G4Media.ro

Premierul irakian a anunțat, în premieră, alegeri legislative anticipate pentru iunie 2021

Captură foto Twitter

Premierul irakian a anunțat, în premieră, alegeri legislative anticipate pentru iunie 2021

Premierul irakian Mustafa al-Kazimi a anunțat vineri, 31 iulie, alegeri legislative anticipate în iunie 2021, o premieră într-o țară care a fost recent teatrul unei revolte populare fără precedent și în care de multă vreme a fost întreruptă încrederea între politicieni și alegători.

La începutul lunii mai, abia numit, Kazimi s-a angajat să conducă Irakul spre alegeri anticipate după revolta lansată în octombrie 2019, care a dus la demisia predecesorului său, Adel Abdel Mahdi. „Data de 6 iunie 2021 a fost aleasă pentru organizarea alegerilor legislative”, a spus acesta, vineri seara, în timpul unei alocuţiuni televizate.

Kazimi, care este şi șeful serviciului de informații, a adăugat că autoritățile „vor face tot posibilul pentru a reuși acest scrutin și pentru a-l proteja”, într-o țară în care alegerile au fost uneori marcate de violențe și de multe ori au fost fraudate. Ultimele alegeri legislative din Irak au avut loc în mai 2018, iar alegerile următoare ar fi trebuit să aibă loc în mai 2022. Dar din octombrie până la începutul anului, sute de mii de oameni au ocupat pieţe din Bagdad și din toate orașele din Sud pentru a solicita răsturnarea sistemului politic și a tuturor oamenilor săi. Aceștia au denunțat corupția endemică și distribuirea posturilor în funcție de apartenențele etnice sau confesionale, lucru care a servit intereselor partidelor devenite irevocabile.

Guvernul de atunci a propus Parlamentului o nouă lege electorală în încercarea de a da câştig de cauză revoltei din stradă. Această lege a fost adoptată, dar, explică experții și diplomații, secțiunea care detaliază metodele de vot și circumscripțiile electorale nu a fost încă finalizată.

În plus, Înalta Comisie Electorală, care supraveghează scrutinurile din Irak, este infiltrată de marile partide politice majore și acuzată în mod regulat de parţialitate. Rolul său în organizarea următoarelor alegeri nu este clar încă. În ceea ce privește manifestanții din octombrie, până acum aceştia nu au încercat să se organizeze într-o forță politică pentru a-și prezenta revendicările la alegeri.

Dl. Kazimi a promis, din nou, să facă lumină asupra violențelor care au marcat revolta (560 de morți, 30.000 de răniți), reprimată în sânge și marcată de răpiri și asasinate atribuite de ONU „miliţiilor”.

Misiunea ONU în Irak a salutat anunțul lui Kazimi, estimând că un scrutin anticipat răspunde unei „solicitări-cheie” din partea poporului irakian. Ea a spus că este pregătită să „ofere sprijin și sfaturi tehnice” pentru „alegeri libere, corecte și credibile”. Dl. Kazimi a menționat prezența „observatorilor internaționali” la aceste alegeri. Alegerile legislative din 2018 au fost marcate de o abținere record: participarea a ajuns la 44,52%, potrivit cifrelor oficiale pe care multe voci le-au considerat umflate.

Alegătorii au respins atunci marile partide istorice, votând copleșitor pentru liderul șiit Moqtada Sadr, fost şef de miliție, aliat cu comuniștii la un program anticorupție, precum și pentru foștii paramilitari pro-Iran din Hachd al-Chaabi, acum parte integrantă a statului.

Sursa: Le Figaro / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Foto: Premierul irakian, Mustafa-Al-Kazimi / Sursa: Faebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...