G4Media.ro

Premierul Italiei a anunţat că va demisiona marţi și va căuta o…

Premierul Italiei a anunţat că va demisiona marţi și va căuta o nouă majoritate

În căutarea unei noi majorităţi, premierul italian Giuseppe Conte a anunţat că va demisiona marţi, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Cabinetul Conte a fost aruncat în criză în cursul acestei luni după ce unul din partenerii din coaliţie, partidul Viva Italia condus de fostul premier Matteo Renzi, s-a retras de la guvernare într-o dispută legată de gestionarea crizei provocate de coronavirus.

Deşi Conte a supravieţuit ulterior unui vot de încredere în parlament săptămâna trecută, el nu a reuşit să-şi asigure o majoritate absolută în Senat, ceea ce înseamnă că va avea dificultăţi în a pune în aplicare orice agendă politică dacă nu va putea atrage noi susţinători, notează Reuters.

Premierul italian Giuseppe Conte a câştigat săptămâna trecută un vot crucial de încredere în Senat, însă guvernul său de coaliţie, lipsit de o majoritate absolută, a ieşit foarte slăbit din această încercare.

Criza politică a izbucnit după ce Matteo Renzi a retras sprijinul partidului său din coaliţie, invocând modul în care premierul a gestionat pandemia noului coronavirus şi criza economică.

După voturi succesive în ambele camere, viitorul premierului Conte ca şef al executivului nu este ameninţat pe termen scurt, dar marja sa de manevră riscă să se reducă semnificativ, deoarece Italia se confruntă cu cea mai gravă recesiune economică din perioada postbelică, o consecinţă a pandemiei.

Matteo Renzi îl critică pe Conte pentru conţinutul programului de stimulare a economiei în valoare de 222,9 miliarde de euro. De asemenea, îl acuză că s-a aliniat la M5S şi că a „risipit banii publici” prin acordarea de reduceri fiscale şi ajutoare de urgenţă, în loc să profite de avantajele europene pentru a investi şi a face reforme structurale.

Agenţia de evaluare Moody’s a avertizat că incapacitatea Italiei de a profita de resursele puse la dispoziţia sa de UE, pentru stimularea creşterii economice, ar putea pune presiuni pentru o retrogradarea a ratingului de ţară, transmite Reuters.

O sursă guvernamentală, citată de Reuters, a declarat că datoria publică a Italiei ar putea urca în acest an la un nou record postbelic, de 158,5% din PIB, depăşind nivelul de 155,6% din PIB, stabilit în septembrie ca ţintă pentru 2021, scrie ProTV.

Datoria publică uriaşă a guvernului de la Roma este a doua cea mai mare din zona euro după cea a Greciei. Roma se aşteaptă acum ca raportul datorie şi PIB să fie de 156,5% în 2020, sub obiectivul oficial stabilit în septembrie, de 158%, care anterior era cel mai înalt nivel de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Deficitul din 2020 este estimat între 10,5% şi 10,8% din producţia naţională.

Sursa foto: Giuseppe Conte/ Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Vedeți, USR, așa se face, luați și voi lecții!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.