G4Media.ro

Presa americană: Romii fug din România spre granița dintre SUA și Mexic…

Presa americană: Romii fug din România spre granița dintre SUA și Mexic ca să scape de persecuții / Activistă romă: În Europa, dacă spui că ești rom e ca și când ai spune că ești un delincvent

Cristiana Grigore nu este surprinsă de știrea potrivit căreia o serie de romi parcurg mii de kilometri din România, o țară din estul Europei, ca să ajungă la frontiera dintre SUA și Mexic, sperând să obțină azil în Statele Unite, scrie publicația americană The World, citată de Rador.

Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierelor din SUA (US Customs and Border Protection) – USCBP) a reținut 2217 de români, un număr mult mai mare comparativ cu cel din 2020 – când cifra era estimată la aproximativ 226 de persoane, mulți dintre ei fiind de etnie romă.

Dna Grigore, care conduce Proiectul pentru Romi (Roma People’s Project) de la Universitatea Columbia din New York, afirmă că pandemia a crescut nivelul de sărăcie printre comunitățile romilor. Ea este romă și e originară din Slatina, un orășel din sudul României.

Biroul Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentaale susține și el că mulți romi din estul Europei și-au pierdut veniturile în timpul pandemiei din 2020, iar retorica împotriva romilor este în creștere. Dna Grigore afirmă că numărul romilor apăruți acum la frontiera de sud a SUA demonstrează că mulți dintre ei sunt disperați să iasă din situația în care se află.

Asta demonstrează cât de grea le este viața și cât de grave sunt discrimările la adresa lor. „Adică, vreau să spun că, într-adevăr, în Europa, dacă spui că ești rom e ca și când ai spune că ești un delincvent”, afirmă dna Grigore.

Să fii rom în Europa „este cel mai mare stigmat cu care te-ai putea confrunta”. Ea înțelege bine acest stigmat.

În toată copilăria, ea și-a ascuns la școală originea romă. Mama ei, care are o piele mai puțin închisă la culoare, o lua de la școală, dar tatăl, care avea o piele mai închisă, nu venea niciodată pe-acolo. „Se temea că, astfel, ar putea arăta că familia e romă”, explică ea. Dna Grigore își amintește că, într-o zi, un băiat din clasa ei, „spaima școlii”, a întrebat-o pe profesoară dacă ea e romă.

„Bănuia că sunt romă din cauză că aveam o piele mai închisă decît cea a majorității românilor”, spune ea. „Și a întrebat-o pe una din profesoare, iar ea i-a spus că ‚Nu, nu e romă’”.

Profesoara a negat asta ca să o protejeze, spune dna Grigore. Când băiatul a abordat-o mai tîrziu, ea s-a făcut că nu înțelege.

Dna Grigure spune că familia ei a făcut tot ce a putut ca să o ocrotoească în perioada școlarizării, și se consideră norocoasă.

În învățământul primar, romii înscriși sunt mult mai puțini decât restul populației din Europa. Potrivit unor date ale organizației Amnesty Inernational, romii reprezintă cea mai mare minoritate din România, peste 8% din populație.
Jonathan Lee, director de comunicare la Centrul European pentru Drepturile Romilor, afirmă că România e una dintre țările europene în care e cel mai rău să fii rom.

“În România, cred că mulți ar fi șocați de nivelul marginalizării și al sărăciei în care mulți dintre romi sunt siliți să trăiască”, spune el.

În unele regiuni din România, șansa de viață a populației rome este cu 20 de ani mai mică decât la nivelul general al populației, iar Lee spune că “discriminarea și rasismul instituțional la nivelul fiecărei instituții publice sunt în creștere”.
Numărul romilor care pleacă din România spre Mexic, și care reușesc să ajungă la frontiera de sud a Statelor Unite, este încă mic comparativ cu cel al migranțișor și azilanților proveniți din America Centrală și de Sud.

De la începutul anului, oficialii de la frontiera SUA au reținut cu puțin peste 2000 de romi. Numai în luna mai, USCBP a reținut 180.034 migranți, în majoritate bărbați adulți.

Lee afirmă că deși cifra este relativ mică, romii fug din cauză că cred că, în SUA, societatea e mai puțin rasistă, iar ei ar putea avea o viață mai ușoară sub ocrotirea SUA decât în România, unde mai trăiesc și alte câteva minorități.

“România este practic un stat format din două etnii”, spune Lee. “Asta e situația în majoritatea țărilor est-europene or, în calitate de rom, poți scăpa mai ușor de rasismul obișnuit în țări precum Statele Unite”.

În pofida nivelului ridicat de dsicriminare a romilor din România, e greu să obții azil în Statele Unite.

Dana R. Bucin, avocat în probleme de imigrație din Connecticut, care a reprezentat o serie de azilanți romi, afirmă că problema nu e doar aceea de a dovedi faptul că în Romînia există un rasism la nivel instituțional. Trebuie totodată să dovedești personal că tu și familia ta ați fost victinele unor persecuții.

Deseori, asemenea dovezi sunt greu de prezentat.

Dna Bucin amintește cazul unui rom care a fost bătut rău în România. Ea a reușit să îi obțină dosarul din spital prin care el să-și poată susține afirmațiile, iar recursul a fost încununat de succes. Dar dna Bucin spune că, deși li se aprobă azilul, mulți romi contonuă să-și ascundă identitatea etnică. Se estimează că, în Statele Unite, trăiesc peste 1 milion de romi.

Dna Grigore, de la Roma People’s Project, crede că numărul lor este mult mai mare.

În anul 2006, la vârsta de 22 de ani, atunci când a ajuns în Statele Unite printr-un scurt program vizînd un schimb de studenți, ea ș-a aascuns originea. La sfârșitul celor trei luni de program, a avut loc un incident grav, când un prieten apropiat a spus că a pierdut o mare sumă de bani. El nu a acuzat-o niciodată pe dna Grigore, dar ea s-a simțit acuzată din cauza îndelungatelor prejudecăți care îi asociază pe romi de delincvență.

“M-am temut foarte mult că el pe mine mă suspecta”, povestește ea. Și, asta, din cauză că romii sunt deseori acuzați că fură sau, dacă lipsește ceva, de cele mai multe ori, romii sunt cei bănuiți”.

La puțin timp după aceea, el și-a găsit banii în biroul unde îi lăsase, iar dna Grigore își amintește că a început să plângă nestăpânit. Ea spune că și-a dat seama că îi intraseră în sânge asemenea senzații negative și stereotipe. De atunci, ea a început să își studieze identitateaa culturală.

“A fost începutul unui periplu foarte îndelungat”, spune ea.

La fel ca și Lee, de la Centrul European pentru Drepturile Omului, dna Grigore crede că rasismul la adresa romilor este mai puțni evident în SUA comparatriv cu România. Dar, spune ea, rasismul există încă, deseori sub forma unor mici agresiuni sau sub forma unei evidente neluări în seamă.

Dna Grigore își amintește o conversație avută cu un diplomat la o recepție din Washington DC. Când i-a spus ce origine are, diplomatul s-a arătat surprins și i-a spus că “nu arată” ca o româncă. Dna Grigore i-a spus că pielea ei este ceva mai închisă la culoare comparativ cu ce a românilor obișnuiți și că e romă. Iar el i-a replicat: “Oh, acum romii încep să fie educați”.

Dna Grigore afiirmă că asemenea comentarii îi fac pe mulți romi să-și ascundă originea. Ea recunoaște că e mult mai norocoasă decât mulți dintre romii din SUA – mai ales decât cei care caută să obțină azil la frontiera dintre SUA și Mexic – dar chiar și romii cu profesii, care trăiesc de ani buni în Statele Unite, i-au spus că continuă să își ascudă originea de teama discriminării.

Proiectul Romilor de la Universitatea Columbia speră să combată asemenea prejudecăți.

Dna Grigore spune că proiectul este menit să contracareze vizibilitatea redusă a romilor din SUA și să ajute comunitatea să le accepte cultura. Autorii doresc totodată să facă în așa fel, încât noua generație de romi se se simtă oarecum mândră de identitatea sa culturală, spune ea. Dna Grigore are un fiu în vîrstă de un an, pe jumătate rom.
“Nu vreau deloc ca el să simtă că identitateaa îi este afectată de prejudecăți și de un stigmat care, în prezent, este legat automat de statutul de rom”, spune ea.

Notă: The World – cea mai veche emisiune de știri de la Nan and Harris Studios, aparținând companiei WHBH din Boston, Massachusetts

Sursa: Rador/ Traducerea: Alexandru Danga

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

49 comentarii

 1. Albă ca Zăpada fuge la granita Mexicului cu SUA?
  Sa construiască zidul nefacut de Trumph?
  Sa culeagă canabis?

  • „Vice presedintele harris nu a fost pana acum la granita us cu mexicul..de ce?
   Nu dau vina pe ea…este al naibii de aglomerat. Doar asteapta pana cand coada se face mai scurta. :))”

  • „Domnule presedinte, mii de migranti fara documente intra in tara in fiecare zi…
   Suntem foarte populari. Daca tara asta ar fi fost un film am fi batut recorduri la box-office. :))”

 2. Americanas , faceti si voi un pustiu de bine si carati toti romii care vor sa plece din Europa , niste avioane Hercules rezolva repede problema .
  Sunt sigur ca nu va plange nici un european si vorbim peste 10 ani dupa ce i-ati integrat 🙂

  • Toate bune si frumoase.Nu inteles insa un lucru.De ce dragii de iei,nu se duc direct in India.Acolo nu i-i va persecuta nimeni.Aaaaa.Acolo nu este loc de ciordit.America are nevoie de iei ca de aer

  • Europa nu i-a putut integra cu bunavointa. In America vor fi integrati cu arma. Acolo nu te intreaba de doua ori daca ai furat si nu ai timp de abureli europene. Sa vezi atunci discriminare…

  • 😂😂😂😂😂drum ușor la cît mai mulți dacă se poate 😂😂

 3. Bravo lor! Astia sunt adevaratii oameni liberi care vor sa ajunga in tara libertatilor si democratiei! Noi ne chinuim sa luam vize de la ambasade, iar ei iau viata-n piept si emigreaza in SUA. Sunt convins ca se vor integra in triburile Apache si vor deveni cetateni americani intr-o zi.

  • @Jack Ne chinuim sa luăm vize tocmai din cauza lor.

  • Fratele meu palid la față n-a aflat nici până-n ziua de azi că apașul Mescalero are pielea roșie, nu tuciurie ? Cum să ne strige lumea după o asemenea ispravă, „Pieile Tuciurii” ?
   Uff, uff !

 4. „Biroul Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentaale susține și el că mulți romi din estul Europei și-au pierdut veniturile în timpul pandemiei din 2020”

  Este „grele” la pandemie , lumea sta acasa , nu mai merge cersitul , furtul din buzunare, prostitutia , … cam asta au romii in cartea de munca
  In Europa nu au stat ca nu au asigurari medicale , e „grele” sa traiesti doar din smecherie .
  Abia astept sa-i vad integrati in SUA in uzinele ford 🙂

 5. Delicvent ?
  Zi sa mori tu ca nu-i asa :)))))

 6. Nunu , noi in europa zicem ca ťigani sunt hoti

 7. Dar,nu inteles un lucru.De ce dragii de iei nu se duc direct in India.Acolo nu au ce fura ? Exact asta i-i lipsea Americi

 8. Într-o zi ploioasă de vară, o vulpe mergea pe ulița satului și căuta un coteț cu găini cu care dorea să se joace. Dar, spre ghinionul său, sătenii nu au întâmpinat-o cu bucurie. Vulpea a fugit din sat și a luat drumul Texasului, fiind profund discriminată în sat. Și tot timpul se întreabă de ce n-o lasă sătenii să se joace cu găinile, la fel cum se joacă guguștiucii, mâțele și mieii din curte.
  Poate dacă nu ar compune 90% din comunitatea interlopă din satul ei, neamul vulpilor nu ar mai fi discriminat.

  • Si intr-o alta zi mai insorita, un roman si un zigan pescuind impreuna, au fost abordati de pestisorul de aur care le-a spus ca le va indeplini cate o dorinta.
   Ziganul sări primul si ii ceru ca el si toata natia lui sa fie mutati in America. Ca prin farmec, intr-o clipa, ziganul dispăru.
   Dupa un moment de năucire, romanul intrebă timid pestisorul:
   – Au disparut toti ziganii din Romania?
   – Da! – raspunse pestisorul.
   – Toti, toti? – zise romanul tot mai uimit.
   – Da! E randul tau sa-mi spui dorinta – glăsui iar pestisorul.
   Si atunci romanul se tolăni pe iarbă si zise usurat:
   – Păi, eu vreau un suc rece.

 9. Rromii si romanii onesti sunt exilati de mafia statala.

 10. Interesanta logca: romii fug din Romania, ca sunt persecutati, dar se duc in state unde toata lumea se plange ca este rasism si isi mai ascund si identitatea. Deci fug dintr-o tara rasista, in alta tara rasista.

  Alta problema:

  “În România, cred că mulți ar fi șocați de nivelul marginalizării și al sărăciei în care mulți dintre romi sunt siliți să trăiască”

  La fel de multi sunt socati si de nivelul bogatiei in care traiesc multi romi, care nu au serviciu si nici nu pot demonstra de unde au veniturile respective. Poate daca se face o medie, porbabil ca romii din Romania traiesc ceva mai prost decat media celor care nu sunt romi.

  In Canada deja sunt la „produs”, la fel ca in Romania, desi nu sunt persecutati si nici marginalizati. Dar na, fac si ei ce stiu mai bine…

  The report cites several documented examples, including:
  -Several people filing refugee claims more than once, and filing again after a claimant is rejected, using a false name or by formally changing the name of the applicant.
  -Several Hungarian nationals (more than 20) whose refugee claims failed, but who continued to draw Ontario welfare cheques even after they had been deported to Hungary or scheduled for removal.
  -Cases of financial fraud involving skimming (electronically pulling credit card and debit card information from bank machines for fraud purposes) and stealing cheques from small businesses by targeting drop boxes and mail boxes — false cheques were then deposited into bank accounts in Hungary.
  -One case of human trafficking in 2010 in Hamilton, where 12 Hungarian nationals were charged; the report calls it the „largest case of human trafficking in Canadian history” and the first in Canada involving human slavery or forced labour.
  -Cases where victims of human trafficking were recruited from Hungary and forced to file false refugee claims and apply for social assistance.
  -The report also mentions cases where people arrive to claim refugee status, and then exit Canada in possession of thousands of dollars in cash as well as goods including electronics and laptop computers.

  • La cât mai mult Doamne, să plece, să plece, esteee. Dar sunt proști, că acolo în USA a fost leagănul sclaviei. Eu zic că o să îi pună la respect yankeii, unde mai găsesc ei mai proști și fraieri ca românii?

 11. Saracutii, sunt toti muncitori cinstiti si toata lumea le spune delicventi. Cale batuta pana in America. Acolo sa ramaneti!

 12. e EXACT PE DOS! noi suntem aia persecutati de ei. cum apare unul din asta incep: injuraturile, vorbitul tare, mancatul de seminte si scuipatul de coji, scandal, hotii etc. doamne fereste sa te nimeresti langa un din asta in mijloacele de transport. iti blestemi zilele. realitate e asta: ei sunt o rasa total inadaptata la realitatile din secolul 21. modul de comportament, traditiile si obiceiurile ii fac default niste paria. dar lor le place. ok, atunci sa nu se mai vaite. dar astea sunt texte cu persecutia. si cine vorbea: aia cu politia care omoara de multe ori nevinovati, aia la care rasism exista. se gasise sa rada ciobul.
  din contra, din cauza ca sunt lasati in pace au ajuns asa.

 13. Luati-i tata ! Nu mai lasati in Europa niciunul, ca tare mai sunt discriminati.

 14. Incearca si ei sa creeze o naratiune care ar face mai usoara acceptarea lor in SUA (Filantropica – mana intinsa …).
  In Romania, nu este nimeni persecutat (poate doar cetatenii platitori de taxe) daca este un om la locul lui si isi vede de treaba.

 15. O caracteristică interesantă a gitanilor ciorditori este faptul că atunci când pleacă cu miloaga sunt „rromi” iar când sunt prinși cu mangla devin în mod magic”români” de parcă națiunea ar fi vinovată pentru cutumele lor antisociale, pe când originea lor este una „nobilă” de”persecutați” din motive de care tot națiunea este vinovată .

 16. intradevar … arata a oameni muncitori, curati, educati, cu bun simt , gata sa intinda o mana de ajutor, oameni pe care sa te bazezi in societate ca vor aduce valoare , curatenie morala, sufleteasca si fizica

 17. O ce veste minunata! Sa se duca toti un US si sa ramana acolo 4ever :)))

  Trebuie sa intelegeti ca asta este o solutie win – win atat pt ei cat si pt noi!

  God bless rromi, sending my prayers to be good, not to be bad ….cica ajuta

 18. Sa se duca inapoi de unde au venit, in India.

  probabil cei mai vechi ilegali, imigranti invazivi sunt aceasta legiune de gandaci denumita t.i.g.a.n.i., un cancer asupra Europei si Romaniei

 19. Citeşti comentatiile. Încerci să vezi cât la sută din locurile de muncă bine plătite sunt ocupate de rromi. Te uiţi câţi rromi termină facultatea. Te uiţi câte proprietăţi deţin rromii, cei cu palatele sunt o minoritate. Te uiţi şi vezi că meseriile de bază, pe care societatea le „oferă” rromilor sunt: lăutar, florăreasă, gunoier, paznic şi ilegalităţile. Câţi rromi au pensii speciale? Câţi rromi sunt medici, directori de bănci? Câţi?

  Oare au dreptate rromii??

  Nimeni nu îşi pune întrebarea logică:

  DE CE AJUNG RROMII SĂ FIE CEI MAI HOŢI/DELICVENŢI/ŞAMD?

  Cumva pentru că din naştere sunt obligaţi să stea toată viaţa la marginea societăţii?

  O să vină alţi deştepţi şi o să spună: păi nu le place cartea. Pentru a face carte ai nevoie de bani de meditaţii în România. Profesorii marginalizează copiii rromi, de aici şi abandonul şcolar. Nu în ultimul rând, vi se pare România o meritocraţie? Şi atunci, de ce să înveţe carte, dacă lor li se readuce aminte din naştere că au toate uşile inchise?

  Foarte bine că pleacă în Mexic, mexicanii au defectele lor, dar nu sunt rasişti. In ţara asta blestemată trebuie să rămână doar cetăţenii esenţiali cu pensii speciale.

  ROMÂNIA ESTE O SOCIETATE RASISTĂ. LA FEL CA 90% DIN CEI CARE COMENTAŢI AICI.

  • ai fost abuzat? pari ticnit

  • Domnule poet, pai daca spui „de ce sa invete?”, eu te intreb de ce mai comentezi pe aici? Orice român care nu invata are diminuate sansele unei vieti decente. Daca rromii nu invata, pentru ei e si mai rau, deci lasa retorica asta paguboasa. Mai bine ai intreba „de ce sa faca in continuare copii cu zecile per familie cand e clar ca nu le pot asigura un minim de trai decent?” Sau „cu ce e vinovat omul care munceste sa contribuie toata viata la bugetul asistentei sociale, lui intorcandu-i-se inapoi doar efectele negative ale activitatii majoritatii acestei etnii?”

  • Domnu Gelu Duminica? dumneavoastra sunteti?

 20. Plecati „dragilor”.Mergeti cu bine si ramaneti oriunde veti dori!

 21. Multe din afirmațiile doamnei sună ciudat. Cred că o trăsătură tristă și caracteristică a romilor este faptul că le lipsește total o anume capacitate de ”insight”, o analiză simplă a motivelor pentru care mediul social majoritar are o lipsă de incredere, o anumită suspiciune, la extremă o calificare a lor ca potential ”delicvenți”. Statistica este o realitate tristă în acest sens și de cele mai multe ori nu contrazice opinia majorității. Este adevărat, nu poți generaliza și nu poți caracteriza o etnie în bloc. Dar cred că cei dintre romi – care prin ambiție, perseverență și calități personale au reușit să fie exemple pozitive – ar trebuie să înțeleagă că prezentarea romilor ca victime a mediului social majoritar este nu numai o generalizare gratuită, dar și una dăunătoare pentru șansele confraților lor de a ieși din declasarea socială. Cred că acești romi – ca și doamna respectivă – ar trebui să abordeze în primul rând romii și să caute argumente de convingere și de ambiționare a lor – tocmai prin exemplu lor pozitiv – de a abandona pentru totdeauna gestul ”mâinii întinse”, statutul de ”victimă”. Cred că acest demers ar fi mult mai promițător, decât încercarea de a convinge mediul social de a abandona ”injustețea” față de romi. Schimbarea mentalității începe cu schimbarea felului practic în care trăiești. Cunosc un oraș în România – și cred că nu e singurul – în care foarte mulți romi lucrează oficial, ca salariați, la firma de salubrizare a orașului și la cel cu ambientul urban. Copiii lor vor vedea, se vor obișnui cu faptul, că tatăl lor ”merge la servici”. Evident, este un început timid. Dar este exemplul modului de viață schimbat. Societatea majoritară nu va putea – cel puțin până acum nu a reușit – să schimbe mentalitatea voastră, a romilor. Faceți-o voi înșivă.

 22. Toti care ati comentat sunteti niste rasisti. Si din pacate reprezentativi pentru situatia din Romania. Asta va e nivelul

 23. Inca un stol a decolat cu succes de pe aeroportul Tandarei.

 24. Am prieteni tigani, pe care ii respect si cu care ne intelegem. Niciunul nu este corturar/asistat social/delincvent, absolut toti lucreaza iar copiii lor merg la scoala si vor avea un viitor. Deci se poate, doar sa vreti „dragi” tagani.

 25. „trec țigani pe drum/ drumu-i plin de fum/giacardea”.
  mugur de fluier. phoenix.
  mica țiganiadă i-o fi inspirat pe ai noştri şi ai lor lăieşi, ursari, cărămidari, căldărari şi chiar cărturari să fugă peste ocean. săracii. caută de secole un trai mai bun. unii, foarte puțini au reuşit, legal sau ilegal să ajungă să-şi vadă turnulețele pe căsuțe şi maşina in grajd. cei mai mulți tot săraci, lipiți pământului şi gunoaielor lumii. sic transit…

 26. Stimata Doamna Grigore, in ipoteza ca citesti aceste randuri: ipocrizie ucide si, din pacate, nu doare. Doar va aduce bani, pentru ca asa sunt vremurile pe care le traim. Stiti prea bine ca tiganii/romii se duc acolo unde simt ca este teren virgin, pentru a-i lucra pe gagii si a beneficia de mila si compasiune.
  Dar adevarul va iesi in cele din urma la iveala.

 27. „fac țiganii foc/ focu-i la mijloc/ fete cu ghioc”. the song remains the same.
  mulți suntem rasişti, dar când vedem o țigancă frumoasă foc… pățim ca boierul din „Şatra”.film sovietic, 1975. Emil Loteanu, cunoscut şi subb numele „o şatra urcă in cer”. cuvânt cheie. Rada.

 28. Fac pariu ca toti tiganii se apuca de hard work in USA. Muhaha
  In oras, exista o filiera – una stiu eu – de tigani care asigura plecarea in America – cersit & shit.
  Absolut periculoși – gasca, implicati in toate porcariile posibile, impreuna cu mexicanii. G4, daca va tin curelele, faceti o investigatie jurnalistica pe subiectul asta. Be brave!
  PS
  Politia, probabil nu o sa va fie de mare ajutor – in toate sensurile

  • dacă sunteți pe sursă sigură dați date. oraşul, cartierul găştii, un nume conspirativ, de bombardier.
   altfel am cunoscut țigani săraci, acordeonişti-artişti, angajați de RATP pentru a înveseli metroul parizian. astfel am aflat că ei se feresc de „prafuri”, arme ca de scara.oțchi.
   desigur sunt printre ei, ca şi printre noi, violenți şi gata de un deal. ar trebui denunțați.simplu. sunt traficanții de oameni şi droguri. dincolo de etnii.

 29. Se ingramadesc la munca ???

  Trec granita cu CV-urile in mana ???

  V-au intrebat ce taxe trebuie sa plateasca ???

  Au invatat limba engleza ?????? Wooooww

  Ce pierdere pentru Europa, ce castig pentru America, ferice de ei

 30. Buna asa !
  Macar acolo dau de o politie adevarata care-i in stare sa-i puna cu botul pe labe !

 31. Duceti-va…si acolo sa ramaneti, sa-i fericiti si pe altii!

 32. Sunt născuți numai să fure să comită infracțiuni să nu munceasca și să se vaite că sumy discriminați
  A.și sunt certați și cu apa și săpunul.Ducă-se !!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.