cele 290 hectare de pământ, împinsă cu hăhăieli şi ameninţări până la sfârşitul mandatului, ar trebui să-l decredibilizeze forever pe găozarul Cotrocenilor. (…) ăl ciumat din vârful Dealului se bucură încă de imunitate prezidenţială. (….) În toată această afacere cu miros greu, când apucăturile de gibon ale unui preşedinte de stat au ajuns să-i surclaseze până şi pe sforarii de case şi terenuri, ne aşteptăm la cel de-al doilea om în stat să percuteze rapid şi devastator.”

Câte dosare are Nicuşor Constantinescu. Fostul baron de Constanţa este în penitenciar după ce a fost condamnat la 5 ani de detenţie în dosarul privind Centrul Militar Zonal. Nicuşor este anchetat, condamnat sau trimis în judecată de procurorii DNA în 11 dosare penale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Pai individul asta – parca ‘ERA MURIBUND’ cand fugise prin America si Turcia ! Acum e gras si vioi ! Ii dorim INCA MULTI ANI – dar la PUSCARIE ! Bandit PSD-ist !

  2. Nu atac, nu acuz, nu insult, doar intreb. Este o curiozitate pura.
    Mi se pare mie sau toti „baronii” arata la fel? Niste persoane… „pline de viata”, unde fata, gatul si pieptul formeaza un intreg fara delimitari, cu priviri „rautacioase”, cu complex de zei… si cu o ticalosie de neimaginat, resuse nelimitate, bani nenumarati si fara scrupule?