G4Media.ro

Premierul canadian Justin Trudeau susține că este nevoie de ”un front unit”…

sursa foto: Pexels

Premierul canadian Justin Trudeau susține că este nevoie de ”un front unit” împotriva Chinei pentru a o împiedica să se folosească de interesele comerciale în provocarea de disensiuni între statele occidentale

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat într-un interviu difuzat sâmbătă că ţările occidentale ar trebui să formeze un front unit împotriva Chinei pentru a o împiedica să se folosească de interesele comerciale pentru a introducere disensiuni între ţările occidentale, transmite Reuters.

Premierul Trudeau a afirmat că Beijingul „joacă” unele împotriva celorlalte ţările occidentale care concurează pentru accesul la oportunităţile sale economice.

„Suntem în competiţie şi China, din când în când, foarte inteligent ne joacă pe unul împotriva celuilalt în stilul competitiv al pieţei deschise”, a spus premierul într-un interviu pentru televiziunea Global.

„Trebuie să facem o treabă mai bună colaborând şi fiind puternici astfel încât China să nu ne speculeze şi să nu ne instige pe unul împotriva celuilalt”.

Relaţiile dintre Canada şi China s-au răcit după arestarea în 2018 a directoarei financiare a Huawei, Meng Wanzhou, pe baza unui mandat de extrădare din partea SUA. La rândul său, China a reţinut ulterior doi canadieni şi a negat acuzaţiile venite din partea Ottawa că practică o diplomaţie a ostaticilor.

Meng a ajuns la un acord cu procurorii americani în luna septembrie punând astfel capăt luptei pentru extrădare, iar cei doi canadieni au fost eliberaţi la câteva ore după convenirea acestui acord.

Dar chiar înainte de arestarea lui Meng, criticile repetate din partea Canadei în legătură cu politicile chineze în domeniul drepturilor omului au iritat Beijingul, iar cele două ţări nu au reuşit să se apropie.

La începutul lunii decembrie, Canada a anunţat că se va alătura aliaţilor într-un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din februarie 2022 pentru a trimite Chinei un mesaj cu privire la istoricul său în domeniul respectării drepturilor omului.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Numai oameni rai care nu vor sa fie sclavetii chinezoilor…

  2. Vorbe goale. Putea sa interzica Huawei. Telus, compania din zona mea, foloseste Huawei. Si pot da multe alte exemple.