G4Media.ro

Premierul Bulgariei acuză Rusia de şantaj privind de livrările de gaz

Premierul Bulgariei acuză Rusia de şantaj privind de livrările de gaz

Anunţul Rusiei că opreşte livrările de gaze către Bulgaria care nu a dat curs cererilor de modificare a schemei de plăţi este o încălcare gravă a contractului actual şi reprezintă un şantaj, a declarat miercuri premierul bulgar Kiril Petkov, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Şeful executivului bulgar a spus că Sofia îşi revizuieşte în prezent toate contractele cu concernul rus Gazprom, inclusiv pentru tranzitul de gaz rusesc către Serbia şi Ungaria, pentru că ”şantajul unilateral nu este acceptabil”.

Petkov a discutat cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, care i-a dat asigurări că Uniunea Europeană va avea un răspuns comun.

Miercuri, grupul Gazprom a anunţat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Bulgaria, deoarece Sofia nu a plătit în ruble pentru livrarea combustibilului. Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi efectuate plăţile, a precizat Gazprom.

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să pună în practică o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Sursa foto: European Council

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. dar nu inteleg care e problmea. daca le deschide cont sa plateasca in euro sau dolari, ce mai conteaza cum transfera ei apoi banii in ruble? eu as fi fost de acord sa platesc in ruble la cursul oficial, ca banca rusiei a stabilit un curs de 70 de ruble la dolar. :)))))) schimb in ruble la cursul oficial si luati ruble la cursul vostru, sa vedem cine va fi mai bucuros de plata in ruble? dar probabil ca rusia va impune un curs dezavantajos.

  2. E si ceva bun in situatia asta, situatie care nu cred ca mai surprinde, anume ca va forta UE sa actioneze mai repede ptr a aplica embargou asupra hidrocarbutilor rusesti. Santajul rusilora fost prevazut de mult de americani, insa frua merkel e grea de cap, iar de schroder nici nu merita vorbit.