G4Media.ro

Premierul Ciucă, înaintea primei ședințe comune de guvern Spania-România din istorie: Păstrarea…

Foto: Pexels

Premierul Ciucă, înaintea primei ședințe comune de guvern Spania-România din istorie: Păstrarea cetățeniei române și obținerea celei spaniole este o solicitare constantă a diasporei românești din Spania / Madridul sprijină militar România

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri într-un interviu pentru publicația spaniolă La Razon că are un dialog deschis cu Spania pentru a rezolva o cerere majoră a românilor care trăiesc în peninsula Iberică: dubla cetățenie.

”Posibilitatea păstrării cetățeniei române și în același timp obținerea celei spaniole este o solicitare constantă a diasporei românești din Spania. Avem un dialog deschis și sincer pentru a identifica, împreună, cele mai bune soluții pentru a satisface acest interes puternic al diasporei noastre, ținând cont de sensibilitățile ambelor părți”, a spus premierul Ciucă.

Reamintim că Spania nu permite deținerea dublei cetățenii pentru cetățenii săi.

Premierul a mai spus că în Spania trăiesc un milion de români.

”Legăturile noastre sunt și mai strânse datorită comunității românești foarte puternice din țara dumneavoastră, cetățeni fideli ai statului spaniol care contribuie la dezvoltarea societății și a economiei Regatului Spaniei. Aproape un milion de români studiază, trăiesc și muncesc în țara dumneavoastră. Comunitatea românească este bine integrată și foarte activă și, în același timp, este un catalizator pentru dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări. Le mulțumesc cetățenilor și autorităților spaniole pentru primirea călduroasă și integrarea românilor”, a declarat premierul Nicolae Ciucă cu ocazia primei ședințe comune de guvern Spania – România, care se desfășoară miercuri la Castellon de la Plana.

Alte declarații ale premierului Nicolae Ciucă:

De asemenea, guvernul pe care îl conduc se străduiește să schimbe cât mai repede lucrurile în bine în țara noastră și să încurajeze cât mai mulți români care trăiesc acum în străinătate să se întoarcă acasă.

Revenind la întrebarea dumneavoastră, consider deosebit de relevantă o cooperare economică solidă, precum și tot ceea ce ține de dosarele europene -de la utilizarea fondurilor UE, inclusiv prin Mecanismul de redresare și reziliență, până la tranziția energetică- și, bineînțeles, cooperarea noastră militară ca membri ai NATO.

Aș dori să mulțumesc Spaniei pentru contribuția sa continuă în sprijinul sistemului de apărare aeriană din România, prin desfășurarea de patrule aeriene și recenta instalare a unui radar cu rază lungă de acțiune. Acesta este un angajament extrem de important pentru securitatea europeană și euro-atlantică.

Pe plan economic, sperăm ca tendința ascendentă a relațiilor noastre comerciale să indice o revenire cât mai curând posibil la nivelurile anterioare pandemiei. Cooperarea economică a fost favorizată de prezența în creștere a investițiilor spaniole, care profită de oportunitățile importante oferite de economia românească, precum și de legăturile sociale, culturale și umane existente.

Dorim să consolidăm exporturile tradiționale românești către piața spaniolă (sectorul auto, industria echipamentelor electrice și industria automatizărilor), dar și să creștem exporturile în sectoare care oferă noi oportunități, cum ar fi cele legate de transformarea digitală.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. oamenii cu doua cetatenii voteaza de doua ori?

  2. Foarte bine și frumos, doar ca nu știu dacă acum e momentul sa alergați după cai morți.
    Era mai bine sa aveți o astfel de ședința cu Austria, spre exemplu.
    In fine, eforturile diplomației romane sunt extraordinare in ultima perioada, dar ar trebui canalizate ACUM spre ce trebuie.