G4Media.ro

VIDEO Premierul Ciolacu a ajuns la Ankara, fiind întâmpinat de oficialii turci…

sursa foto: captura video

VIDEO Premierul Ciolacu a ajuns la Ankara, fiind întâmpinat de oficialii turci la aeroport / Ciolacu a afirmat că își dorește să semneze un acord cu Erdoğan ca românii să nu mai aibă nevoie de pașaport când călătoresc în Turcia

Premierul Marcel Ciolacu a fost primit, luni, pe Aeroportul Internaţional Esenboga, de reprezentanţi ai autorităţilor din Ankara. El face o vizită oficială în Turcia, la invitaţia preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan, însoţit de o delegaţie de miniştri. Conform surselor G4Media, Ciolacu le-a transmis jurnaliștilor care-l însoțesc că intenționează să semneze un acord cu președintele Erdoğan pentru ca în viitor românii să nu mai aibă nevoie de pașaport, atunci când călătoresc în Turcia.

Pe Aeroportul Internaţional Esenboga, Marcel Ciolacu a fost primit de ministrul Agriculturii şi Pădurilor, Ibrahim Yumakli, viceguvernatorul Provinciei Ankara, Bekir Yilmaz, şi viceprimarul municipalităţii Ankarei, Faruk Koyluoglu, a transmis, luni seară, Guvernul.

Premierul Marcel Ciolacu, însoţit de o delegaţie de miniştri, va face, marţi, o vizită oficială la Ankara, la invitaţia preşedintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan.

”Vizita oficială constituie un moment cheie de la stabilirea Parteneriatului Strategic între România şi Turcia, în decembrie 2011, prin operaţionalizarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, echivalentul şedinţelor comune de guvern. Consiliul va fi coordonat de prim-ministrul României şi de preşedintele Republicii Turcia şi va avea rol catalizator pentru consolidarea cooperării în domenii strategice de interes comun, dezvoltarea Parteneriatului Strategic pe toate palierele, dar şi extinderea colaborării în cadrul cooperării regionale. Declaraţia politică include şi crearea unui mecanism de dialog bilateral, respectiv „Grupul de dialog politic” la nivelul MAE, sub coordonarea miniştrilor de externe”, a transmis Guvernul.

În cadrul vizitei, miniştrii care îl vor însoţi pe prim-ministrul vor avea întrevederi cu omologii lor turci în vederea dezvoltării proiectelor comune dintre cele două state.

Potrivit Executivului, vor fi semnate şi o serie de Acorduri şi Memorandumuri de Înţelegere privind cooperarea sectorială în domenii precum securitate socială, IMM-uri, turism, aspecte funcţionale privind activitatea misiunilor diplomatice ale celor două ţări şi urbanism.

”Lansarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt subliniază angajamentul României şi al Turciei de a întări relaţiile bilaterale atât în plan politic, cât şi economic, pilon de bază al cooperării noastre. Turcia este principalul partener comercial non-UE al României şi prima destinaţie extra-comunitară a exporturilor româneşti. Prin viitoarele proiecte în energie, transporturi, agricultură, industrie agroalimentară şi de apărare ne-am propus să creştem schimburile comerciale la 15 miliarde de dolari”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

În anul 2023, comerţul bilateral s-a ridicat la peste 10 miliarde de dolari.

”Investiţiile turceşti în România se situau pe locul 14 în ceea ce priveşte ţara de rezidenţă a investitorilor, cu 18.755 de societăţi cu capital turcesc în martie 2024”, a arătat Guvernul

În contextul vizitei oficiale, şeful Executivului de la Bucureşti va depune o coroană de flori la Mausoleul dedicat preşedintelui fondator al Republicii Turcia, Mustafa Kemal Atatürk, din cadrul complexului Anıtkabir din Ankara şi va participa la dineul de lucru oferit în onoarea delegaţiei române de preşedintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan.

Alături de şeful Executivului, participă viceprim-ministrul Marian Neacşu, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian Veştea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Oprescu, preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Nu pașaportul e problemă, ci dezechilibrul balanței comerciale.

  2. Adică și turcii sa între fără pașaport in UE? Tare, poate sa rescrie tratatele UE ca e mare specialist

  3. La întrare în Romania, turci vor fi așteptați cu covrigi calzi marca Ciolacu

  4. Si in continuare turneul lui Ciolacu in Orientul Mijlociu pentru bani care sa nu fie controlati de rigorile EU continua. Parca dorim sa intram in GCC si nu suntem in EU. De nu merge dl. Ciolacu in Germania, Franta, Italia, Spania, Tarile Nordice?!

  5. Asteptam cu nerabdare urmatoarele calatorii ale lui Ciolacu in: Iran, Afganistan, Turkmenistan si Coreea de Nord. Poate ducem si ceva merdenele ca oricum avem un guvern de merdenea