G4Media.ro

Presa de la Budapesta: Ungaria a ajuns cea mai săracă țară din…

Sursa foto: Attila KISBENEDEK / AFP

Presa de la Budapesta: Ungaria a ajuns cea mai săracă țară din UE la indicatorul consum, a fost întrecută de Bulgaria

Consumul maghiarilor a fost cel mai scăzut în 2023 comparat cu întreaga Uniune Europeană, arată o analiză a publicației de opoziție Nepszava, care citează o analiză a Băncii Naționale a Ungariei (MNB).

În 2022, Bulgaria ocupa ultimul loc în UE, dar în 2023 Ungaria a ajuns în această poziție din cauza inflației-record de peste 17 la sută.

Experții Băncii Naționale a Ungariei au scris că nu există nicio posibilitate de schimbare până când guvernul Orbán nu renunță la politica sa economică ”defectuoasă”, potrivit Nepszava.

Gospodăriile maghiare cheltuiesc cel mai puțin din UE pentru că veniturile lor sunt cele mai mici, au concluzionat analiștii Băncii Naționale. Acest lucru se datorează în parte structurii economiei: sectoarele necompetitive sau cu competitivitate scăzută din Ungaria generează mai puține venituri și, în plus, 3-4% din PIB migrează în străinătate în fiecare an din cauza îndatorării țării și a remitențelor de la companiile străine.

În ultimii ani, veniturile gospodăriilor au crescut semnificativ în forinți, cu 140% între 2012 și 2022, ceea ce reprezintă cea mai mare îmbunătățire din UE, dar în euro creșterea nu este atât de impresionantă. În euro, veniturile medii brute interne ajung la mai puțin de jumătate din media UE, dar și la doar 64% în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare.

Potrivit experților Băncii Naționale, acest cerc ar putea fi depășit prin schimbarea modelului economic: guvernul ar trebui să atragă capital în sectoarele care cresc venitul național brut (VNB) care rămâne acasă.

Un alt factor care împiedică creșterea consumului și realizarea prosperității este inflația. Potrivit unui studiu, în cei douăzeci de ani de la aderarea la UE, prețurile de consum au crescut cel mai rapid în Ungaria comparativ cu celelalte noi membre UE.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. foarte bine, tot inainte pe drumul orban-putinismului. Tineti-o tot asa, doar astfel unii ca noi si ca bulgarii ne vom putea bucura ca nu mai suntem codasii Europei. Nu ca am evolua noi ci ca altii dau inapoi.

  2. daca nu consumi mult inseamna ca esti sarac? Americani consuma in draci, dar nu sunt cei mai bogati

  3. Ar putea cere ajutorul Moscovei.

  4. Nincs gazdaság.

  5. Perfecționistule )))