G4Media.ro

Premierul danez anunță că își va cere scuze în numele statului pentru…

Premierul danez anunță că își va cere scuze în numele statului pentru abuzurile la care au fost supuși copiii din orfelinatele țării

Şefa executivului danez Mette Frederiksen urmează să exprime scuze oficiale marţi copiilor care au suferit abuzuri în orfelinate în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, relatează DPA.

Foştii copii din orfelinate şi rudele lor au fost invitate la o ceremonie la Marienborg, reşedinţa oficială a premierului.

„Ca societate, nu putem şi nu trebuie să închidem ochii”, a declarat Frederiksen la scurt timp după preluarea funcţiei la sfârşitul lunii iunie. „Nu putem schimba ceea ce s-a întâmplat. Dar putem şi trebuie să învăţăm din aceasta”, a spus ea, adăugând că „este timpul să ne cerem scuze victimelor”.

Una dintre cele mai notorii instituţii a fost orfelinatul pentru băieţi Godhavn din nordul Insulei Zealand, unde băieţii au fost supuşi bătăilor şi altor forme de abuzuri în perioada cuprinsă între 1946 şi 1976.

Timp de 14 ani, victimele au căutat să obţină scuze oficiale pentru eşecul statului de a supraveghea casele de îngrijire a copiilor.

Şeful Asociaţiei naţionale a victimelor din orfelinatul de băieţi Godhavn, Poul-Erik Rasmussen, a spus că scuzele sunt importante.

„În timp ce eram crescuţi în orfelinate, ni s-a spus că nu aveam nicio valoare”, a declarat el agenţiei de presă Ritzau.

Rasmussen a fost crescut în orfelinat în anii 1960 şi a fost supus bătăilor precum şi abuzului psihic din partea personalului.

Danemarca a interzis pedeapsa corporală în 1967.

Sursă: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Nu e bine. Si stiti de ce. Pentru ca e de la social-democrati, deci de la ciuma rosie.

    • Ai vrea tu ca pesedeul să fie asemănător socialiștilor nordici, dar din păcate e în alt univers

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.