G4Media.ro

Premierul Donald Tusk anunţă că Polonia va reintroduce o zonă tampon la…

sursa foto: Pexels

Premierul Donald Tusk anunţă că Polonia va reintroduce o zonă tampon la graniţa cu Belarus

Polonia va reintroduce o zonă tampon de 200 de metri la graniţa cu Belarus la începutul săptămânii viitoare, a anunţat miercuri premierul Donald Tusk, după ce un militar a fost grav rănit după un atac la graniţă, relatează Reuters.

Zona de frontieră a devenit un punct fierbinte după ce numărul migranţilor a crescut semnificativ în 2021, după ce Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, a deschis agenţii de turism în Orientul Mijlociu pentru a oferi o nouă rută neoficială către Europa – o decizie despre care Uniunea Europeană afirmă că a fost luată pentru a crea o criză, transmite Agerpres.

Belarus respinge acuzaţia potrivit căreia ajută la canalizarea migranţilor către graniţa poloneză.

„Ni s-a recomandat să restabilim rapid zona tampon de 200 de metri în acest perimetru, acolo unde este posibil… suntem gata să luam o astfel de decizie la începutul săptămânii viitoare”, a declarat Tusk într-o conferinţă de presă lângă graniţă.

O zonă tampon care împiedică populaţia şi lucrătorii umanitari să se apropie de graniţă a fost introdusă iniţial în 2021 de guvernul anterior al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS).

La acea vreme, organizaţiile pentru drepturile omului au criticat decizia deoarece, în opinia lor, a împiedicat eforturile de a ajuta migranţii, inclusiv femeile şi copiii, blocaţi la graniţă.

În ultimele săptămâni s-a înregistrat o creştere a numărului de migranţi care încearcă să treacă ilegal graniţa, iar poliţiştii de frontieră au raportat o serie de incidente violente. Marţi, un militar polonez a suferit răni grave care îi pun viaţa în pericol după ce a fost înjunghiat prin gardul de la graniţă.

Ministrul apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a declarat că Polonia este pregătită să crească numărul de trupe la graniţă.

Polonia intenţionează să aloce 10 miliarde de zloţi (2,55 miliarde de dolari) pentru consolidarea graniţei cu Belarus.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...