G4Media.ro

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, vrea prelungirea stării de urgență cu încă o…

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, vrea prelungirea stării de urgență cu încă o lună/ Starea de urgență a fost decretată în 14 martie și expiră la 24 mai/ Spania are peste 230.000 de infectări și a depășit 27.000 decese

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat sâmbătă că vrea să prelungească starea de urgenţă pentru „aproximativ o lună”, astfel încât aceasta să dureze până la finalul ieşirii progresive din izolare a ţării, la finele lui iunie, transmite AFP, citată de Agerpres.ro.

Starea de urgenţă din Spania, decretată la 14 martie din cauza pandemiei de COVID-19, a mai fost prelungită de câteva ori şi va trebui să se încheie la 24 mai. În baza ei, guvernul şi-a putut asuma mai multe competenţe, având în vedere nivelul ridicat de descentralizare al Spaniei, şi a putut inclusiv limita circulaţia persoanelor, în cadrul unora din cele mai drastice restricţii aplicate pe plan global.

Noua prelungire mai trebuie însă aprobată de Camera deputaţilor, unde guvernul este minoritar şi opoziţia de dreapta a refuzat să participe la vot data trecută.

Spania, care este şi una din ţările cele mai afectate din lume de pandemie, cu peste 230.000 de contaminări confirmate şi peste 27.000 de decese atribuite contaminării, a lansat luni ieşirea progresivă din izolare în jumătate din ţară, prima fază incluzând între altele redeschiderea teraselor şi a restaurantelor şi autorizarea reuniunilor familiale sau între prieteni cu maximum 10 persoane. De luni, restricţiile vor fi ridicate şi în alte regiuni.

Regiunea Madrid, o mare parte din regiunea învecinată Castilia şi Leon, precum şi Barcelona rămân deocamdată în izolare strictă, iar guvernul de dreapta din regiunea Madrid şi municipalitatea au denunţat o decizie politică.

În plus, în pofida interzicerii reuniunilor, de circa o săptămână au loc proteste în stradă împotriva guvernului, notează dpa.

În alocuţiunea de sâmbătă, Sanchez i-a îndemnat din nou pe spanioli să se relaxeze „cu cea mai mare prudenţă”, insistând că „riscul se menţine, virusul nu a plecat şi ameninţarea este reală”.

Totuşi, numărul deceselor anunţate sâmbătă de COVID-19 în Spania în ultimele 24 de ore a fost de 102, cel mai mic din ultimele două luni.

sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Bravo! Cu politicieni ca ăștia ue nici nu mai are nevoie de dușmani. Stati liniștiti la locurile voastre… sau acasă. O sa ieșiți, bătrâni, bolnavi, șomeri… apoi veniți la noi, binefăcătorii voștri și va dam pomeni. Nu exista cale mai ușoară către dictatura…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.