G4Media.ro

Premierul Ungariei, pârât într-un dosar de la Curtea de Apel Iași. Liberalul…

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban

Premierul Ungariei, pârât într-un dosar de la Curtea de Apel Iași. Liberalul Alexandru Muraru cere magistraților să îl amendeze pe Viktor Orban cu 100.000 de lei pentru declarații făcute anul trecut, la Băile Tușnad

La începutul acestei săptămâni, la Curtea de Apel Iași a fost înregistrat un dosar în care deputatul PNL, Alexandru Muraru, l-a chemat la bară pe premierul Ungariei, Viktor Orban. Acesta urmează să fie citat prin intermediul Ambasadei Ungariei la București. Celălalt pârât din dosar este Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Muraru solicitând judecătorilor să anuleze o decizie din noiembrie 2022 prin care această instituție a clasat o sesizare a sa legată de mai multe declarații controversate pe care Orban le-a făcut pe teritoriul României, la Băile Tușnad, în vara anului trecut. De asemenea, în acțiunea de la instanță, consultată de G4Media.ro, Muraru cere amendarea premierului ungar cu 100.000 de lei.

,,De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare cere trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă. (…) Pentru că există o lume în care popoarele din Europa sunt amestecate cu cele din afara Europei. Aceasta este o lume de rasă mixtă. Și avem un amestec de popoare din interiorul Europei: se mută, lucrează, se mută. Deci, de exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem metiși… Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim rasă mixtă…”, a declarat Viktor Orban, pe 23 iulie 2022, la o Universitate de Vară organizată în orașul Băile Tușnad, județul Harghita. Discursul a avut loc în cadrul unei vizite private a lui Orban.

În opinia deputatului PNL, Alexandru Muraru, care este și reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, aceste afirmații ”exprimă în mod clar o formă de discriminare pe bază de rasă, naționalitate, etnie” și reprezintă ”o instigare publică la ură, vădit discriminatorie și fără justificare, prin îndemnarea explicită la restrângerea libertății de circulație a unei categorii de persoane imigrante exclusiv pe criteriul naționalității și/sau al rasei. Viktor Orban instigă la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor, a persecuției și a
crimelor secolului XX.”

În august 2022, Muraru a depus o sesizare la CNCD, solicitând sancționarea lui Orban, dar, în noiembrie același an, Consiliul a clasat cauza după ce a decis, din oficiu, că Orban dispune de imunitate de jurisdicție administrativă, civilă și penală de care se bucură deținătorii de funcții de rang înalt, precum Șeful Statului, Șeful Guvernului și cel al Ministerului Afacerilor Externe.

Pe 20 martie 2023, Muraru a contestat acestă decizie la Curtea de Apel Iași, instanță care, până în acest moment, nu a stabilit un prim termen de judecată. În acțiune, deputatul liberal susține, printre altele, că CNCD nu avea dreptul să invoce din oficiu imunitatea lui Orban și că această excepție a fost admisă nelegal. De asemenea, el a reiterat faptul că, prin declarațile făcute, s-au întrunit condițiile constatării existenței unei discriminări, în acest sens fiind invocat și faptul că, în motivarea deciziei din noiembrie 2022, CNCD a scris că ”declarațiile sale (ale lui Orban n.r.) au fost de natură a crea o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa unor categorii de persoane pe criteriul de rasă și naționalitate, putând fi asimilate unui discurs de ură”.

În finalul acțiunii, Muraru solicită completului de judecată de la Curtea de Apel Iași anularea deciziei CNCD și sancționarea lui Viktor Orban cu maximul amenzii prevăzute de lege pentru astfel de cazuri de discriminare: 100.000 de lei.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Trebuie sa le spună cineva ăstora de PSD și PNL ca dacă fac pe AUR nu înseamnă ca și le iau din electorat, ci par pur și simplu mai penibili decât sunt. Probabil au văzut sondajele și acum sunt disperați și nu știu cum sa organizeze rapid alegeri anticipate. Poate dacă ar face o reforma de pensii speciale, dacă ar investi banii veniți de la mult hulitul Bruxelles, poate dacă ar construi autostrăzi și cai ferate? Sau e greu? mai bine dam din gura, ne facem ca lucram, dam vina pe UE, ii mai fraierim pe fraieri și mai guvernam încă 4 ani.