G4Media.ro

Premierul Dăncilă i-a transmis din nou președintelui Iohannis nominalizările pentru ministerele Dezvoltării…

Premierul Dăncilă i-a transmis din nou președintelui Iohannis nominalizările pentru ministerele Dezvoltării și Transporturilor: Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis din nou joi președintelui Klaus Iohannis nominalizările pentru ministerele Dezvoltării și Transporturilor: Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Gestul Vioricăi Dăncilă vine la doar câteva ore după de președintele Klaus Iohannis a motivat respingerea persoanelor nominalizate pentru cele două funcții.

Comunicatul Guvernului: 

Premierul Viorica Dăncilă a transmis, în cursul zilei de astăzi, președintelui României, Klaus Iohannis, un răspuns oficial la scrisorile prin care șeful statului a prezentat motivările privind respingerea nominalizărilor miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării.

Documentul precizează faptul că cele două propuneri pentru funcțiile de ministru – Lia-Olguța Vasilescu și Mircea-Gheorghe Drăghici – îndeplinesc condițiile de legalitate prevăzute de art. 2 din Legea nr. 90/2001, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, persoanele propuse nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare.

”Având în vedere faptul că cele două propuneri respectă toate condițiile prevăzute de Constituția României, republicată, și de legile organice aplicabile, reiterez solicitarea de emitere a decretelor prezidențiale de numire a doamnei Lia-Olguța Vasilescu în funcția de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici în funcția de ministru al Transporturilor și, totodată, să înceteze efectele Decretului Președintelui României nr.46/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar și ale Decretului Președintelui României nr.47/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar”, se arată în documentul oficial transmis Administrației Prezidențiale de către prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Președintele Klaus Iohannis, i-a transmis joi, două scrisori prim-ministrului Vasilica-Viorica Dăncilă, în care o anunță oficial de ce îi respinge pe miniștrii de la Dezvoltare și la Transporturi, atât propunerile inițiale – Ilan Laufer, respectiv Olguța Vasilescu -, cât și cele ulterioare – Olguța Vasilescu, respectiv Mircea Drăghici.

În prima scrisoare, șeful statului explică motivele pentru care i-a respins pe Ilan Laufer și pe Olguța Vasilescu:

 • ”În ceea ce privește propunerea de numire a domnului Harry-Ilan Laufer în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice constat că din documentația ce însoțește propunerea transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului”.
 • ”În ceea ce privește propunerea de numire a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcția de ministru al transporturilor, apreciez că persoana nominalizată nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al transporturilor”.

”Față de aceste motive, în conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (2) din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale, am decis să resping propunerile de numire în funcțiile respective”, precizează Klaus Iohannis.

În cea de-a doua scrisoare, președintele se limitează doar la a spune că propunerile ca Olguța Vasilescu să preia Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici pe cel al Transporturilor ”nu fac dovada îndeplinirii condițiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs”:

 • ”Constatând că în propunerile transmise nu există vreo mențiune cu privire la îndeplinirea condițiilor de legalitate, iar din documentația transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului, vă aduc la cunoștință că propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului, înaintate la data de 22 noiembrie 2018, respectiv 30 noiembrie 2018, nu fac dovada îndeplinirii condițiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs”.

Ce prevăd dispozițiile legale invocate de președintele Klaus Iohannis în respingerea propunerilor de miniștri:

 • Art. 105 din Constituție: (1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial. (2) Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică.
 • Articolul 2 din legea 90/2001: Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare.
Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. ATAT POATE NEURONUL…

 2. Astia sunt incredibil de prosti!

 3. MUSAI S-O PUNA PE VULGUTA SI PE BAIATUL CU VILELE SI MASINILE DE LUX. DE LA BUGET…

 4. Bravo Tanti, ai facut propuneri DEJA respinse.
  Asta inseamna ca Iohannis nici nu mai este obligat sa raspuna.

 5. Obrăznicie și tupeu fără limite, marca Dancila și PSD.

 6. Baieti stati sa va explic din ce am inteles eu: Iohannis a respins pentru ca nu aveau o adeverinta in care se afirma ca nu incalca prevederile articolelor alea invocate de el.
  Deci de aia deja a trimis guvernul din nou aceeasi propunere.

  Acum Iohannis ar putea sa respinga pe baza de oportunitate da doar pe Draghici ca pe Olguta deja a respins o pe baza de oportunitate.
  De unde intrebarea De ce au propus-o DIN NOU PE ACELAS POST tot pe Olguta?

  Guvernul nu merge bine , fac tampenii fara Dragnea sa le zica ce sa faca zilnic.

 7. Curca din Videle, căreia i se pare de ceva vreme și din ce în ce mai mult că există, va plăti, la un moment dat. Și atunci îi va ieși aroganța asta imbecilă pe nas.

 8. Nu ești prost până nu perseverezi în prostie.

 9. ahahahaha viorica este autista :DDD

 10. OAMENI DE BUNA CREDINTA , FATA DE TARA CARE VREMELNIC ,ACI TRAIM ,DUPA CARE LA CELE VESNICE ; MA INTREB ?DE CE /??? SFINTUL SINOD AL BISERICI ORTODOXE ,DIN ROMANIA IN FRUNTE CU PREA FERICITUL PATRIARH CARE INPTREUNA CU SUBALTERNI ,DOMNIEI ,SALE SINT REMUNERATI DE LA BUGETUL CONSOLIDAT AL TARISOAREI ”ROMANIA ,VREMELNIC CA SI PRESEDINTELE ROMANIEI …DISPUNE ……ORDONA MAI POLETICIENI DE AICI DIN BUCURESTI SI DE AIUREA CE FACE-TI CU TATA SI CU ENORIASI MEI „”””””””””””””””””???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 11. Si Iohannis o sa-i raspunda d-nei Dancila RAMANE CUM AM VORBIT IN TREN !!

 12. Propunerile trebuie sa fie rationale, sa tina seama de studiile necesare domeniului de activitate , altfel ar fi anulat rolul pe care il are sistemul national de educatie( profilurile facultatilor n-ar mai avea rost) . Un sofer, desi stie regulile de circulatie, nu poate fi agent la politia rutiera fara sa aiba o scoala de politie, un veterinar nu poate fi doctor de familie fara diploma in medicina umana, un inginer de la confectii-textile nu poate sa lucreze in minerit, un profesor de istorie nu poate sa predea matematica daca nu a absolvit si o facultate de matematica, de ce ar fi altfel in ce priveste ministerele ? In democratie nu este admis dublul standard, peste tot trebuie sa fie la fel.

  • Asa e, doar ca nu i-a dat nimanui prin cap ca trebuie si scrise regulile astea banale. Pentru ca s-a mizat pe faptul ca democratia functioneaza cu cetateni, nu cu unii care se pretind cetateni, dar de fapt vor doar s-o doboare.

   Asa, ajungi sa scrii in lege si ca clanța e aia de care impingi sa deschizi usa, ca sa nu interpreteze Iordache in vreun mod caracteristic, pentru a salva de la parnaie vreun coleg de partid sau de servicii ….

   Problema este ca fara cetateni (reslonsabilitate, spirit civic, etc.) democratia n-are cum sa functioneze.
   Iar noi suntem in cazul asta.

 13. „Cea mai mare cruzime e să strici nebunului mândria nebuniei sale şi prostului bucuria prostiei sale.” (Nicolae Iorga)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.