G4Media.ro

Presa de la Budapesta: Benzina este mai scumpă în Ungaria decât în…

Sursa foto: Facebook/ MOL

Presa de la Budapesta: Benzina este mai scumpă în Ungaria decât în ​​țările vecine, Guvernul Orbán culege beneficiile / În România și Slovenia un litru de benzină este mai ieftin aproape cu 100 de forinţi (1, 3 lei) decât în Ungaria

În pofida scăderii prețurilor la carburanți, benzina este în continuare cea mai scumpă în Ungaria în comparație cu țările vecine, iar diferența este în creștere: în România și Slovenia, de exemplu, un litru de benzină costă cu aproape 100 de forinţi mai puţin (1, 3 lei), potrivit RTL Híradó (program de știri al televiziunii private RTL Klub). Comercianții de petrol lucrează cu profituri uriașe, iar Guvernul Orbán colectează sute de miliarde din prețurile brutale, transmite Nepszava, citată de Rador.

Conform celor mai recente date, prețul mediu al benzinei este în prezent de 611 forinţi pe litru. Nu numai că este mai ieftină alimentarea cu benzină în toate țările din împrejurimi, în România și Slovenia, de exemplu, diferența convertită în forinți a crescut de la abia 70 de forinți la aproape 100 de forinți pe litru de benzină în doar trei săptămâni. În timp ce motorina este mai scumpă doar în Austria și Serbia decât în Ungaria.

Conform calculelor Băncii Naţionale a Ungariei, marja la benzină în februarie a fost de 170 de forinţi pe litru, în timp ce în celelalte țări din regiune era echivalent în medie cu 102 forinţi, ceea ce înseamnă că dealerii de petrol cu atât au mai mult profit.

În podcastul intitulat „În mişcare” al Institutului „XXI. Század” (Secolul XXI), proguvernamental, preşedintele-director general al companiei ungare Mol, Zsolt Hernádi, a semnalat, printre altele, că la acea vreme, compania petrolieră ungară a suferit masiv din cauza înghețării prețului la combustibil, dar în același timp, potrivit RTL, în 2022 compania a obținut cel mai mare profit din istoria sa datorită achiziționării de petrol rusesc mai ieftin decât prețul pieței mondiale: într-un an, a generat un profit net de aproximativ 628 de miliarde de forinţi, însă Guvernul Orbán a luat aproape tot când în decembrie anul trecut a sancţionat compania cu un impozit suplimentar pe profit de 95 la sută.

Sursa: Nepszava/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Orbanistan. Mândru Colhoz.