G4Media.ro

Premierul Poloniei: Gazoductul Nord Stream 2 este „instrumentul de şantaj” al Moscovei

Premierul Poloniei: Gazoductul Nord Stream 2 este „instrumentul de şantaj” al Moscovei

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a descris miercuri gazoductul Nord Stream 2, care leagă direct Rusia de Germania ocolind Ucraina, drept ”instrumentul de şantaj” al Moscovei, context în care a apreciat că actuala creştere a preţurilor la energie în Europa este deopotrivă efectul comportamentului Rusiei şi al politicii UE.

”Facem un apel către colegii noştri germani să-şi dea seama de enormele riscuri rezultate din oferirea acestui instrument de şantaj Moscovei”, a spus premierul polonez, potrivit agenţiei EFE, la o conferinţă de presă comună cu omologul său leton Arturs Krisjanis Karins, aflat în vizită oficială în Polonia.

Anterior, Mateusz Morawiecki a descris proiectul Nord Stream 2, controlat de compania rusă Gazprom şi în care au participaţii de asemenea companii germane, drept ”nefast” şi ”dăunător pentru securitatea nu doar a Ucrainei şi Europei Centrale”, ci a întregii Europe.

La rândul său, premierul leton Arturs Krisjanis Karins s-a referit la cele ”patru crize” comune ale ţării sale şi Poloniei, enumerând ”COVID-19, atacurile hibride dinspre Belarus, mobilizarea ameninţătoare a trupelor ruse la frontiera cu Ucraina şi creşterea preţurilor la energie”. ”În cazul unei agresiuni a Moscovei contra Ucrainei, este important ca partenerii UE şi NATO să demonstreze că nu vor ceda”, a subliniat el.

În opinia lui Morawiecki, ”nu este niciun secret că Rusia pregăteşte invadarea Ucrainei, dar planurile sunt numai în capul unei persoane sau unui mic grup de persoane la Moscova”.

Atât premierul polonez cât şi omologul său leton au fost de acord că actuala situaţie a pieţei energetice europene, caracterizată de creşterile de preţuri, este un rezultat atât al ”forţelor externe”, cum ar fi atitudinea ”oportunistă” a Moscovei, conform declaraţiei lui Morawiecki, cât şi al ”politicii iresponsabile şi dogmatice a UE prin implementarea sistemului de comercializare a emisiilor” de carbon.

”Ţara mea susţine transformarea verde a UE, dar cetăţenii de rând nu pot suporta costurile ei”, a atras atenţia premierul leton.

Sursa foto: Nord-Stream.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Prosti este un memorandum tempora frățesc Germano-Rus.

 2. Acum 10 ani s-a incercat o alternativa la gazul rusesc, conducta Nabucco, care ar fi adus gaz azer. S-a spus ca e scump, occidentalii au preferat Nord Stream, ca rekatiile cu Rusia erau excelente, nu s-a oferit sprijin din partea UE. No, e bine acum cu gazul rusesc? E mai clar care a fost planul rusesc pe termen lung? La pretul asta, se amortiza Nabucco intr-un an si nici nu era santajul asta posibil.

  • Corect dar iți amintești ce scandal era la TV si citi romani înjurau Nabucco la fel cu gazele de șist . Iți amintești de Pungești cum urlau toate TV si făceau manifestați cu popa in frunte si cum prezentau toate TV marea revolta .

  • Da, toate acele proteste au fost sustinute din umbra de Rusia. Prin aripa moldoveneasca a bisericii ortoxdoxe romane, care isi ia lumina mai mult din directia Dughin / Moscova. Care mai nou ne-a procopsit si cu propaganda anti-vaccin venita tot din Rusia.

   Din pacate multi oameni de buna credinta, dar dezinformati, s-au asociat cu acele miscari. A fost suficient sa fie sadita „samanta”. Si eu sunt ecologist, dar uneori trebuie sa privesti lucrurile pragmatic, si sa alegi „raul cel mai mic”.

   Resursele pe care le avem ar fi trebuit exploatate, si Europa ar fi trebuit inteconectata intern cat mai bine prin conducte de gaze. Nu poti sa lasi Rusia sa controleze toate robinetele prin care e alimentata cu gaz Europa, si sa nu ai alternative.

   Nemtii sau gresit grav cand s-au panicat dupa Fukushima si au inceput sa-si inchida centralele nucleare. Faptul ca s-a investit mult in tehnologii nepoluante, eoliene si solare, nu e rau deloc. Dar nu e suficient, in situatii de genul asta.

 3. Cela mai drăguț a fost popa după ce au plecat spunea bine dar nou nu ne dau nimic?

  • Sau era Primarul nu mai știu sigur.

 4. Hai sa fim corecti: santajul e reciproc.
  Occidentul santajeaza cu sustinerea si includerea statului ubercorupt in NATO + livrarile masive de armament, iar ailalti cu gazul.

  • Coruptia e rezultatul influentei ruse in Ucraina. Valabil si la noi, si din pacate pentru moment Rusia a castigat pentru moment aceasta lupta de a mentine coruptii la pu.tere. Ideea e ca Rusia face tot posibilul ca tarile din jurul ei sa fie macinate de coruptie ca sa poata fi controlate mai usor.

   Rusia e la randul sau o oligarhie controlata de corupti. Frica lor cea mai mare e ca lupta anti-coruptie va contagia la un moment dat si Rusia, daca are succes in statele din jur, si vor avea mari probleme sa-si justifice si sa-si pastreze averile acumulate pana acum.

   Ii doare pe ei personal la basca de Ucraina, NATO, nationalism, patriotism, etc. Astea sunt doar povesti pentru po.por, care ii ajuta sa se mentina la pu.tere.

   Daca Pu.tin nu ar avea un dusman catre care sa arate cu degetul si contra caruia sa atate pop.ulatia periodic, ar risca ca acestia sa inceapa sa-si dea seama care sunt problemele reale din cauza carora sunt intr-o saracie lucie. Furtul masiv al banului public de catre Pu.tin si cei din jurul lui, mai exact.

 5. Situatia s-a schimbat dupa ce Burysma a salarizat-o pe beizadeaua Hunter Biden.