G4Media.ro

Premierul britanic refuză să garanteze că bugetul apărării va atinge 2,5% din…

Sursa BBC captură video/ via rfi.ro

Premierul britanic refuză să garanteze că bugetul apărării va atinge 2,5% din PIB în mandatul său / Starmer va avea o întrevedere cu Biden miercuri după-amiază la Casa Albă

Prim-ministrul britanic Keir Starmer a refuzat miercuri, înaintea plecării la summitul NATO de la Washington, să garanteze că îşi va respecta angajamentul emblematic de a atinge ţinta de 2,5% din PIB pentru bugetul de apărare în timpul mandatului, în ciuda promisiunii ferme asumate, transmit PA Media/dpa, transmite Agerpres.

Starmer, care se va întâlni cu preşedintele american Joe Biden şi alţi lideri NATO miercuri la summitul ce marchează 75 de ani de la crearea alianţei, face presiuni ca membrii europeni să îşi crească cheltuielile de apărare.

Însă decizia de a atinge ţinta Marii Britanii de 2,5% din PIB pentru bugetul militar va fi luată în urma unei analize globale în materie ce va fi lansată săptămâna viitoare, şi ea trebuie să corespundă ‘regulilor fiscale’ stricte ale guvernului privind cheltuielile şi împrumuturile.

Starmer va avea o întrevedere cu Biden miercuri după-amiază la Casa Albă, într-un context în care preşedintele american este supus presiunilor interne pentru a renunţa la o nouă candidatură.

Perspectiva revenirii fostului preşedinte Donald Trump la Casa Albă după alegerile din noiembrie constituie un motiv de preocupare în alianţă, date fiind criticile din trecut ale acestuia şi ameninţările sale că va reduce ajutorul pentru Ucraina.

Membrii europeni ai NATO se confruntă cu asumarea creşterii contribuţiilor lor la alianţă pentru eventualitatea în care republicanul va reveni în funcţie şi va reduce angajamentul Statelor Unite.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Cu tot respectul, pare ca multi lideri…sunt lideri doar pe foaie. Pare ca majoritatea lor asteapta venirea lui Trump si negocierea incetarzii conflictului din Ucraina. Cu totii stiu ca Ucraina are nevoie de mai mult, mai repede….dar nimeni nu face asta.