G4Media.ro

Presa independentă din Croația, sub presiunea noilor lideri politici ai țării /…

Presa independentă din Croația, sub presiunea noilor lideri politici ai țării / Naționaliștii care se alătură noii coaliții a premierului Andrej Plenkovic au cerut reducerea finanțării unui ziar independent

Jurnaliștii din Croația se confruntă cu un val de atacuri și amenințări violente din partea susținătorilor partidului de extremă dreapta care tocmai a câștigat puterea în cadrul unui nou guvern de coaliție, relatează POLITICO.

Partidul Mișcarea pentru Patrie amenință cu închiderea unuia dintre principalele canale de știri independente din Croația, Novosti, și pregătește planuri pentru a elimina comportamentul „nepatriotic” al jurnaliștilor din alte mijloace de informare.

Vineri, partidul a anunțat un acord de coaliție cu actualul prim-ministru Andrej Plenković, al cărui partid de centru-dreapta nu a reușit să obțină o majoritate generală la alegerile din aprilie. Noua coaliție a provocat îngrijorarea celor care militează pentru o presă liberă.

„Ne aflăm într-o situație în care colegii noștri sunt considerați dușmani ai statului”, a declarat Hrvoje Zovko, președintele Asociației jurnaliștilor croați.

În timpul unei conferințe de presă de marți, asociația a declarat că a existat o creștere a „amenințărilor josnice” împotriva jurnaliștilor, inclusiv amenințări cu moartea și amenințări cu agresiunea, care sunt investigate de poliție.

„Comportamentul Mișcării pentru Patrie ar trebui să îl îngrijoreze pe domnul Plenković, din moment ce aceștia sunt acum partenerii săi de coaliție”, a declarat Zovko.

Novosti, un săptămânal cunoscut pentru jurnalismul său de investigație și pentru acoperirea extremei drepte, este un ghimpe deosebit în coasta Mișcării pentru Patrie. Ziarul funcționează printr-o schemă de finanțare unică. Oficial, este ziarul minorității sârbe din Croația și nu este supus intereselor comerciale sau presiunilor publicitare. În schimb, este finanțat de la bugetul de stat croat.

Acest lucru a făcut ca Novosti să fie și mai disprețuită de naționaliști, care nu suportă faptul că acești jurnaliști sunt aparent plătiți de bugetul croat pentru a critica țara. Naționaliștii au cerut ca finanțarea pentru Novosti să fie redusă și ca această publicație să fie „supusă pieței libere” în cadrul negocierilor de coaliție.

Atacurile asupra jurnaliștilor au fost condamnate de Federația Europeană a Jurnaliștilor, care a declarat că, dacă cererile Mișcării Patriei vor fi acceptate, aceasta ar constitui o „încălcare gravă a statului de drept și a Constituției”, a declarat președintele FEJ, Maja Sever.

Plenković, care a devenit proeminent în calitate de europarlamentar la Bruxelles înainte de a deveni prim-ministru în 2016, a ținut în mare măsură Croația departe de influența vecinilor iliberali precum Ungaria sau Serbia.

O retrogradare a libertății presei sub supravegherea sa ar putea însemna probleme pentru Plenković, al cărui nume se zvonește că ar fi în ring pentru un post de top la Bruxelles, în centrul procesului legislativ al UE – chiar și ca succesor al actualei președinte al Comisiei, Ursula von der Leyen.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...