G4Media.ro

Premierul Ciolacu: Austria și-a flexibilizat poziția pe Schengen și e de acord…

sursa foto: Colaj G4Media

Premierul Ciolacu: Austria și-a flexibilizat poziția pe Schengen și e de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România

Premierul Marcel Ciolacu a scris sâmbătă pe rețelele sociale că Austria și-a flexibilizat poziția pe Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Anunțul premierului vine după ce presa austriacă a scris că guvernul de la Viena e de acord cu intrarea României și Bulgariei în Schengen cu aeroporturile, cu anumite condiții.

„Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene. Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit. După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”, a scris Ciolacu.

Cancelarul austriac Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner ar fi de acord ca România și Bulgaria să intre în Schengen cu aeroporturile dacă cele două țări și Comisia Europeană acceptă un set de cereri, transmite radioul public austriac ORF, care citează surse guvernamentale.

Dacă Austria îi va ridica veto-ul, pasagerii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să treacă prin controlul pașapoartelor pentru zborurile în interiorul UE, dar vor trebui să se identifice la check-in – la fel ca toți ceilalți cetățeni din UE.

„Kurier” menționează condițiile avute în vedere de Austria: creșterea de trei ori a operațiunilor Frontex în Bulgaria, banii pentru infrastructura de protecție a frontierelor trebuie să vină de la Comisia Europeană, creșterea controalelor la frontierele dintre Bulgaria și România și dintre Ungaria și România și acceptarea de către România și Bulgaria a solicitanților de azil, în special afgani și sirieni.

Ministrul de interne Karner se va deplasa luni în Slovenia pentru a se întâlni cu reprezentanții statelor implicate a discuta condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca Austria să accepte „Air Schengen” – intrarea celor două state în Schengen cu frontierele aeriene.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

 1. „Alo, breten Marsel? Mei, asta aduce aminte de vorbă pe care auzit la vânătoare la Nehoiu de Buzău: „când o zbura porcu’-mistreț”…!
  Aleikum Salaam!”

  • Termen ferm pentru Schengen terestru bre Marcele nu glume de tarabagiu pietzar de Buzau ca nu esti la covrigi aici

  • Singurul dialog posibil intre Marcel si Nehammer este „doriti si punga la covrigi?”

 2. Alo, breten Marsel? Mei, asta aduce aminte de vorbă pe care auzit la vânătoare la Nehoiu de Buzău: „când o zbura p.o.r.c.u’-mistreț”…!
  Aleikum Salaam!”

 3. intorsura Elenei de Buzau.

 4. Ce treaba au refugiatii afgani si sirieni cu DREPTUL si obligatia Romaniei de a adera la spatiul Schengen? Aceatsa obligatie a Romaniei de a adera la Schengen este reglementata prin tratatul de aderare, nu are treaba Austria sa modifice unilateral aceste tratate. Dar nea’ Ciolacu nu are grija asta, ci cum sa stea mai umil, la colt pe coji de nuca. Daca Orban ar fi avut aceasta problema, sa aiba dreptatea de partea lui, ar fi intors Europa cu fundul in sus si nu ar fi acceptat aceasta umilire.

  • Marcel are anvergura unui tarabagiu din piata centrala Buzau adus de Rares Bogdan la Bucuresti si pus premier.

 5. Condițiile cerute referitoare la întărirea frontierelor BG-RO și RO-HU arată că austriecii nu au nici un fel de vizibilitate pe ridicarea Schengen terestru. Asta contează nu Schengen aerian, unde pierdeai maximum 10-15 min la controlul pașapoartelor !!

  • Ba da au vizibilitate, Romania nu va adera niciodata daca nu vor fi fortati sa accepte. Daca ar fi fost despre aderare am fi vazut cereri legate de granitele externe UE nu Bg-Ro-Hu. Daca acceptam migranti si intarim frontiera cu Ungaria austriecii de ce si-ar asuma un risc politic intern sa accepte Romania si Bulgaria mai ales ca in frunte si acum si in sondaje sunt partide extremiste care castiga voturi din tinerea nostra inafara Schengen nu invers.

 6. „nasol”, in conditiile astea prefer sa stau putin la coada pentru verificare dar sa intram si terestru in Schengen. Cand se intampla terestru o sa simtim cu totii o mica bunastare asa este doar o comoditate individuala, traficul aerian de marfuri cu Romania este prea nesimnificativ comparativ cu cel terestru. Cred ca ne furam singuri caciula

  • @victoro _ ” in conditiile astea prefer sa stau putin la coada pentru verificare dar sa intram si terestru in Schengen”

   „Condițiile astea” implică și acceptarea relocării migranților din Spațiul Schengen care NU au trecut prin România, deși România nu va face parte de facto din acesta.

   Prejudiciile economice sunt aduse României din cauza timpului de așteptare petrecut de transportatorii rutieri la frontierele terestre, nu pentru că trebuie să arăt eu pașaportul la Aeroport.

 7. Coruptia din vami, din politie si justitie arata cat de flexibila e Romania.

 8. Pariu cu voi că a dat sperietura în ei că vin alegerile.
  Acelaşi pariu punem cu voi că după alegeri îşi vor reveni.
  Şi tot acelaşi pariu punem cu voi că nu îi doare gura că ştiu că mulţi ani de acuma subiectul nu va mai fi pe agenda UE.
  Iar pariul care sigur îl vom câştiga este că este prea târziu şi şi-o vor lua la alegeri.

  Voi sunteţi conştienţi că Austria este primul dintre cei din UE care va plăti preţul prostie/i lor dacă alegeril/e nu va ieşi aşa cum şi-au închipui ei?

 9. Pariu cu voi că a dat sperietura în ei că vin alegerile.
  Acelaşi pariu punem cu voi că după alegeri îşi vor reveni.
  Şi tot acelaşi pariu punem cu voi că nu îi doare gura că ştiu că mulţi ani de acuma subiectul nu va mai fi pe agenda UE.
  Iar pariul care sigur îl vom câştiga este că este prea târziu şi şi-o vor lua la alegeri.

  Voi sunteţi conştienţi că /Au\stria/ este primul dintre cei din /U\E/ care va plăti preţul /pros\tiei/ lor dacă /aleg\erile/ nu va ieşi aşa cum şi-au închipui ei?

 10. Lăsaţi astea că avem noi altele mai grave cum ar fi cel mai mare adevăr absolut al naţiunii ăsteia care este negarea realităţi şi vă dăm cel mai simplu exemplu.

  Măi fraţilor ăştia deja negociază cu FMI şi voi visaţi la economie care va bubui, măriri astronomice la salariu sau pensie care se va vedea în buzunarul vostru şi alte iluzii din astea care neagă realitate când este evident că urmează DEZASTRUL şi ştiu şi ei că va urma dacă sunt la FMI.
  O să vă spunem noi ce o să aveţi de la atâtea promisiuni care vă dau: „TAXE”, „INFLAŢIE” şi evident ultima lor constantă din guvernările lor de 33 de ani „FMI”, urmate de alte TAXE-INFLAŢIE-COMASĂRI-RESTRUCTURĂRI.

  Acuma serios voi sunteţi conştienţi că ăştia fac negocieri cu FMI şi ce înseamnă asta şi ce va urma, iar dacă merg în ritmul ăsta vor fi obligaţi o să vă mărească salariile la milioane şi nici măcar nu va mai trebui să le cereţi că îi va obliga inflaţia inteligenţilor.

 11. Bataie joc! Aderam la juma de Schengen dar pt asa onoare trebuie sa ATENTIE sa INTARIM controalele la granița nu sa le eliminam, sa primim refugiati sirieni si afganistani. Poate ca nu inteleg eu, dar nu era dreptul nostru sa intram in Schengen? Chiar acceptăm așa umilința?

 12. Practic nu se schimba mare lucru, pentru ca mai mult se sta la controlul de securitate in aeroporturi decat la cel de pasapoarte. In schimb la terestru vom vedea de sarbatori ce cozi vor fi pe frontiera de vest.

 13. Reactia domnului Ciolacu este ireala pentru ca accederea la acel spatiu este un drept al nostru iar dupa umilinta din 2022, reactia este si mai deplasata tinand cont ca se conditioneaza de controale suplimentare la granitele existenta si la primirea de afgani … pe bune?! Dl. Ciolacu are consilieri de comunicare si daca l-au sfatuit sa clameze un succes aici, sa-i dea afara pe toti. AUR se va duce la 30-40% la alegeri cu aceasta noua umilinta pe care o Dl. Ciolacu o prezinta ca o reusita umplandu-se de penibil.