G4Media.ro

Presa americană: Blinken a fost avertizat încă din luna iulie  de înaintarea…

Presa americană: Blinken a fost avertizat încă din luna iulie  de înaintarea rapidă a talibanilor / 20 de diplomați americani au transmis o circulară referitoare la riscul cuceririi capitalei Kabul

Luna trecută, o serie de diplomați americani i-au transmis un mesaj secretarului de stat Antony Blinken, legat de o eventuală cucerire a capitalei Kabul de către talibani pe măsura retragerii trupelor SUA.

Cotidianul The Wall Street Journal a relatat că, luna trecută, aproximativ 20 de diplomați americani din Afganistan au transmis o circulară internă, avertizându-l pe secretarul de stat Antony Blinken de o eventuală cucerire a capitalei Kabul de către talibani pe măsura retragerii din țară a trupelor SUA.

Potrivit aceluiași ziar, mesajul confidențial a fost transmis printr-un așa-zis canal colateral, a fost semnat pe data de 13 iulie și făcea o serie de recomandări vizând atenuarea crizei și accelerarea evacuării.

Administrația a fost criticată pentru că nu a depus eforturi în vederea scoaterii din țară a diplomaților americani și a altor cetățeni, inclusiv aliați afgani, decât după ce ofensiva talibanilor fusese deja declanșată.

Oficialii americani au refuzat să confirme anumite detalii sau să dezvăluie conținutul circularei.„Cred că circulara reflectă exact ceea ce noi au spus tot timpul, și anume, că nimeni nu a putut prezice cu exactitate faptul că guvernul și armata afgană vor cădea în doar câteva zile”, a declarat pe canalul CNN Jonathan Finer, adjunct al consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă.

O sursă la curent cu situația a spus că Departamentul de Stat a ținut cont de temerile manifestate de autorii textului, condamnând totodată atrocitățile talibanilor chiar înainte ca aceștia să fi cucerit, duminica trecută, orașul Kabul, capitala afgană.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că, în adoptarea politicii și a planurilor, s-a ținut cont de opiniile pe care diplomaații i le-au transmis lui Blinken.
„Apreciem alte opinii constructive. Este un gest patriotic. Este un drept protejat. Și ne face să fim mai eficienți”, a spus Price.

Sursa: The Jerusalim Post/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Hai ma doar nu credeți ca nu știau ca se poate ajunge aici. Asa a fost planificat sa se întâmple.

  2. Ce limbaj de lemn, ce tentativa de a nu spune nimic si de a nu raspunde la intrebari:))))