G4Media.ro

Premiul Saharov 2021 al Parlamentului European i-a fost decernat lui Alexei Navalnîi…

Premiul Saharov 2021 al Parlamentului European i-a fost decernat lui Alexei Navalnîi / Președintele PE: A militat în mod consecvent împotriva corupției regimului lui Vladimir Putin

Eurodeputații i-au acordat Premiul Saharov 2021 pentru libertatea de gândire al Parlamentului European lui Alexei Navalnîi, om politic al opoziției ruse și activist anticorupție, se arată într-un comunicat transmis de biroul de presă al PE.

Vicepreședinta Parlamentului, Heidi Hautala, a anunțat laureații în hemiciclul de la Strasbourg miercuri după-amiază, în urma unei decizii a Conferinței președinților (președintele PE și liderii grupurilor politice).

Președintele Parlamentului, David Sassoli, a declarat: „Parlamentul European l-a ales pe Alexei Navalnîi drept câștigător al Premiului Saharov de anul acesta. A militat în mod consecvent împotriva corupției regimului lui Vladimir Putin și, prin intermediul conturilor sale de pe platformele sociale și al campaniilor sale politice, Navalnîi a contribuit la expunerea abuzurilor și la mobilizarea sprijinului a milioane de persoane din întreaga Rusie. Pentru aceasta, el a fost otrăvit și aruncat în închisoare.”

„Prin acordarea Premiului Saharov lui Alexei Navalnîi, recunoaștem curajul său personal imens și reiterăm sprijinul ferm al Parlamentului European pentru eliberarea sa imediată”, a adăugat el.

Vicepreședinta Hautala a declarat: „Anul acesta, Premiul Saharov pentru libertatea de gândire a fost decernat unui militant al schimbării. Alexei Navalnîi a dat dovadă de un mare curaj în încercările sale de a restabili libertatea de alegere a poporului rus. A luptat mulți ani pentru drepturile omului și libertățile fundamentale în țara sa. Acest lucru l-a costat libertatea și aproape viața. În numele Parlamentului European, solicit eliberarea imediată și necondiționată a acestuia.”

„Astăzi, Parlamentul onorează, de asemenea, un grup de femei afgane care au luptat vehement pentru egalitate și drepturile omului în țara lor și care au fost nominalizate pentru Premiul Saharov. Am ales să onorăm curajul acestor femei, acestea fiind printre primele victime ale încălcărilor celor mai elementare drepturi și libertăți după ce talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului”, a adăugat aceasta.

Combaterea corupției în Rusia

Alexei Navalnîi este un om politic al opoziției ruse, activist anticorupție și adversar politic major al președintelui rus Vladimir Putin. S-a remarcat pe scena internațională prin organizarea de manifestații împotriva președintelui Putin și a guvernului său, prin participarea la alegeri și prin apelurile la reforme împotriva corupției din Rusia.

În august 2020, Navalnîi a fost otrăvit și a petrecut mai multe luni în convalescență la Berlin. A fost arestat la întoarcerea sa la Moscova în ianuarie 2021, iar în prezent, execută o pedeapsă cu închisoarea de trei ani și jumătate, din care rămân încă peste doi ani.

Închis într-o colonie penitenciară de maximă siguranță, Navalnîi a intrat în greva foamei o perioadă îndelungată la sfârșitul lunii martie 2021, pentru a protesta împotriva lipsei de acces la asistență medicală. În iunie 2021, o instanță rusă a scos în afara legii birourile rețelei regionale a lui Navalnîi și Fundația Anticorupție a acestuia, ambele considerate în prezent ca extremiste și nedorite de către autoritățile ruse.

Ceremonia de decernare a Premiului Saharov va avea loc la 15 decembrie, la Strasbourg. Aflați mai multe despre ceilalți finaliști ai Premiului Saharov în 2021 aici.

Context

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este decernat anual de Parlamentul European. Premiul a fost înființat în 1988 pentru a le aduce un omagiu persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Este numit astfel în onoarea fizicianului sovietic și a dizidentului politic Andrei Saharov, iar premiului este în valoare de 50.000 EUR.

Anul trecut, Parlamentul a acordat premiul opoziției democratice din Belarus, reprezentată de. Consiliul de coordonare, o inițiativă a „femeilor curajoase”, precum și a unor personalități politice și reprezentanți ai societății civile.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Politica occidentală față de Rusia: minciuni, diversiuni, minciuni, diversiuni, etc. iresponsabilitate, mediocritate strigătoare la cer, tembelism, care a transformat presa și spațiul public european în scenă a propagandei și psy-opsurilor. Premiul Nobel pentru Muratov a mai stricat bâlciul, păi cum poate un jurnalist să-și facă treaba în Rusia, să nu fie aruncat de la balcon sau în temniță sau novichokat?!

  • Săracul putin, este asaltat în permanență de diversionisti, trotkisti și imperialisti… Tocmai el, un om atât de blând, iubitor de oameni și poet… Nu te-ar atinge nici cu floare…

 2. La iarna Putin va decerna premiul “Conducta goală de gaz” impecililor de la Bruxelles.

  • Imediat sub articol, sub zteagul UE:
   „Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Uniunea Europeană (Parlamentul European prin DG Communication) . G4Media este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.”

   Cat ne costa publicarea acestui articol?

 3. CE pācat CA Mai trimite Gaz . Mai bine dādeam in cer

  • Când spunea Vadim ca ar fi fost bine sa fi învățat limba romana…