G4Media.ro

Premierul Slovaciei şi-a cerut scuze pentru nedreptăţile suferite de maghiari și a…

Premierul Slovaciei şi-a cerut scuze pentru nedreptăţile suferite de maghiari și a criticat un partid maghiar pentru incitarea spiritelor naționale

Preimerul slovac Igor Matovic şi-a cerut scuze vineri pe Facebook pentru nedreptăţile pe care maghiarii din Slovacia le-au avut de suferit în urma dorinţei lor de a-şi utiliza limba maternă, transmite agenția MTI.

„Dragi prieteni – pentru cei care este importantă convieţuirea paşnică dintre slovaci şi maghiari -, doresc să îmi cer scuze, sincer, pentru nedreptăţile pe care a trebuit să le suportaţi în timpul vieţii, în urma faptului că aţi refuzat să renunţaţi la limba voastră maternă”, a scris şeful Guvernului Slovaciei. El a adăugat că cere, totodată, înţelegere faţă de acei slovaci din trecut, care „au avut de suferit din acelaşi motiv, mai ales în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în Ungaria istorică”, potrivit MTI.

În aceeași postare, premierul a criticat inițiativa unui partid maghiar din Slovacia, care a făcut public un memorandum care cere măsuri de discriminare pozitivă criticate de presă și politicieni.

Premierul Matovici a scris că politicienii maghiari care i-au înmânat memorandumul în cadrul unui eveniment dedicat reconcilierii au utilizat întâlnirea pentru “a incita spiritele naţionale”, potrivit MTI. Aceștia au respins acuzațiile.

Foto: Igor Matovic / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Viata la ungure conteaza.

  • Ne miram ca nu si-a cerut scuze ca Slovacia si-a recuperat teritoriile cotropite de maghiari.
   Trebuia sa-si ceara scuze ca in Slovacia limba oficiala nu este maghiara, ca saracii unguri din Slovacia nu mai sunt stapanii tarii si nu-si mai pot face de cap, ca in trecut, ca nu-i mai pot asupri, nu-i mai pot persecuta si nu-i mai pot deznationaliza pe slovaci.

 2. Bunul simt si acuitatea logica se impun pretutindeni. Buna convietuire dintre maghiarii minoritari si bastinasii majoritari este posibila numai respectand tara in care traiesti. Insa maghiarii care traiesc pe pamant romanesc nu respecta tara Romania si poporul bastinas , eminamente pasnic. Maghiarii mereu au jucat dublu, triplu si pervers. Mereu au incitat spiritele. Cum sa-i crezi, cand ei racaie, racaie, speculand orice slabiciune si cand toata politica lor si toate actiunile lor au fost si au ramas indreptate impotriva Romaniei ca stat.

  • … poporul băștinaș eminamente pașnic…!
   În ce ” bulă” ești? Aceeași.

  • @Reborna, poporul roman n-a cotropit pe nimeni. De-a lungul istoriei, si-a demonstrat valentele stoice si toleranta, preferand, de pilda, sa stea mai bine de o suta de ani sub niste fanarioti jegosi si hoti. Astazi, Fanariotii psd & lichelele, bastarzii lor = alianta diabolica si odioasa) musca din trupul tarii, insa BOR nu bate toaca. Ma intreb, in aceste conditi, cum de-i rabda pamantul pe fanariotii care ucid speranta cu cinsim si barbarie? Or, psd & Co este asociat cu impostura, demagogia, coruptia, hotia si violatorii. Cred ca raspunsul il descoperim in lipsa urii fanatice la acest popor.

 3. Suntem in Europa, suntem in Nato, maghiarii sunt reprezentati in Parlamentul Romaniei, au invatamant in limba maghiara, pot sa-si ia cetatenie maghiara, pot sa se stabileasca legal oriunde in Europa inclusiv in Romania sau Ungaria , aveti aceleasi drepturi pe care le au si romanii + sunteti avantajati discriminatoriu cu ajutoare externe din Ungaria.

  Ce vreti in plus , in fara de incitarea la ura, la iredentism, la xenofobism, la antiromanism si nu in ultimul rand ce premii vreti si ce respect vreti pentru intoxicarea vietii socio-politice cu mizerii menite sa scindeze coeziunea sociala si juridica din Romania?
  De cate ori v-ati cerut iertare pentru suferinta si discriminarea abjecta pe care au suferit-o romanii transilvaneni sub aroganta si dispretuitoarea administratie ungureasca inainte de 1918 cand in sfarsit am scapat de ”superioritatea” voastra blestemata ?!
  Udmr, bagati bine la cap si intelegeti ca aceste meleaguri nu vor mai fi niciodata sub oprimare ungureasca 😉 !!!

 4. Orban nu se mai bazează pe votanții din ungaria , la învățat KWI, diaspora,diaspora …….1. 2. Ori este pui de Ginghis Han. Dacă e 2 atunci lucrurile sunt mult mai grave.

 5. Daca te uiti pe harta etnica a zonei observi o zona la granita dintre Ungaria si Slovacia cu o populatie compacta de aproximativ 500.000 unguri care a fost ”alocata” prin Tratatul de la Trianon, Slovaciei. Ne putem intreba de ce?
  Absolut aiurea asta e clar.
  In 2011 situatia se prezenta conform link: https://en.wikipedia.org/wiki/Hungarians_in_Slovakia#/media/File:Hungarians_in_Slovakia_2.jpg
  Deci ce rost are sa creezi state nationale cu granite pozitionate aiurea? Pe cine ajuta? Ungurii aia nu s-au transformat in slovaci nici dupa 100 ani, asa cum nici ungurii din Ardeal nu s-au transformat in romani.
  Nici nu vor sa plece in Ungaria pentru ca acolo e locul lor.
  Cu infiintarea Cehiei (in confederatia cu Slovacia) situatia a fost si mai grotesca. Din 10 milioane de cehi 3 milioane era nemti, ”recuperati” din fostul imperiu austro-ungar: https://en.wikipedia.org/wiki/Sudeten_Germans#/media/File:Sudetendeutsche.png
  Cati germani mai sunt azi in Cehia? 0. Dupa al doilea razboi mondial cei 3 milioane au fost alungati fortat cu zeci de mii de morti ca urmare a acestor abuzuri. Curatire etnica se cheama dar n-au fost probleme pentru ca nemtii erau fascisti deci o meritau.
  Ia priviti cum arata harta etnica a Ceho-Slovaciei in 1930: https://en.wikipedia.org/wiki/Sudeten_Germans#/media/File:Czechoslovakia_1930_linguistic_map_-_created_2008-10-30.svg
  Te mai miri de ce Hitler considera acest stat o creatie artificiala? De ce Chamberlain a semnat atat de usor intelegerea de la Munchen? Pentru ca granitele din 1919 ale Ceho-Slovaciei nu aveau nici o noima. Au luat zone de la unguri, nemti, polonezi si ucraineni care nu aveau ce sa caute in Ceho-Slovacia, daca se dorera infiintarea unui stat national.

  • Lucrurile nu sunt asa simple.

   https://alchetron.com/Kingdom-of-Bohemia#kingdom-of-bohemia-6733dcb0-401d-4b39-a104-5de2955622d-resize-750.jpg

   Regatul Ceh era mai mare ca Cehia (fara componenta Moravã) de dupã 1919/ Dar in momentul in care cehii au devenit parte componenta a imperiului habsburgic, nobilimea ceha foarte rapid a inceput sa vorbeascã germana. A urmat rãzboiul de 30 de ani. in care cehii erau una din principalele zone de lupta. (Wallenstein era din Cehia). Si astãzi exista o minoritate slavã in Germania (sorbii cu centrul la Budisin (Bautzen)). Deci cehii nu primit inapoi in 1919 mai putin decat aveau inainte de secolul XVI. Dar desigur componenta etnica a tarii era mult diferita, prin germanizare (nu neaparat fortatã). Dar Cehoslovacia era intr-adevar un stat artificial. in care Cehii dominau. Despartirea totusi dupã 1992 nu a fost din cauza unor conflicte etnice ca in Jugoslavia ci mai degraba din cauza diferentelor economice care necesitau politice de reforma diferite. Pânã la urmã ambele state si-au facut temele de casa destul de bine. Ar fi fost bine ca si noi sa fim la fel de constiinciosi ca aceste douã popoare. Desigur epurarea etnica de dupã 1945 nu prea era OK. Se vorbeste mult de decretele Benes. Dar de Polonia nu se vorbeste, desi epurarea etnica din zonele populate de germani a fost la fel de masivã (Danzig (Gdansk) si Breaslau (Wroclaw). Ce sa mai vorbim de Prusia orientala (Könisgsberg actualmente Kaliningrad ocupata de rusi). Germanii au suferit cel putin la fel de mult dupã 1918 ca si maghiarii.

 6. Inteleg ca nici un tratat si nici o conventie nu este dreapta neaparat si nici ce-a mai corecta,nu degeaba Cezar cand a invins in Galia a spus „vai de cei invinsi” insa incerc sa fiu obiectiv.Pâna ce ungurii nu se vor lepada de „boala imperiala,si cultul imperial” ca si rusii care s-au imbolnavit de la Petru Cel Mare de „Marea si maica Rusie”,si pâna ce Ungaria si ungurii nu-i vor trata pe cei din jurul lor ca pe „aproapele tau”,si nu ne vor mai considera „sub culturi,si cultura dunareana inapoiata,”nimic nu se va rezolva.Sunt sincer si nu-mi doresc conflict pentru copii si nepoti mei,e destul ce a fost pana acum,am fost recent intr-un cimitir militar si am vazut oameni cu un nume pe o cruce smulsi din tara lor,familia lor,care zac intr-un pamant strain,erau rodul imperiului lor maret..morti in 1916…mi-a parut rau rau si e destul.Dar am o dilema:Ungurii au avut in mana aceste natiuni cum le place lor sa spuna 1000 de ani,ce au facut cu ele? HAIDETI FRATILOR FITI SINCERI,1000 de ani..Le-a civilizat? Le-a pastrat cultura obiceiurile?au respectat? NUUU NUUU,Au intemeiat prin sabie sânge,si jaf,o populatie nomada fara aparare chiar fara organizare statala ocupan-d toot,apoi au continuat rusinoos pana in secolul 19..fara drepturi.Pai fratilor sunt sincer,UNII CER SCUZE PENTRU 100 DE ANI,bine,si ALTII NU SE JELESC PENTRU 1000? DE aceea nu va fi pace niciodata,dar ar putea unii lideri ar face tot ca acum 1000 de ani.Ne mai numim si crestini,si aparatori ai crestinismului,dar ucidem ne urâm si ne impartim.Bunul Dumnezeu ne cunoaste,si nu este natiune fara trecut un pic rusinos,DAR MACAR SA FIM SINCERI DACA VREM UN VIITOR ALTFEL DECAT OASELE CELOR DIN CIMITIRELE MILITARE, rog iertare nu vreau sa supar pe nimeni,respect culturile.

  • In primul rând e exact invers. Nu Cezar a spus Galilor aceste cuvinte ci galul Brennus romanilor cu aproximativ 300 de ani mai devreme.

   https://ro.wikipedia.org/wiki/Vae_victis

   Si cam tot atât de precise sunt si celelalte informatii pe care le publicati in comentariul de mai sus. Dacã erau atât de criminali acei unguri azi nu ar fi de 4 ori mai multi români in transilvania ca maghiari. Ma puteti contrazice, dar as vrea argumente. Eu am un argument simplu. Cehii, Polonezii si Rusii in decurs de mai putin de 5 ani au expulzat 12 milioane de germani fara ca nimeni sa zica un pâs. Oare cine i-ar fi oprit pe acei unguri sângerosi sa faca acelasi lucru in evul mediu când masacrele erau la ordinea zilei?

 7. E adevarat ca , pe „hartile josefine”(adica elaborate in timpul imparatului Iosif II),sunt marcate si spanzuratorile aflate la intrarea din orasele din Ardeal(de exemplu,la Turda ar fi trei)-stiind ca „olahii” erau obligati sa locuiasca in afara oraselor, ce „mesaj” transmiteau aceste „blande” …instalatii? e adevarat ca a existat o lucrare adresata functionarilor publici „Cum sa maghiarizam numele de familie”?e adevarat ca pentru a munci altceva decat pamantul,ca rob,nu era suficient sa ai doar meseria/scoala aferenta, ci si un anume „certificat”-de unde a ramas si denumirea de „ungur de o coroana”(cat costa acel „certificat”prin care respectivul se declara maghiar)?

  • 1. Iosif al II-lea i-a incurajat pe tãranii români sã se rãzvrãteascã impotriva nobililor. Apoi tot el i-a tras pe roatã.
   2. Eu nu stiu cum e cu maghiarizarea numelor, ci stiu cum e cu românizarea numelor in peroada 1928-1945. Bunicul meu se numea Toth Miklos. Tatal meu a fost inregistrat in acte ca Tăut Ambrozie (in loc de Tóth Ambrus) . Eu am putut reveni la numele meu Tóth pe baza articoluli 19 din decretul 975 – 23oct 1968

   Art. 19. – Persoana al carei nume sau prenume a fost inregistrat in actele de stare civila tradus in alta limba decit cea materna ori cu ortografia altei limbi poate cere inscrierea, prin mentiune pe aceste acte, a numelui de familie ori a prenumelui, retradus sau cu ortografia limbii materne, atit la rubricile privind pe titular, cit si la cele privind pe parintii sai.

   http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=1392

   Argumentat inseamnă copia actului la care va referiti. Daca doriti ma cautati pe Facebook si va trimit copia certificatului meu de nastere cu mentiunea de corectie a numelui meu pe baza articolului sus mentionat.

   Eu stiu doar ca unul din bunicii mei care era născut pe teritoriul Ungariei de astăzi si era 75 austriac si doar 25 maghiar, a facut scoala generala in satul Almasul Mare in limba romana intre anii 1906-1910 deoarece in Austro Ungaria nu erau scoli maghiare in satele cu populatie preponderent românesti (si acest lucru i-a fost foarte foslositor in viată).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.