G4Media.ro

Presa guvernamentală din Ungaria: După 20 de ani Târgu Mureşul ar putea…

Presa guvernamentală din Ungaria: După 20 de ani Târgu Mureşul ar putea avea din nou un primar maghiar/ Şansele de victorie ale lui Zoltán Soós cresc şi datorită alegerilor într-un singur tur de scrutin

După 20 de ani Târgu Mureşul ar putea avea din nou un primar maghiar în urma alegerilor locale din 27 septembrie, scrie Maghyar Nemzet, publicație pro-guvernamentală din Ungaria, citată de Rador.

Candidatul independent Zoltán Soós susţinut de UDMR candidează cu şanse bune pentru fotoliul de primar cu toate că în oraşul transilvan cu 130.000 de locuitori maghiarii reprezintă astăzi doar 40%.

Marea parte a românilor târgumureşeni este de asemenea nemulţumită de primarul Dorin Florea care se află acum la cel de-al cincilea mandat şi a cărui candidatură nu este încă sigură.

Şansele de victorie ale lui Soós cresc şi datorită alegerilor într-un singur tur de scrutin, iar după cum se prezintă situaţia în momentul de faţă candidatul maghiar se va confrunta cu cel puţin patru candidaţi români. Bálint Porcsalmi, preşedintele executiv al UDMR, a afirmat în cadrul unei discuţii de presă de la Tg. Mureş că se aşteaptă la o campanie deosebit de dură.

Nu a exclus că de partea română vor exista şi retrageri şi se va face uz de toate mijloacele pentru a împiedica victoria lui Soós. Potrivit informaţiilor obţinute de cotidianul citat există şi un scenariu bucureştean, potrivit căruia se vor mobiliza alegători români prin retragerea unor candidaţi în favoarea antimaghiarului Marius Paşcan, care evocă figura fostului primar clujean Gheorghe Funar.

Se ştie că la Târgu Mureş alegătorii votează în funcţie de etnie. În timp ce în rândul maghiarilor se presupune că există cel puţin 10% din cei care l-au votat anterior pe Florea, românii i-au respins aproape în întregime pe candidaţii de limbă maghiară.

De altfel, miercuri după votul Senatului, şi camera inferioară a votat proiectul de lege al UDMR care a stabilit pentru 27 septembrie noul termen pentru alegerile locale amânate din iunie datorită epidemiei de coronavirus. Zakariás Benedek, şeful grupului UDMR din Camera Deputaţilor a afirmat după vot că se teme că epidemia ar putea să intervină din nou, iar din cauza creşterii rapide a numărului de contaminări nu se va putea vota nici în toamnă.

Joi, numărul persoanelor diagnosticate cu noul coronavirus a doborât un nou record şi a depăşit 600 de cazuri. La primul vârf din aprilie, numărul cazurilor active depăşise 7.500.

Sursa: Magyar Nemzet/ Rador/ Traducerea: Imola Stănescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Cel mai bun sa castige

  2. hunii lui Viktator nu vor castiga nici dacă vor candida singuri . În județul Mureș, acolo unde omul este om și nu revizionist, este votat INDIFERENT DE ETNIE ! În comuna Sângiorgiu de Mureș primar este un maghiar chiar dacă populația de etnie maghiară NU ESTE MAJORITARĂ, ci pentru că este înainte de TOATE UN GOSPODAR ! La Tg Mureș au fost 2 primari de etnie maghiară, …calitatea aproape zero. Unul dintre ei s-a remarcat prin faptul că la vizita ambasadorului ungar a dat jos drapelul românesc de pe primărie .. ca să ”îl spele” ..altul de pus nu avea … cam asta e ”calitatea” primarilor HUDMR ! Din păcate orașul nu va avea curând un primar ok.

  3. In timpul ocupatiei hortiste, nu a existat niciun gest de nesupunere din partea romanasilor de oras din Ardeal, nici in Cluj, nici in Mures.

    Dimpotriva, in discursurile lui Patrascanu din ’46 se vorbeste de #rezist de etnie romana prin Ardeal. (Da, imi cer scuze, prefer sa il citesc pe Patrascanu decat pe Floid 20.)

    Rezultatul acestor alegeri este deci previzibil.

  4. Ce treaba are presa din Ungaria cu cine va fi primar si unde in Romania?

  5. Nu s-ar putea să-l calce pe Zoltán Soós avionul cînd zbura prin dormitorul său?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.